fotografering (och annat?) med ddarriga händer

När vi klev av tåget hamnade vi i en miljonstad. (Nu börjar det bli intressant.)

Jag har ju klämt in några bilder från en tågresa i min blogg, under den senaste tiden. Det  har inte varit någon fullständig redovisning, bara några axplock. Eftersom jag inte fortfarande åker  måste vi ju ha klivit av tåget och då hamnade vi i en främmande stad i ett främmande land. Det kändes nästan som en främmande tid också med frånvaron av bilar.

Det var i början av juni och sommaren hade kommit,  det var som svenskt högsommarväder, och inte lika varmt som i Sibirien på vägen hit, där vi på håll från tåget kunde se röken från skogbränder. Här var det ganska skönt, men framförallt annorlunda.

Vi var  en inbjuden grupp som var där och hade ett program som fyllde dagarna, så skulle man gå på egen hand gällde det att gå ut före frukosten, och vi var några som var så morgonpigga. De här bilderna är alltså tagna på morgonen.

Det här var inte så långt  efter kulturrevolutionens avslutning, när Kina började öppna sig, men ännu ingen vanlig turism börjat växa fram utom på försök. Vi räknades inte som turister, vi var "The swedish student delegation", som det så snyggt hette i officiella sammanhang. Helt enkelt ett gäng teknologer på studieresa, där jag snikit mig in som "paying guest". Året var 1981.

I värmen hade hantverkarna  flyttat ut på gatan och slapp sitta inne i mörkret.

Renhållningen var i full gång, tidigt på morgonen.

Varför blev den här bilden svartvit? Jag tycker att den berättar bättre utan färgen. De andra bilderna tyckte jag förlorade en del av berättelsen när jag tog bort färgen (Jag provade alltså).

Bilderna?

Bilderna är inscannade dia och jag har just nu fastnat för det formatet på blogginläggen att jag  har fyra bilder. Det kommer sig av att min scanner kan scanna fyra  bilder på en gång, ren bekvämlighet alltså? Nej, inte bara, det kan också vara lagom långt att hålla ihop i en homogen berättelse. Men det är ingen helig regel. Närhelst jag finner för gott gör jag annorlunda.

Staden då?

Staden är Harbin i Manchuriet, i nordöstra Kina

Kameran då?

Jag hade en Olympus OM-1, med en till resan nyinförskaffad normalzoom, 35-70 mm, och en 35  mm/2.0 (för att ha något med bättre ljusstyrka).


Fortsättning följer med största säkerhet...

Inlagt 2013-03-25 09:52 | Läst 1189 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant och fina bilder. Du borde åka dit igen och se förändringen. /Frode
Svar från janolof 2013-03-26 09:02
Tanken har slagit mig, medan jag håller på med bilderna. Jag lär ju inte känna igen mig, får väl i så fall fota glashöghus.
Mycket intressanta bilder, fantastiskt att fått göra den resan du gjorde då.
Fast i hutogerna i Peking ser det nästan lika dant ut i dag
Svar från janolof 2013-03-26 09:03
Jo det var fantastiskt, inte minst med tanke på att det var en brytningstid.
Intressant reportage och bra bilder, speciellt den sista. Den skulle nog ha kunnat tagits på 40-talet och ändå sett likadan ut. Ser fram emot fortsättningen.

/Torbjörn
Svar från janolof 2013-03-26 09:05
Det var många gånger som att komma tillbaks till den tiden när det var ont om mekaniska hjälpmedel.
Följer din resa med stort intresse
Roligt och spännande
Svar från janolof 2013-03-26 09:06
Det var också roligt och spännande att vara där, just då!