fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Två små kameror
17 mm/2.8 0ch 55 mm /1.8
samt en utflykt till Norrland
det är allt som behövs för några bilder

Ja, jag har varit till Norrland i helgen, men inte mycket mer heller, till Sandviken, och vädrat mina kameror, i alla fall två av dem och kan än en gång konstatera att det är trevligt med små kameror, små och lätta så man kan ha dem med utan att de stör, en i handen och en i fickan, eller som här bara en i fickan för säkerhets skull när jag gick till bilen  för att hämta något, och visst var det tur att jag stoppade ner kameran för jag fick strax ta fram den igen för  att höstfärgerna i kanalen lockade förföriskt.

Sol och färg och vatten och speglingar och kanske till och med lite rörelse i vattnet, det kan man ju gå i gång på...

... då är det risk för återfall.

Det här var ju något jag höll på med för 6-7 år senan, när jag var nybliven digitalkameraägare, men det är tydligen fortfarande roligt, för då och då får jag återfall, bara för att det är skoj. För det är ju det som är det roliga med fotograferandet, att upptäcka motiven, att se vad som kanske inte alltid är uppenbart för den som promenerar förbi.

"Vad fotograferar han, det finns ju bara skitigt vatten där nere". Jag kan ana av blickarna vad de tänker, de jag möter.  De anar inte vilken skönhet de missar.

Dal-Britas damm.

Men inte åker jag väl till Sandviken bara för att fotografera ett dike (ja bitvis ger kanalen idag bara intrycket av ett brett dike)? Nej då, jag hälsade på min dotter, som nyligen  blivit Sandviken-bo, och den här gåochhämta-promenaden var bara ett mellanspel, men den var enkel att börja med.

Ibland bröts lugnet i vattnet

Jag blir allt mer förtjust i mina små-kameror, ryms i en jackficka, väger inte bly och är fullt kompetenta att leverera bra bilder, bara fotografen hänger med. På den här lilla turen var det  Lumix G2, med ett manuellt gammalt  Pentax 55mm/1.8, inköpt för några hundralappar, som var med på promenaden. Lite telestuk på bilderna alltså, men det var också mest utsnittsmotiv jag såg. Dels blir det sådana motiv jag ser, för att jag vet vad jag har för objektiv på kameran. Vidvinkelmotiven sorterar blicken bort utan att jag tänker på det.

Skulle jag då inte ha kunnat ta de här bilderna om jag haft ett modernt  objektiv på kameran, t.ex. normalzoomen till kameran (som jag ju har). Förmodligen, men hade det varit lika roligt? Jag vill ha roligt, eller i alla fall trevligt, när jag fotograferar, det är huvuddrivkraften för mig. Sedan är det ju inte fel att det blir en del bilder på köpet. Det är bara ett bra plus.

Jodå, det blev fler bilder, både i svartvitt och färg. De måste bara mogna...

.

Inlagt 2011-10-30 21:37 | Läst 3222 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det Norrländska ljuset syns ju tydligt i dina bilder.
Skitigt vatten är inte dumt som medium :-)
Svar från janolof   2011-10-31 19:02
Jag började spegla mig i skitigt vatten i Sala, en gång i tiden och sedan har jag varit intresserad av skönheten...
Det är med bilder som med bananer, de måste vara mogna :-) Visst rättar sig seendet efter vad man har för glugg tillgänglig. Jag är också väldigt förtjust i min lilla kamera, som hänger med nästan överallt. Den lilla zoomen 20-50 mm präglar just nu starkt mitt bildseende. Jag upptäcker en ny värld på det sättet. Eller i alla fall ett nytt perspektiv på världen.

Spännande med vattenspeglingar, det är något jag bestämt får börja titta närmare på.

Innehållskategorier

Kategorier