** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Bilder från förra århundradet

Tessar 1947

Lite info för dom verkliga entusiasterna, eller konsten att köpa ett riktigt bra objektiv (ännu) ganska billigt.

                                                                                *

                                                     Prof. Dr. Harry Zöllner

                                                                                *

Wolfgang Gerlach visade oss här på Fotosidan bilder tagna med ett gammalt objektiv han hade köpt. Det är ett objektiv från det forna Östtyskland, ett Tessar 2,8/50mm från VEB Carl Zeiss JENA. Sedan har han underhållit oss med bilder i en rad bloggar, bilder med sällsynt fin teckning och en utomordentlig färgåtergivning. Bilder anpassade till det mänskliga ögats sätt att se verkligheten.

Jag tycker att det här är jätteroligt, att gamla objektiv återupptäcks och kommer till uppskattning och användning. Därför vill jag gärna bidra med lite information om objektivet:

Det handlar om en konstruktion med många år på nacken - beräknat 1902, och med en gedigen berömmelse bakom sig redan när vårt objektiv kommer in i bilden.

Året 1947 gjordes det en mycket lyckad nykalkylering av Tessarobjektivet. Beräkningen mynnade ut i ett nytt Tessar 2,8/50mm för småbildskameror. Östtyska Zeiss har sedan tillverkat denna Tessar i jätteupplagor, och även västtyska Zeiss har använt sig av beräkningsunderlaget. Det är det här objektivet som Wolfgang har fotograferar så framgångsrikt med.

Mannen bakom jobbet hette Harry Zöllner. Han kom från Voigtländer och tillträdde 1946 posten som chef för beräkningsbyrån vid Carl Zeiss Jena. Han beräknade många berömda objektiv - den här överarbetningen av Tessar var bara en mindre grej för honom, men en lyckad sak för oss som gillar bra objektiv till måttligt pris.

Visst är det så att man i dag kan göra objektiv som rent kliniskt återger verkligheten väldigt bra. Men det finns en liten hake:  Det är inte alla gånger det mänskliga ögat ser saken riktigt så som den kliniska verkligheten faktiskt är beskaffad - och det objektiv som man har på sin kamera skall ju helst ge en bild av verkligheten som vi ser den. Det är ju den saken vi vill avbilda, inte teoretiska formalia. Det finns alltså ett glapp här, och det glappet överbryggas bäst av den gedigna erfarenheten hos dom riktigt gamla optiktillverkarna - företag som Leica och Zeiss. En sådan tillverkare var alltså Carl Zeiss Jena, då liggande i Östtyskland. Resultatet av det här kunnandet har vi fått se i Wolfgangs bilder. Det är ju bara att glädja sig åt att man fortfarande kan köpa sådana objektiv rätt billigt.

________________________________________

Här kan det vara på sin plats att slutgiltigt lösa en gammal infekterad stridsfråga:  Var östtyska VEB Carl Zeiss JENA verkligen Zeiss - man hade väl inte rätt att använda det namnet på de flesta marknader i väst?

Efter återföreningen av de två tysk staterna hösten 1990, återförenades även de båda Zeiss. Carl-Zeiss-Stiftelse (som äger alla Zeissföretag), gick efter hand ut med följande pressmeddelande:

"Alla produkter tillverkade i Jena märkta "Zeiss" är genuina Zeissprodukter". 

 Så få ord behövdes det alltså för att sätta slutpunkt i den halvsekellånga debatten.

Inlagt 2023-11-18 19:08 | Läst 407 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant! Jag är alltså helnöjd med mitt Carl Zeiss JENA DDR Flektogon 20mm 2,8 sen det fått en översyn i Tyskland. Använder också ryska Helios 58mm med Zeisspåbrå.


Sen jag sett Wolfgangs bilder med hans östtyska Tessar har jag varit på vippen att köpa ett sådant. Sist funkade inte utlovade rabatten och då backade jag, inte direkt för lilla slanten utan att en utfästelse inte funkade.

Vad tror du om detta? Jag tyckte det såg vettigt ut, hyfsat vårdat i originalkoger, returrätt, säljare med bra betyg. Eller finns såna med K-bajonett? Vore allra bäst med min Pentax K-1.

https://www.ebay.de/itm/285464045756?hash=item4276fba8bc:g:RA4AAOSw7adk-d40&amdata=enc%3AAQAIAAAA8B%2FkNd7%2BsK22%2Bzg%2F2RJQRJ2iR9glcSroEdYCaeqCrcUXGlpDEZS117e9b0tSJqMJkVIclVKhxXs6wFzRP3PtzaKw9OCYV4goc%2BZbkU7RDsxLtBN1EuC9teqkG0fXCfMYD8Efbauio%2FHEjZZg9kQjbo5LSNE2uuSTONNZlAUSf4hc0HSU8Nc4LNWaJH3djbCLFZoemrpzXZbPmOeI8J4jvmKBiU5uVSmRw85xhpe1L73LJq0wHOrBFKKUt0Q8xtaQ545915Kn0FuSXjkVIl4Ii2YfdtDA6S37gJsTbfOSBlHN9uwcMxhlURcHiuFEDmrhDw%3D%3D%7Ctkp%3ABFBMyJP1xvxi
Svar från syntax 2023-11-18 23:20
Ser ju prydligt ut. Det är sista utförandet - och objektivet tillverkades 1948-1991. Finns inte i K-bajonett, bara i M42 gänga och diverse östtyska bajonettfattningar.
De här sena serierna har en enkel (budget)mekanik, men det påverkar inte det optiska. Harry Zöllners Tessar fick aldrig Multi Coting - även det av budgetskäl. Med sina bara tre fristående element, behövs det inte heller.
Måns H 2023-11-19 00:06
Tack för info! Jag beställde objektivet. Om det saknas bländarförval och liknande är OK för min del, med Live View går det att kolla skärpan ändå. Och om skicket inte är OK så tar firman emot returer.
Svar från syntax 2023-11-19 11:39
Lycka till Måns! Det är alltid kul med en ny glugg som man kan springa ut och provfotografera med... :-)
Nils Bergqvist 2023-11-19 20:56
Carl Zeiss Tessar T* 2,8/45mm för Co/Ya har T* multicoating. Men det är ju tillverkat i Japan, inte i Zeiss egna fabriker.
Svar från syntax 2023-11-19 21:49
Äger sin riktighet min herre... :-) men detta objektiv är inte Harry Zöllners Tessar.

De japanska Zeissobjektiven är visserligen inte tillverkade i fabriker som ägs av Zeiss, men produktionen har Zeiss som huvudman. Det hela hålls 100% av Carl Zeiss Co., Ltd. i Tokyo. Det är ett helägt dotterföretag Till Carl Zeiss AG i Tyskland som etablerades 1961, men har bakomliggande historia tillbaka till 1911.
Tack för info Peter!
/B
Svar från syntax 2023-11-19 10:04
Ingen orsak Bengan. Hoppas att det fanns något litet korn som du inte visste redan.
Stor tack för en upplysande artikel! Och så känner jag mig hedrad att Du hänvisar till mina bilder fotograferade med just den där gamla Tessar-objektiken.
Min far hade en Exakta Varex på 50-talet och prisade alltid den där Zeiss Tessar, så jag har en nostalgisk kärlek till den.
Även i min Rolleiflex T3 finns en 75 mm Tessar f/3,5 och min Contaflex Super har en 50 mm Tessar f/2,8.
Därför var det naturligt för mig att skaffa den här till min digitala Nikon Z6.
Novoflex-adaptern däremot var dyrare än gluggen, men den funkar ju även till andra gamla Zeiss-objektiv som jag har i tankarna.
Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-11-19 12:21
Kul att du uppskattade texten Wolfgang.
Det var ju som sagt dina bilder som inspirerade. Vi har här tillsammans bedrivit en upplysande verksamhet om att gamla objektiv kan vara nog så bra - och erbjuda kvalitéer som man i vissa lägen inte får med moderna objektiv. Det är ju en sak som inte ter sig alldeles självklar, men som kan vara bra att känna till för dom som stiger in i detta med foto.