fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Varför hålla på och larva sig med små fippliga kameror när man har en stor och bra. Tankar och bilder en kylig morgon.

Minus tolv och jag har inte bråttom ut, inte för att det är kallt, men jag har ingen tid att passa, så jag kan njuta av vintermorgonens ljus, och jag kan gå ut på balkongen och fånga morgonen.

Jag tog fram stora kameran för en gångs skull. Den har ju fått ligga i träda ett bra tag, medan jag roat mig med små m4/3-kameror. Det första jag känner är ju att den är större och tyngre, van som jag blivit med småkameror. Det andra jag märker är att den är mer lättarbetad när det både är lite mörkt och lite kyligt. Ergonomin är klart bättre och jag ser tydligare vad jag gör. Att göra manuella inställningar med småkamerornas menyer i kyla och halvmörker och besvärligt ljus är lite av ett vågspel, som att köpa en lott och hopas på vinst. Allt för ofta blir det en nitlott, speciellt om det är bråttom.

Jag stod på min balkong och fångade morgonljuset, med min Canon 40D. Det är fortfarande en bra och kompetent kamera, fast den har några år på nacken. Kanske borde jag använda den lite mer, men till vardags är det ju skönare att ha en liten m4/3:a i fickan än att ha en tyngre och betydligt större klump hängade runt halsen.

Jag tog de första två bilderna med vidvinkelzoomen 10-22 mm, för den råkade sitta på kameran när jag såg den sköna morgonhimlen utanför fönstret. Sedan bytte jag objektiv och tog en bild med normalen 50 mm/1.4.

Det var fortfarande för mörkt att fotografera utan stöd, och mitt stora tunga stativ kan jag inte använda, för att snabbfästet till kameran är borta. Putz weg! Det finns ett räcke på balkongen som man kan ha som stöd, så det använde jag, men det kan man inte ta med sig om man vill  fotografera någon annanstans. Undrar var man kan hitta ett nytt fäste. Och undrar ännu mer vart det tagit vägen.

En stund senare hade ljuset ändrat sig, nu var det lika kallt som vädret. Dessutom var det ljusare, så frihandsfoto var möjligt.

På väg...

Ännu ljusare

Ytterligare en stund senare blev det förstås ännu ljusare och jag tog några bilder till, fortfarande bilder från andra våningen. Jag bytte dock kamera, nu blev det Olympus PEN med 17 mm pannkaka och då blir förstås husen skeva om man inte håller kameran rakt. Ja, hörnen kan bli riktigt illasinnade.

Ljuset har blivit blåare, men några trädtoppar lyser ännu som guld av solens strålar.

Riktar jag kameran åt ett annat håll reser sig Malmvägens hyreshusmur  500 meter bort.

I vänsterkant kan ni också se räcket som fungerade som stöd för de första bilderna

Tittar vi åt andra hållet ser morgonen (förmiddagen) ut så här, också lite sned och vind.

Det är ungefär två timmar mellan första och sista bilden. Idag.

Sens moral, eller slutsatser? Det var roligt!

.

Inlagt 2012-01-31 09:53 | Läst 3983 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Man ska inte underskatta de lite äldre kamerorna. De är ofta mycket kompetenta och man klarar sig bra med dem.. Om man köper dem som begagnade så blir det riktigt bra bildkvalité för lite pengar.

Fint ljus i 1:an och 2:an!
Svar från janolof 2012-01-31 20:45
Utvecklingen går så fort numera, så det som ses som begagnat är fortfarande nytt! Passar man på kan man tjäna mycket.
Roligt att du gillar ljuset!
40D är väl en halvformatskamera? I så fall skulle jag snarare säga att 50 mm är ett kort teleobjektiv. Hur det än är med den saken, så märker jag när jag själv tar fram min stora DSLR-kamera, att det blir faktiskt riktigt bra bilder med den stora klumpen :-)
Svar från janolof 2012-01-31 20:48
Inte riktigt halvformat, cropfaktorn är 1.6. 50:an blir alltså som 80 mm
m4/3 har faktorn 2.
EGW 2012-02-03 18:51
Ekvivalent 80 mm är ju ändå ett kort teleobjektiv?