Bilder från förra århundradet

Afrikanska strövtåg - en uppdatering

Gambia i Afrika på 1960-talet - före turistströmmen, det har ju alltid sitt intresse. Jag har därför uppdaterat en gammal bloggpost med flertalet nya bilder och en del ny text.

Färger från Anno Dazumal är ju även det lite kul. Här är det gamla Kodachrome II. Det är en film från "landet längesedan", en film som inte så många av i dag har fotograferat med.

_________________________________________

Att komma till Gambias huvudstad Bathurst under 1960-talet var som att stiga in i en annan värld. Väl installerad på det anrika Atlantic Hotel vid den milsvida sandstranden, och med utsikt över havet, befann jag mig i en miljö som var mera Brittisk än i England. Strikt klädkod till middagen, och lätt arroganta men artiga kypare. Här hade tiden stått stilla.

Det sägs ju om det Brittiska Imperiet, att där gick solen aldrig ner. I Bathurst och på Atlantic Hotel levde imperiet kvar.

Hotellets sällskapsrum - i väntan på Somerset Maugham och Agatha Christie

Här vandrar jag på 1960-talets afrikanska strand. Hårt packad sand och fraset av Atlantens vågor - ensamhet och frid

På Black Star (den beryktade bar jag presenterar här nedanför) träffade jag förste styrman på detta fartyg - eller "First Officer" som man säger i England.

Då jag har lite sjömansbakgrund, fann vi varandra direkt. Han låg i ständig utsjöfart, och såg aldrig England. Det var följaktligen lite samma sak där som på Atlantic Hotell - han var mera engelsk än man var i England. Att sitta i hans vackert träboaserade hytt vid whiskyglaset och höra honom berätta, var som att uppleva Evert Taubes sjömansvärld

Den ökända klubben Black Star i Bathurst. Ett etablissemang som utländska besökare varnades från att frekventera.

Då jag inte hörsammade detta, fick jag som belöning lära känna ställets ägare och områdets maffiaboss Mr Mocamo. Vi kom så bra överens att jag fick följa med på hans feodala rundor till byarna närmast kring staden.

    "Welcome to Mocamo ballet" - bejublad grabbig underhållning på Black Star:

                                 Mocamo med fyra av hans (kända) söner

Det här var ju före den stora turistströmmen i Gambia. Vi - gänget i baren på Atlantic Hotel, hyrde egna vägvisare och tog oss fram till intressanta ställen. Här närmar vi oss James Island, ett slavfort på en liten ö mitt i Gambiafloden. Förtätad stämning och ruskiga vibbar

Gambiafloden är i sin mynningsdel ut mot Atlanten stor som ett innanhav. Här är jag mitt på floden - men från respektive strand, ser man knappt andra sidan

Ett upplag jordnötter. Det var 50 grader varmt, och i kombination med den tunga doften så kändes det -  just tungt

                   Inne i djungeln.  Ser fridfullt ut, men här kan det dölja sig lite av varje...

Kallas Elefantträd - av uppenbar anledning. Trädets enorma storlek förminskar gamarna

Möjlig vistelselokal för den svarta mamban

Stränderna sträckte sig milsvida och folktomma. Längs vattenbrynet var den fina sanden så tätpackad att det gick att cykla

I en avlägsen lite mer burgen by där vi hade aviserat vårt besök i förväg, hade hövdingen och hans familj (till vår genans) klätt upp sig storståtligt. Vackra resliga människor. Den lilla flickan i mitten med blåmönstrad klänning började sedan gråta tyst - hon hade aldrig sett vita människor tidigare

55 år gamla bilder. 

När jag tittade igenom materialet för att avgöra vad som ytterligare kunde tänkas vara lämpligt för visning, så slog det mig hur mycket av innehållet i pojkböckerna från min barndom om Afrika som faktiskt finns med i mina egna bilder. Böcker i stil med: "Äventyr i mörkaste Afrika" och liknande. Det är en värld som nog inte finns kvar i dag - men på 1960-talet kunde man ännu uppleva den.

Ett litet tips till andra Afrikaflanörer:

Vid gingroggen med Lawrence Brower, överjägmästaren i Gambia - just på den plats man ser i första bilden, sällskapsrummet på Atlantic Hotel, lärde han mig hur man överlever bett av svarta Mamban och andra ormar:

Till att börja med glömmer man allt vad läkare (som aldrig har varit i hetluften) påstår. Sedan tillämpar man följande:
I regel blir man biten i underbenet. Man böjer sig ner snabbt (under de första tio sekunderna), fattar med tummarna på båda sidor om bettstället och pressar bestämt. Har man lite tur, och har varit snabb, kommer 80% av giftet ut.
Sedan tar man sitt skärp och snör hårt strax under knät och håller det i fem minuter. Därefter skiftar man snabbt skärpet till jumskläge, och håller även där i fem minuter.

Gör så om oturen är framme sa Larry - så kan vi säkert dricka fler groggar tillsammans.

Jag har använt första delen av metoden på ett huggormsbett strax ovanför fotknölen. Jag var snabbt nere och klämde prompt - och det kom genast ut en klar droppe. Verkningarna av bettet blev knappast ens som ett getingstick.

Inlagt 2023-12-08 09:41 | Läst 482 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Peter,
Det känns inte som turistbilder. Det är ovanligt anspråkslösa bilder av en ort och dess befolkning ännu ej påverkad av turistströmmarna. Med små spännande korn av engelskt inflytande. Observera inga bilder av mat utan bara en flaska öl. Den fångade genast min uppmärksamhet eftersom det är en Carlsberg. Visserligen är bilden spegelvänd, men på den tiden fanns den berömda elefantporten i bryggeriet i Köpenhamn på etiketten. Porten har naturligtvis spelplan. Symbolen för solen syns inte på elefanternas sidor. En liten förundran är hur populär en Carlsberg var redan då i Afrika.

Idag ovanliga bilder och därmed underhållande.

Ha det väl
Bob
Svar från syntax 2023-12-08 14:10
Tack för det Bob - min avsikt var just att underhålla lite med bilder som kanske inte är så vanliga.

Det där med den spegelvända bilden var ju häpnadsväckande! Jag hade svårt att ta in saken, men på den vita skåpbilen utanför står det "Atlantic Hotel" även där var det spegelvänt - så det var bara att ta skeden i vacker hand och åtgärda saken.

Vad det gäller Carlsberg i Bathurst, så vet jag inte hur populärt det drickat kan ha varit. Vi är här i slutet av 1960-talet, och jag misstänker att Atlantic Hotel var en av de få platser man kunde dricka Carlsberg. På Black Star syntes något sådant inte till... :-)
Intressanta bilder i behagliga färger! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-12-08 16:18
Tack Wolfgang.
Det är lite pastell över gamla Kodachrome II
Oj vilken upplevelse du bjuder på här och vilka fina bilder. Du skriver mycket bra också, det blev intressant att läsa och svårt att sluta. Måste vara kul att ha dessa bilder att minnas tillbaka äventyret på.
Svar från syntax 2023-12-08 20:56
Tack skall du ha Morgan. Jätteroligt att det uppskattas.
Ingen vet ännu hur gammalt ett Kodachrome dia kan bli (vid mörkerlagring). Turligt nog insåg jag detta tidigt. Därför har jag nu skarpa bilder med bra färger från ett halvt sekel bakåt. Det är en stor tillgång på gamla dagar.
Vilken resa du bjuder på! Mycket kul läsning och bilder. Vilken kvalité på så gamla bilder. Tekniskt menat så klart.

MvH
Johnny
Svar från syntax 2023-12-08 22:53
Tack Johnny!
Kodachrome diafilm kom på 1930-talet. Det finns fortfarande i dag gott om oförändrade sådana bilder kvar - om dom har förvarats mörkt i rumsomständigheter. Andra gamla färgfilmer kan ju se ut lite hursomhelst så här dags... :-)
En helt fantastisk blogg med allt - världshistoria, kulturhistoria, drömmar och fina bilder samlat till ett tidsdokument. Världen var annorlunda då.
Svar från syntax 2023-12-09 13:02
Det var en storståtlig kommentar - tack Stefan!
Ja - världen var mycket annorlunda då. Men så är det väl för det mesta för oss gamla stötar... :-)
Kan tänka mig att det var en upplevelse att besöka Gambia då, en hel del mera ”äkta” på den tiden.
Kodachrome 25, 64 och 200 är alla bekanta, men Kodachrome II är jag för ung till. Vad hade den för känslighet / hur skulle den exponeras? Fina bilder som klarat tidens tand bra, dessutom intressant läsning.

Tommy S.
Svar från syntax 2023-12-09 21:25
Tack för uppskattningen Tommy!
Jag började med Kodachrome II på 1960-talet och den ersattes sedan 1974 av Kodachrome 25 - båda med samma känslighet. Jag har gjort en blogg på just det temat:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/kodachrome-ii-2.htm
Fascinerande och intressant berättelse. Och som du själv skriver, den här världen finns nog inte kvar längre.

Funkar för övrigt riktigt bra det där med stående bilder och gråton.
Svar från syntax 2024-01-03 23:08
Tack Joakim.
Bra att det funkar även för dig! Jag gör som sagt saken i Microsoft Paint. Där blir det frågan om "lägsta strecket" för grått. svårigheten är att pendla in det exakt. Bara aningen mörkare syns som en skugga.