Bilder från förra århundradet

Antik kamera på grönbete

Julen 1935 fick en ung man en ofattbart fin julklapp av sin pappa, det var på Lidingö här i Stockholm. Den julklappen, en Zeiss Super Ikonta B, kom för för ett tiotal år sedan i mina händer. Jag köpte underverket av den unga grabbens son, som då hade hunnit bli en gammal farbror. Kameran är i skick som på julafton 1935.

Super Ikonta B för det då ganska nya formatet 6x6 var Zeiss stora nyhet på vårmässan i Leipzig det året, och den var en av marknadens dyraste kameror. Det måste ha varit mycket välsituerat folk när en ung grabb kunde få en sådan julklapp. Objektivet - ett Zeiss Tessar 2,8/8cm var nyberäknat, och enligt Zeiss dispositionskort lämnade det Carl Zeiss i Jena på sin väg till Zeiss Ikon AG i Dresden i februari 1933 - vid pass för 91 år sedan.

 

Just i dagarna förbereder jag min sommarresa till Åland och Hasselvik. För att komma i den rätta sommarkänslan har jag tittat på lite Ålandsbilder - bland annat bilder där jag har använt just den här kameran. Det är bilder som tål att visas tycker jag - och då tillsammans med kameran i fråga. Materialet håller både tekniskt och bildmässigt. Det är bilder som ger en uppfattning om den i sammanhanget goda standard som detta 91-åriga objektiv levererar:

            

Stockstugan - en veranda som gjord för stillsam kontemplation

Ålands landskapsblomma

Namnlösa småskär i Skärgårdshavet

Hasselvik i den vackraste junitiden

Bastun nymålad med falu rödfärg

Bomarsunds fästning

En rundkulas träffpunkt  (dom svarta fläckarna är blyoxid från muskötskott).  Man kan undra hur det lät inne i fästningen? Jag gissar att även den modige kunde göra i brallan. 

Det är 170 år sedan - men verkar helt nyligen när man ser spåren.

              

Solnedgången vid Hasselviks strand är många gånger bäst just när den tar slut

En dimfront kommer in från havet

Lata dagar i Skärgårdshavet

       Inte så illa för ett objektiv som närmar sig den riktiga antikvitetsgränsen - 100 år

                  

                                _______________________________________

                            

                                                     

Nu lämnar jag snart staden och min dator. Den svenska sommaren väntar. Jag kopplar upp mig igen i september.

                           

Den film som jag använde var Kodak Ektar 100

Inlagt 2024-05-24 06:31 | Läst 538 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Mycket imponerande bilder. Njut av sommarvistelsen. Med vänlig hälsning Ronny
Svar från syntax 2024-05-24 07:00
Tack Ronny!
Förra sommaren var en solig svensk normalsommar hos mig i Skärgårdshavet - så nu hoppas jag på en repris.
Det funkar lika fint med en hundraåring som som en digitalare, om än något mera pyssel. Men pyssel är kul.
Fina bilder och roligt att få se miljön där på Åland. Ha en bra sommar//Jerry
Svar från syntax 2024-05-24 08:34
Tack skall du ha Jerry
Det är ju vad som är det fina med pysslet - man får ut ett tillräckligt bra resultat med det gamla, för att det skall vara gångbart i dagens värld.
Det vet ju du och jag, men alla känner inte till den saken.
Ett helt klart bra resultat, dessutom är naturen sagolikt vacker. Min far tog s/v bilder på mig och min syster på 50-talet med en liknande kamera.
Svar från syntax 2024-05-24 09:29
Tack för det Stefan!
1950-talet var storhetstiden för bälgkameran i formatet 6x6. Det är väldigt många i den nuvarande äldre generationen som har en pappa som plåtade med en sådan - då i regel i en betydligt billigare variant med ett ljussvagt triplettobjektiv.
Fina bilder! Känner igen de flesta!

Min pappa hade en liknande Zeisskamera fast i det något mer ekonomiska formatet 6x4,5. Jag fick låna den nån gång. Bra introduktion till foto.

Jag har en i format 6x9, det står Ercona lite diskret i inpressat i konstlädret, den är gjord i Jena på DDR-tiden. Använde den på fullt allvar men sen kom det digitala. Har den kvar i gott skick.

Ha det så bra på Åland!
Svar från syntax 2024-05-24 07:31
Tack Måns.
Jag har en sådan Zeiss 4,5/6 i samlingarna. Kallades för "Baby Ikonta".
(ingen av dom här bilderna är publicerad tidigare - men det kan ju finnas en och annan snarlik)
Vilken fantastisk gammal kamera! Mellanformat är outstanding! Det finns en 3D-känsla i bilderna som skapas av microkontrasten i gluggen och det är Zeiss känt för. En otrolig vacker miljö!
Hur bra en kamera än är, så kan bara en bra fotograf utnyttjar dess kvalitet.
Detta påminner mig om violinisten Sacha Heifetz som fick beröm efter en konsert av en besökare som sa till honom: "Och så har ni även en Stradivarius förstås!"
Heifetz hade violinen i handen, lyfte upp den till sitt öra och sa: "Jag hör ingenting!"
Ha det bra i Ditt paradis på Åland! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2024-05-24 09:00
Tack för det väldigt fina omdömet Wolfgang!
Att plåta med riktigt gamla grejer blir lite av en hobby i hobbyn. Det är sedan ett nöje man kan kosta på sig, när resultatet blir användbart.
Den där Stradivarius-jämförelsen är huvudet på spiken. Man måste själv få det att låta.
En sådan kamera har jag. Men objektivet är tillverkat 1939. Det är lite synd att man bara får ut 11 bilder av den. Jag lyckades lura kameran en gång och fick 12 men det var för krångligt att hålla på med så nu nöjer jag mig med de 11 jag får.
Svar från syntax 2024-05-24 11:09
Det du har är en senare modell där avståndsmätaren är inkopplad i huvudsökaren.
Om filmen har tunt skyddspapper som Kodak, så går det i regel alltid att få ut 12 bilder när man soppar själv.
Svar från syntax 2024-05-25 21:02
Om du tittar i den första bilden, så ser du att avståndsmätaren har sina två fönster, och på sidan av dem finns själva bildsökaren. På baksidan har du då två okular. Ett för avståndsmätaren och ett för sökaren - precis som på en gammal Leica.

(svara jag fler gånger, blir det helt fel tidsangivelse - och hamnar följaktligen fel)
N Thomas Meldert 2024-05-25 22:18
Jag tycker det ser ut som om din kamera också har ett mätsökarfönster. Varför skulle objektivet annars ha det där "fingret" med ett "fönster" i kamerahuset bakom?
N Thomas Meldert 2024-05-26 06:08
Aha! Då är jag med. På min är mätsökaren inspeglad i sökaren. Men den är väldigt dålig även om sökaren är större än din.
Hej,
Lycka till med sommaren.
Ta några bilder.
Bob
Svar från syntax 2024-05-24 11:10
Tack Bob. En och annan bild lär väl inte kunna undvikas.
Jag får väl säga fina bilder på en finsk sommar när den är som bäst😉. Vacker kamera dessutom. Du frestar mig att ladda nån av mina Agfa Isoletter med film! Få se om det bli av i sommar. Ha det skönt på Vårdö!

Tommy S.
Svar från syntax 2024-05-24 15:26
Tack Tommy!
I utrustningsväskan för småbild som reser med till Hasselvik, kommer det även att finnas en Agfa Isolette III med Solinar 4,5/85mm. Tar minimalt med extra plats.
sodeto 2024-05-25 17:55
Håller helt med. En av de bästa resekamerorna.
Stora fina negativ att kopiera eller skanna, för att inte tala om diabilder.
Tar minimialt med plats, går bra i en rockficka.
Och det bästa av allt, inget batteri behövs.
Fina bilder.
De större formaten ger kvalitet i sig själv och en annan känsla i bilderna tycker jag.
Jag kommer alltid att tänka på Brassaï och hans Voigtländer 6,5 * 9 cm som han använde när han plåtade den Parisiska natten när jag ser en kamera av den här typen.
/Affe
Svar från syntax 2024-05-24 19:18
Tack Affe!
Visst är det så med dom större formaten. Själv är jag ganska road av att komponera i det kvadratiska 6x6. Tillräckligt stort för god kvalitet, men tillräckligt litet för att medge en hanterlig kamera.
Det är häftigt att det blir så fin bildkvalitet med en så gammal kamera, och det är förstås (förutom fotografen då) det stora filmformatets och objektivets förtjänst. Med mellanformat och större går det att få till ett snyggt skärpesläpp utan extremt ljusstarka (och stora och dyra) objektiv.

Jag har själv fotograferat mycket 6x6 och då främst med Hasselblad. Det blir lite annorlunda tänk med det kvadratiska formatet, men jag gillar det. Många moderna digitalkameror går ju att ställa in för kvadratiskt format, men det blir ändå inte riktigt samma sak (eftersom sensorn är mycket mindre).

Fina bilder från Åland, som nog är min favoritö i Östersjön!
Svar från syntax 2024-05-25 19:20
Tack skall du ha Anders! Det var fint beröm.
Jag vet inte om du såg nedanstående blogg. Där har jag en liten diskussion om det kvadratiska formatets villkor:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/storstaden-som-idyll.htm
ztenlund 2024-05-25 22:43
Det blogginlägget Peter länkar till fick mig att tänka att det kunde vara ett experiment att ställa en av mina digitala småbildskameror på sidförhållande 1:1 och sätta på PC-E 45/2,8, då det borde bli liknande utsnitt. Men visst är det så att formatet blir mindre, så helt samma sak blir det ju inte ändå.
Vissa av bilderna leder tankarna inte helt osökt upp mot Grisslehamn (och Singö) dit jag åker någon eller några gånger per år eftersom jag ändå vill åka förbi (läs: stanna vid) Väddö kyrka... Redan om man går ut en bit "bakom" Hotell Havsbaden i Grisslehamn så öppnar det ju upp sig mer än när man är inne i viken med hamnen.

Att stänga ned i flera månader i sträck kan nog de flesta glömma, ens om de vill, eftersom andra kommer att ha synpunkter på frånvaron av verksamhet. :) Men det är klart att många, inklusive undertecknad (övertecknad?) skulle kunna glo väsentligt mindre på olika skärmar, i ärlighetens namn.