fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Slussen sedd med andra ögon.

Jag har ju smugit omkring på Mariaberget och även dragit mig ner mot Slussen den senaste tiden, men det har jag gjort med mina nostalgi- och skönhetsögon, som bara velat se det vackra. Husen på Mariaberget har ju renoverats och förskönats (i alla fall de äldre), men det kan man ju inte säga om Slussen.

Så, nu har jag tagit på mig mina fulögon när jag tittar, men det vill ändå inte bli riktigt fult. Jag har nog för mycket vackra minnen för att det ska lyckas.

 

Inte kan man väl säga att det här är någon vacker och inbjudande nergång (men det verkar i alla fall som en skuggfigur vågar sig ner).

 

Och därnere är det mörkt och ruffigt och det gäller att skynda raskt förbi...

 

...för visst finns det mörka hörn och gångar här (förstora om du vågar)...

 

... och vampyrer (men gillar dom ljus?)

 

Det sägs att den gamla Slussen håller på att falla sönder...

...är det det som sker här - den upplöses av ljuset som tränger in.

 

 

Vilket som, det är en plats som väcker starka känslor.

 

PEN- occh pennfäkterier med

Olympus EP-1, 17 mm/2.8 0ch tangentbord

Inlagt 2010-06-30 11:20 | Läst 4797 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kan det var så att Slussen håller på att transformera sig för att återuppstå på annan plats så att alla Slussenälskare får ha den kvar.
Svar från janolof 2010-06-30 15:06
Ja, så är det förstås. Undrar var den hamnar?
Kiruna kanske, de är väl vana vid flyttplaner numera.
Svar från janolof 2010-06-30 16:08
Ja, och rasrisk om man dröjer för länge.
Redan för 30 år sedan tyckte jag Slussen var så ruffig och trist att själva ruffigheten gjorde den lite fascinerande. De flesta människor som rörde sig där gjorde det inte för att de gillade stället, utan för att de måste passera där till och från andra platser. Det är nog mest fotonördar och en och annan kulturknutte som går till Slussen som ren förlustelse.

Slussen som spännande fotografisk utmaning upptäckte jag redan i 20-årsåldern. Jag vill minnas att jag bl a tog en del bilder där med en sådan där Kodak Brownie 4x4 av plast, eller kanske rent av med min Yashica TLR 4x4. Men de bilderna tycks sedan länge vara försvunna i någon av de många flyttar jag gjort. Dåförtiden hade jag ingen aning om att Slussen skulle få kultstatus bland fotografer.

Det är länge sedan jag var där, nästan 10 år. Då var det bara för att jag skulle ta buss ut till Nacka. Då var jag helt okänslig för ställets charm, förfallet hade gått för långt. Men inte tillräckligt långt för att fascinera. Riv hela rasket! Vad man sedan bygger i stället är en annan sak, det kan ju alltid diskuteras. Men om de lyckas bygga nytt utan att totalt fördärva hela miljön så är det ett mirakel.
Svar från janolof 2010-07-01 10:53
För mig är det utan tvekan mycket nostalgi; jag sprang där mycket som barn, men det är ju över 50 år sedan. På jakt efter den tid som flytt? Så mitt Slussen-intresse är egentligen oberoende av den kultstatus platsen fått.

Sedan är det en annan sak att det bjuds på många spännande fotovinklar här.