Bilder från förra århundradet

Det var bättre förr!

En sak hör man av uppenbara skäl lite mera i dag än tidigare; påståendet om att det var bättre förr. Var det så? Var det bättre förr?

Det beror naturligtvis på vem man frågar. Den enklaste modellen faller sig lätt: Det var bättre förr, därför att då var jag ung (det var alltså roligare då).

Här ett vardagligt och kanske lite banalt exempel på hur det var bättre förr. Det var ett annat tänk människor emellan. Stadens fäder här i Stockholm tyckte till exempel att folk som rörde sig på stan kunde behöva släcka sin törst i sommarvärmen - alltså byggde man vattenposter på frekventerade platser. Jag tror att det var på 1940-talet. Visst kostade det en slant, men det måste det få göra i en bra stad.

Den här nedan avbildade vattenposten, en av dem i Kungsträdgården, var i full funktion när bilderna togs sommaren 1983:

Sippa överraskades av den kraftfulla strålen, och blev lite blöt om nosen

År 2011 motionerades det om nyinstallation av vattenposter i Stockholm. Saken föll med hänvisning till att det i första hand skulle bli för besvärligt att underhålla (nutidens tänk)

Inlagt 2024-02-02 07:57 | Läst 511 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Man kanske kan säga att det va annorlunda förr! Och jag tycker det känns förmånligt att ha fått uppleva den här tiden! :)
/B
Svar från syntax 2024-02-02 08:24
Ja det kan man säga, och jag tycker som du.
Sedan jag startade den här bloggen med inriktning på äldre bildmaterial, sitter jag ju jämt och gottar mig åt gamla tider... :-)
Ja oj en sån var det länge sen man såg. Fanns bl.a på skolgården och på olika stationer när jag tågluffade..
Välbehövlig svalka för en torr strupe.
Ytsökt bilddokumentation..
HaD/Gunte..
Svar från syntax 2024-02-02 08:27
Tack Gunte!
Det var nog länge sedan för dom flesta att beskåda en sådan. Det var därför jag reagerade när jag hittade en i bildarkivet, med vattenstråle och allt.
Var nog lite "annars" förr, en hel del var enklare och som du säger vi var unga då.
En vattenpost fanns till och med här på vår gata, den fanns kvar ända tills någon fick för sig att bygga ett hus där. Tyvärr tänkte jag inte på att ta någon bild av den och en dag var den borta.
Svar från syntax 2024-02-02 09:59
Tack för kommentaren Margareta.
Här i Abrahamsberg på vår fotbollsplan står vattenposten fortfarande kvar som en relik från gamla tider.
Hej Peter H.
Oavsett om det var bättre eller roligare förut, blev jag i ett gott humör av att se den här lilla serien - gillas så mycket. Väldigt trevlig tjej som jag känner igen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från syntax 2024-02-02 10:43
Tack skall du ha Erik!
Jag misstänker att du får se tjejen ytterligare många gånger. Hon har satt sina spår i bildarkivet.
Minns med så nostalgiskt.
/N
Svar från syntax 2024-02-02 15:51
Jo, så är det. Tack för kommentaren Nini.
Att äldre tjatar om att "det var bättre förr" och ungdomar inte gör det beror nog helt enkelt på att ungdomarna inte har någon erfarenhet av "förr".
Att äldre gör det beror nog mycket på att de glömt allt det negativa och minns bara det positiva. Ni vet: smöret var gulare, somrarna varmare, flickorna sötare o.s.v.

Själv (och jag är över 70) tror det mesta är bättre nu än förr faktiskt. Folk har "högre" levnadsstandard t.ex. Det klagas på höga matpriser, men om man kollar lite statistik så var aldrig matpriserna så låga som strax innan inflationen steg. Men priserna är fortfarande låga.

Då gick ca. 20-30 procent av budgeten för en normalinkomsttagare till mat. På 50-talet var siffran 50 procent(!) Låt vara att boendekostnaden på 50-talet var lägre, vet inte. Ni kan ju kolla själva. Jag minns inte de exakta siffrorna.

Mina morföräldrar bodde i ett flerbostadshus där man delade på toa och de hade endast en kallvattenkran i köket. Morfar var stenhuggare, så det var inte så lätt att sköte hygienen kan man tänka.

Jag skulle kunna fortsätta räkna upp saker som var sämre förr, men jag tror ni fattar.

/Tomas
Svar från syntax 2024-02-02 20:55
Som jag konstaterade i min bloggtext så är det lite avhängigt om vem man frågar, och att saken är subjektiv till sin natur många gånger.
Sedan beror det också på vad man snackar om. Det verkar uppenbart att det var bättre i Ukraina förr, och bättre för hela Europa före Rysslands anfallskrig.
Det var klart mycket bättre förr när vi inte hade några miljöproblem på halsen - liksom att många svenskar skulle skriva under på att det var bättre förr när det inte sprängdes och sköts i Sverige dag ut och dag in.
Väldigt många tycker i dag att det var mycket bättre förr när vi inte satt med en havererad invandrings/integreringssituation i knät.
Ja du ser - man kan göra listen lång på saker som på ett uppenbart sätt var bättre förr.
Flera saker var bättre förr, andra är bättre nu. Det är liksom en blandning och beror på vem man frågar.
Trevliga ögonblicksbilder på Din Sippa och ett fint leende!
I Pildammsparken här i Malmö har vi 3 st moderna vattenposter längs motionsrundan! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2024-02-02 21:03
Tack Wolfgang.
Även jag tror att det är så - en blandning. Ändå kan jag inte bortse från att en hel del rätt tunga saker har blivit uppenbart sämre. Se mitt svar till Tomas Kronberg här ovanför.

Fantastiskt att ni har vattenposter i Malmö! Vi har inte en enda modern sådan i Stockholm vad jag vet.
Fina bilder. Jag uppskattade sådana vattenposter förra sommaren i Granada vid 30 graders värme... Synd att de demonterades här.
Hälsningar Halina
Svar från syntax 2024-02-03 19:29
Tack Halina!
Jo - dom var bara att ha när det var varmt på sommaren.
Det är en fin bildserie och jag minns bak i skolan där vi hade våra vattenhål, en liten stråle när man tryckte på knappen, att man måste ha en mugg för att dricka var det nog ingen som funderade på.
Svar från syntax 2024-02-03 19:32
Tack Stefan.
Bildserien blev hygglig - med tanke på att det var blixtsnabba höftskott. Man ser det på att skärpan inte ligger riktigt rätt i ansiktet.
Alldeles utmärkta vardagsbilder och med glädjen kvar! Många hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2024-02-03 22:25
Tack för uppskattning Björn.
Det var rätt unga och glada dagar.