fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Jag har gjort ett fynd
Till glädje för Margareta Cortés
och kanske även för andra
Spetsbergen -76 Del I

 Jag har varit uppe på vinden och ingen höll i stegen. Och jag har hittat mina gamla Spetsbergsbilder. Om det är alla, eller om jag måste gräva mera vet jag inte än. Det får framtiden utvisa. Men det är tillräckligt många för jag skall kunna påbörja en Spetsbergen-serie som jag lovade Margareta när hon Svalbard-bloggade i somras. Och jag har också hittat min dagbok, så då kanske jag kan komma ihåg rätt.

"Avresa Sockholm 26/ 16.32. Ankomst Narvik tisdag 14.30 c:a (27/7)

Rökt torsk på Töttavangen. Vidare 16.45 med Tromsö-bussen ... Tältning 23.30  i Folkparken, Tromsö (+3.5 fuktigt) "

Jag kan tillägga att årtalet var 1976 och att vi var på väg till Spetsbergen. Det var första året som det gick reguljärt flyg till Spetsbergen. Flygplatsen i Longyearbyen var precis klar. Någon turistverksamhet hade ännu inte vuxit fram, utan det var Föreningen Natur och Samhälle i Norden (FNSiN) som ordnade en expedition.

Flyget skulle gå 01.15 på natten, så vi hade hela onsdagen på oss i Nordens Paris. Uttrycket myntades av utländska turister redan i mitten på 1800-talet. På den tiden var staden centrum för handeln med Ryssland och här var mycket pengar i omlopp. Vi passade bl.a. på att ta fjellheisen upp på berget och titta ut över staden.

 

För att ni ska kunna orientera er har jag prickat ut Stockholm, Tromsö och Longyearbyen i min gamla skolatlas.

När vi kom fram tältade vi på stranden vid flygplatsen, och kom i säng vid 1/2 5 på morgonen.

 "29/7  10.30 uppstigning... till hamnen 12.15 . sortering och koll av bagaget som låg i en hög (presenning utanför ett magasin, genomgång ompackning. Dugg stundtals, c:a 5 grader, blåsigt mulet ..."

Det fanns inga möjligheter att köpa mat eller andra förnödenheter på den tiden. Vi fick ha allt med oss, och det hade redan kommit dit med båt.

Här står några av oss med delar av fraktgodset (om jag minns rätt var det ca. 50 kolli)

 

Nu är vi framme på Spetsbergen. Fortsättning följer.

Inlagt 2008-09-13 23:27 | Läst 3688 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Åh, vad härligt att läsa om - vill läsa fortsättningen!
Svar från janolof   2008-09-14 11:09
Den finns redan - del II
oj, kul att se och läsa, skriv gärna när du lägger upp fler bilder, jag har just flyttat upp till Longyearbyen på Svalbard så det är ju väldigt intressant att se gamla bilder från förr!
Svar från janolof   2008-09-14 11:10
Det är bara att kolla här regelbundet. Del II redan på plats.
Härligt JO. Mer! =)
Svar från janolof   2008-09-14 11:10
Din begäran redan besvarad :-)
Härligt, den här bloggen har jag längtat efter, ska verkligen bli kul att se bilder från 1976.
Känner igen taubanestationen i bakgrunden på den nedersta bilden. Det ser ut somom den är igång där, ser några korgar på den sidan som det numera inte finns några ledningar kvar.

Innehållskategorier

Kategorier