fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Varför har jag tagit en bild på Eric Holmbergs färg...

...och framförallt, var kan det ha varit?

När jag börjar bläddra bland de gamla diabilderna gör jag en hel del fynd, men jag hittar också bilder som jag inte alls kan placera, vare sig geografiskt eller tidsmässigt eller i relation till andra händelser. För en del bilder gör det inget, för en bild är ju alltid en bild, och råkar den vara bra så så lever den ett eget liv, men det hindrar inte att jag ändå börjar fundera. Nu är ju inte Erik Holmberg något mästerverk, möjligen ett tidsdokument, och jag kan inte undgå att reflektera över varför jag tagit bilden.

Jag vet inte om den här figuren kan ha något med saken att göra, men bilderna låg ihop.

Kan det vara vår bil som står därborta.? Vi hade en sådan ett tag.  Var jag på resa med mina föräldrar?

Nästa bild i samma låda tror jag att jag kan identifiera. Jag tror inte att det finns så många sådana här portar i landet och jag har ett minne av att vi åkte förbi där någon gång, när jag fortfarande var en skolgosse på högstadiet och nyligen hade vunnit en kamera. Grävandet bland gamla bilder blir för mig gärna lite av "på jakt efter den tid som flytt", att försöka förstå att åren gått, att försöka greppa det här som tid är, när man kommit till ett läge i livet där det låter sig göras.

En pampig port

Den här bilden ger dock en tydlig geografisk bestämning. Ryttaren har dock genom åren av dålig arkivering fått sällskap uppe i högra hörnet. Det händer ibland saker mellan glasen i diaramar. Jag tyckte figuren var lite rolig så jag klonade inte bort den.

Folke Filbyter, alla filbytares skyddshelgon?

Men Folke har inte heller något svar på frågan var Eric Holmberg höll hus.

Bilderna är inscannade färgdia dia. Monokroma blev de efter inscanningen

Inlagt 2013-03-23 09:27 | Läst 2088 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tidsdokument är inte att förakta och gamla butiker från förr är roliga att titta på nu! Ha det bra!
Jodu jan-Åke, nu skall jag tala om för dig var Erik Holmbergs Färg AB låg, Strax efter Skurubron som du åker över för att komma till Värmdölandet, sväng av till höger efter bron sen till vänster så rakt över korsningen så är du framme, huset är rivet för ett antal år sedan och där ligger nu Björknäs Torg, I den butiken gjorde jag mitt första sommarjobb som spring-(cykel) schas, ett litet affärscentrum med Restaurang Herrgården med flera butiker. Du har väll hört om nordens största innomhusdanspalats Herrgårdspaviljongen, låg alldeles i närheten. Flyttade dit början på 60-talet till Centralvägen som ligger alldeles bakom. Området är en del i min uppväxt, jag känner till det ganska väl. Bor numer i Orminge som ligger en bit längre ut på Värmdö. När tog du kortet? Kanske kan vi träffas så kan jag berätta mer, och kanske ta med dig på min hembyggdstur.? Vill du kontakta mig, leta på Eniro på mitt namn. MVH / Roger Svedenäng.
Svar från janolof 2013-03-23 11:27
Vad roligt att du kände igen dig!

Nu vet jag också varför bilden är tagen! Min far lär ha fötts i huset (1907). Han var visserligen hälsing, men farfar arbetade ett tag på en såg eller brädgård som låg här.
De bodde dock inte här nere så länge, för farmor längtade hem till lingonskogarna. Det var medan de bodde här som min pappa drabbades av missväxt (rakitis/engelska sjukan) och blev sned i höfterna för livet, pga. närings- och vitaminbriist.

Pappa kom naturligtvis inte ihåg huset, men farmor pekade ut det en gång när hon var nere och hälsade på oss.

Jag är ganska säker på att bilden är tagen 1964.

Tack Roger
/J-O

PS. Har noterat din inbjudan.
Halo Jan-Olof.
Jag skulle inte göra mig alltför smart på året. Men jag tror att den närmaste Amazon är en 1965 modell. Om fälgar är originalet. De kom nämligen med ventilationshål på 65erne (produktion augusti 64). Så din antagande kan passa.
Med foto och veteran hälsning från Danmark.