Bilder från förra århundradet

Vargen kommer!

Tidningsklippet här har hunnit gulna. Inte att undra på, det är ett halvt sekel gammalt.



I januari 1972 menar FN:s klimatexperter att vi har tio år på oss att förhindra den ultimata klimatkatastrofen. Hur gick det sedan då? Jo sedan hade vi tio år till, och tio år till, och tio år till, och tio år till på oss. Tänka sig - men i år är det senaste budet från FN:s experter att vi har tre år på oss. Hur lång tid skall vi ha tre år på oss måntro - kanske femtio år som förra gången?

FN:s Klimatpanel, som inte är en vetenskaplig instans utan en politisk diskussionsklubb, anbefalles nedanstående klassiker:

                                          __________________________

Pojken och vargen är en fabel som tillskrivs Aisopos.

I berättelsen uppträder en ung uttråkad fåraherde, som för sitt nöjes skull ropar att; ”vargen kommer!” Byborna kommer gång på gång för att rädda honom, men inser snart att de slösar bort sin tid. När så vargen verkligen dyker upp, är det ingen som kommer till hjälp - och vargen tar både fåren och pojken.

Sensmoralen är att den som ljuger för mycket till slut inte blir trodd, ens när han talar sanning.

Inlagt 2022-10-12 23:43 | Läst 946 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för det tidningsklippet. Intressant.
Mvh
Fredrik
Svar från syntax 2022-10-13 10:50
Överräckes med varm hand - om inte annat, synnerligen roande.
Jo, i min ungdom skulle vi få ett istäcke över oss, nu ska vi bli översvämmade, men jag tar det lugnt.
Svar från syntax 2022-10-13 16:52
Jo - man får sitt stilla i båten, och se vartåt det lutar. Vore ju snopet om vi satsade alla slantarna på fel åtgärder.
Det finns en rad liknande uttalanden.2006 deklarerade Al Gore att om inte drastiska åtgärder vidtogs för att reducera växthusgasutsläppen skulle världen inom 10 år nå "a point of no return". Prince, förlåt, king Charles III har målat upp deadlines som redan passerats, FN har förutom ditt exempel ovan många gånger senare talat om deadlines som inte fallit ut som påståtts. Bra att du tar upp detta! Hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2022-10-13 18:26
Tack Björn.
Det är ju ganska långa tidsrymder vi snackar om här, där man med den berusades envishet har satt nya hållpunkter allt efter det att dom gamla misslyckades. När det inte stämmer det man säger, och det är uppenbart för alla, så förlorar man sin trovärdighet - precis som i fabeln.
Al Gores utlovade höjning av vattennivåerna i sjöar och hav med 7 meter har vi väntat på länge nu, då skulle vi få sjötomt.
Men icke.
Svar från syntax 2022-10-14 17:32
Att Al Gore var en populist som av politiska skäl ville haka på den här vågen, tycker jag stod rätt klart. Dessvärre, för honom själv, kom det lite för hastigt på - han var inte påläst.

Här i Stockholm tog man höjd får många meters vattenhöjning, och det i i närtid - bikupan surrade.
Ingenting har hänt...