Bilder från förra århundradet

Då & Nu

För nästan 60 år sedan, i april 1964 kom jag hem till Bromma på min första permission från Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg. Pappa Lothar tog bilderna på Agfafilm, och det är bredvid pappas häftiga Merca jag poserar. Jag bor på samma adress och i samma lägenhet än i dag, men bilen - den är tyvärr inte densamma.

Krämefärgad Mercedes med röd plyschklädsel, det är något för en ung man att luta sig mot - och sedan säger vissa att det inte var bättre förr...

___________________________________________________

Det är lite kul det hela - jag representerar tredje generationen av familjen i en hyreslägenhet! Rätt svårslaget skulle jag tro. Min farmor flyttade in 1946 i en femrummare - ja egentligen en fyrarummare med jungfrukammare, parkettgolv, och öppen spis - alltså en lägenhet byggd för tjänstefolk. Det fanns en ringknapp i varje rum som visade ett nummer på en panel i köket, så att hembiträdet skulle komma springande (det kom aldrig någon). Väldigt udda i ett smalhusområde byggt under kriget - ett område som annars består av små 2:or och 3:or.

Den första hyresgästen när huset var nybyggt 1940 var chefen för Svenska Zeiss AB. Ett märkligt sammanträffande, med tanke på mitt senare stora intresse för Zeiss verksamhet. Han blev för övrigt utvisad 1946 för att hans hustru var så nazistisk, och hade gjort bort sig rejält i Stockholms societet.

Det är en arrogant ung man som blickar mot mig över det stora tidsgapet. Visst slipas man av en del med åren, men det är nog lite sådär fortfarande med den gamle farbrorn som nu sitter och skannar pappa Lothars bilder.

*************************************************

***************************

Sedan är det en sak som skaver rejält:

Det harmar mig med min ålder - att det är så länge sedan jag passerade "bäst före datum" rent fysiskt. Jag besitter nämligen precis den militära kompetens som efterfrågas mest på kompaninivå i Ukraina. Jag skulle tas emot med öppna armar. Vore jag bara en bit yngre, sådär under 50, så skulle jag åka ner direkt. Jag tror att det här kriget är en ödesfråga i samtiden. Utfallet i Ukraina kommer att avgöra så mycket.

Inlagt 2023-03-16 08:52 | Läst 783 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder, Peter! Och Mercedesen är ju grymt snygg. Liksom du i uniform.
Svar från syntax 2023-03-16 09:11
Tack Thomas!
Vad jag kommer ihåg var det en 220SE. farsgubben hade en lång rad Mercor - detta var den snyggaste i mina ögon.
Din far var en duktig fotograf, med smak för grejer av hög kvalitet. Det där med att vara ung och arrogant känns igen. Numera är även jag utrangerad och får sitta på läktaren och morra.
Svar från syntax 2023-03-16 10:17
Jag får väl tacka å farsgubbens vägnar. Han tog inte mycket bilder, men dom blev bra. Började med färg redan 1958. och körde mellanformat. Kul för mig att ha nu.
Jag tycker inte att du ser direkt arrogant ut men påfallande samlad och välputsad. Kanske lite småstöddig i alla fall.

Biltypen: Köpte 1973 en alltför sliten 220 SEb för tre tusen kronor, mer än en månadslön före skatt. 1,2 liter per mil, det luktade bensin inne i bilen tills jag hittade felet. Lyckades hålla igång den nåt år eller två och fick den jättefin invändigt. Röd skinnklädsel, nytt innertak, helrenoverat trä. Men sen gick det inte att hålla motorn i skick trots avsevärda insatser. Påfallande rymlig bil, fenorna var ju totalt ute då, men de gav volym i skuffen.

Åldern: Jag försöker ta till sinnesrobönen, att försöka göra nåt åt det som behöver göras nåt åt, acceptera det som inte går att göra nåt åt och be om visdom att inse skillnaden.
Svar från syntax 2023-03-16 10:56
Kul att du har erfarenhet av bilmodellen! året 1973 fanns det väl ännu möjligheten att köpa en ersättningsmotor (helrenoverad lätt begagnad) från Mercedes - men det var väl utanför aktuella ekonomiska ramar?

Sinnesrobönen var riktigt bara - men jag är tamigfan för småstöddig för att riktigt köpa den... :-)
Måns H 2023-03-16 11:44
Jag kollade på ny motor. MB ville ha väldigt många tusen, men inte för en hel motor utan bara typ undre halvan. Över huvud taget var reservdelspriserna hos MB väldigt höga.

Det blev en skrytbil sen, en Renault 4L.
Calle S 2023-03-16 11:52
4L är ju fantastisk! Hade en blå några år på 90-talet.
Intressant inlägg, och rubbat snygg bil.
Svar från syntax 2023-03-16 11:23
Tack för det!
Jo - det verkar nog vara så att vissa saker var bättre förr.
Snygg i den uniformen! I dag ser man inga militärer i uniform längre på väg hem. Bilen är en ädelsten! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-03-16 13:18
Tack Wolfgang.
I och med dom politiska förändringarna i Sverige blev det plötsligt väldigt ute att uppträda i uniform.
Nu med Sveriges förändrade läge, kanske det blir inne igen?
Fina bilder och snygg merca! Den arroganta unga killen ser lite stolt ut också.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från syntax 2023-03-16 13:22
Tack Johnny - farsan hade blivit glad.
Jag kommer ihåg att jag inte var lite stolt över att kunna uppträda i fallskärmsjägarnas vinröda basker.
Hej Peter
Fina bilder med en cigarettrökande yngling. Bilen Mercedes 220 SE, det var med en sådan Mercedes som Ewy Rosqvist vann Argentinas Grand Prix-tävling 1962. Den första kvinnliga föraren i det loppet och det väckte stor uppmärksamhet på sin tid.

Modellen fanns även i coupéutförande. Att de var och är eftertraktade kan man förstå, kolla här: bit.ly/3ln67lJ
Svar från syntax 2023-03-16 16:29
Tack Mats.
Nästan alla ynglingar som ville vara inne rökte på den tiden. Dom som inte rökte blev något av sociala isolat. Jag fick skära ner uppåt 90% på rökningen för att klara den stenhårda träningen på FJS.
Tack för länken! Något av en drömbil.
Permissionsunoformer var åtminstone bättre förr. Ännu 1987 när jag tjänade fosterlandet i 11 månader kom vi på permission med knivskarpa pressveck och spegelblanka stövlar (det här i Finland alltså). Nu för ett par år sen när vår son var inne kom han på permis med terrängdräkt, inte närapå samma stil. Terrängdräkten kallas för övrigt ”pellepuku” här hos oss. Kan ungefär översättas med clowndräkt.
Ja och bilen är det heller inte nåt fel på!

Tommy S.
Svar från syntax 2023-03-16 20:26
På FJS skulle allt i permissionsuniformen vara perfekt när man lämnade. Det var en elak och småsint inspektion en halvtimme före permissionstågets avgång. I mångt och mycket gick man in för medvetna trakasserier de första två månaderna. Avsikten var att dom som inte tålde stress, skulle få lämna skolan snabbt.
Hej Peter H.
Först trodde jag att du var chaufför för obersten - med den där fina bilen.
Det är nog ett väldigt sällsynt rekord som du har med avseende på din bostad - du är inte riktig "normal" :-) :-) Jag anses också vara lite "onormal" - varit gift med samma i 56 år och bott i samma 3:or också i 56 år.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Man var tvungen att vara gift för att få en lägenhet då.
Svar från syntax 2023-03-16 22:41
Jag är tydligen som du, lite onormal även på den andra punkten. Sippa och jag lovade varandra när vi gifte oss att vi skulle hänga ihop tills.... ja du vet. Det hann bli 45 år.
Stilig fallskärmsjägare och stilig merca! Den vinröda baskern gör sig perfekt mot den cremefärgade Mercedesen. Roligt att din pappa tog dom här fina bilderna. Vår gamla lägenhet på Carlavägen i Ludvika hade också jungfrukammare och serveringsrum liksom ringknapp i varje rum, inte heller hos oss kom det någon…..Intressant och fin blogg! Hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2023-03-17 08:13
Tack Björn!
Pappa började med färg 1958 och han använde Agfas diafilm - en film som nu har visat sin goda hållbarhet. Kameran var en Voigtländer Perkeo II 6x6 med Color-Skopar (Tessar).
Det blev alltså familjebilder av ovanligt hög kvalitet för den tidens förhållanden. Det är en ren glädje att nu sitta och skanna hans material.

Tänk att tjänstefolket inte skötte sig i våra respektive lägenheter... :-)
1964 var jag lite för ung för att spana efter de där killarna i permisuniformer, men de ser i alla fall likadana ut som då jag några år senare var i mer lämplig ålder. Snygga var de och jag antar att killarna på jägarskolan i Kiruna hade dem också. Ser att du var stilig i din, lite kaxig på sista bilden ;) .
Numer kanske Oscar Wides citatet passar; " Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt".
Din fars bil är snygg, vår granne på 60-talet hade en liknande fast svart, minns att jag beundrade den. Gillar förstås även vår so står i garaget här fast den rullar bara på somrarna.
Området i Bromma där du står, ser mycket bekant ut.
Svar från syntax 2023-03-17 10:51
Jägarna i Kiruna hade/har grön basker, istället för vår vinröda. Säkert var dom unga grabbarna där lika kaxiga som vi var... :-)
Området med det lite extra påkostade gula teglet är Abrahamsberg.
Tack för kommentaren Margareta.
Margareta Cortés 2023-03-17 12:42
Kaxiga, jo i stan kanske men då vi träffade på ett gäng uppe på fjället, då var sörlänningarna inte lika tuffa när skidorna gled åt alla håll.
Såg att det var Abrahamsberg.
Svar från syntax 2023-03-17 13:22
Kan jag tro...
Vi hade en tids vinterutbildning där uppe hos fjälljägarna. Jag kommer ihåg när jag blev jagad av ammunitionspulkan nedför en brant sluttning. Måste ha sett kul ut.
Margareta Cortés 2023-03-17 13:39
Lovar det såg kul ut. Hände även de killar vi såg, fast vi var tacksamma till dem ändå. De hade bättre spadar än våra små och hade grävt fina bivacker som vi kunde använda då vi rastade på vår tur.