fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Vyer från en bänk och några små tankar

Jag kom alldeles för tidigt dit jag skulle så jag letade rätt på en kyrkbänk och satte mig där och läste tidningen. När tidningen var slut hade jag tid över och tittade mig omkring och tänkte jag skulle fånga vad jag såg från bänken där jag satt. Jag hade ju min lilla kompakt med mig.

Det var alltså inte en bänk inne i kyrkan jag satt på, utan en parkbänk utanför kyrkan.

Vyn rakt fram där jag satt, med maximal vidvinkel (motsvarande 24 mm). Den stängda kyrkporten syns uppe till vänster, den stängdes samtidigt som jag satte mig ner.

Jag tyckte att motivet hade mer att ge än den första överblicksbilden, men samtidigt hade jag bestämt mig för att sitta kvar på bänken och inte gå omkring för att ta bilder.

Jag ändrade brännvidden till ungefär motsvarande ett normalobjektiv, och fick då ett mer tilltalande utsnitt, tyckte jag. Någonstans här (i tiden alltså, platsen ändrades ju inte mer än vad jag kunde  justera genom att flytta baken på bänken) upptäckte jag korsets betydelse för bilden.

Plötsligt fick jag ett besök av den lokala faunan och passade på att inkludera  även dem i bilden.

Jag minskade även utsnittet genom att väja brännvidd som en lång normal eller ett mycket kort tele.

Jag hade också spanat in trädens sköna former i bakgrunden och även de fina fasaderna där bakom så jag valde kamerans längsta brännvidd (som inte är så stor) och fick då följande bild av min utsikt.

Den vy stämmer nog bäst med vad jag såg när jag satt där, inte rent optiskt alltså utan mer hur mina sinnen såg och upplevde.Men ända fram nådde jag alltså inte.

Några timmar senare

Jag skulle ju hem också lite senare om aftonen när ljuset börjat blåna. Jag återvände inte till soffan utan tog en rakare väg till tåget. Där jag gick var det tydligt hur nerfallet från träden satt färg på gatumiljön.

Det går i och för sig att fånga det i svartvitt också och även det kan  bli snyggt, men kanske lite färglöst.

Alltså fortsatte jag i färg.

Här får jag ju erkänna att jag dragit lite mer än normalt i mättnadsspakarna för att få fram det jag upplevde när jag gick där.

Eftersom det är OS-tider nu tog jag även en "Heja Sverige"-färgad bild. Det blå aftonljuset fick bli ännu blåare.

Återställer färgbalansen lite, med en mer neutralt färgad bild.

Samsung EX1

.

Inlagt 2012-07-30 13:01 | Läst 3622 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?