Bilder från förra århundradet

Färg, skärpa, och kornfrihet

Ibland får jag intrycket att det ofta menas att bilder som är skarpa, kornfria, och med fina färger, är något som dök upp i och med den digitala fotografin. Sedan antyder man när det gäller analoga bilder, att man får ha lite överseende med det tekniska - det kan ju vara fina bilder i alla fall.

Nu tror jag inte riktigt att det är så  - därför, så här i hösttider, visar jag gärna lite Kodachrome 25 från en höst på 1970-talet.

            ______________________________________________________

Sippa på Munsö i Mälaren

Så kommer det kalla och blåsiga nätter - färgprakten  försvinner. Vintern närmar sig...

                             _________________________________________

Ingen bildbehandling av färgerna har gjorts - annat än att färgmättnaden har minskats en aning i några av bilderna. Endast lätta korrigeringar avseende kontrast och  ljushet förekommer. Bilderna är så nära man kan komma det projicerade Kodachrome 25-diat

Inlagt 2022-10-22 07:56 | Läst 731 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Peter,
Du gör i stort samma sak som jag gör angående bildbehandling. Jag styr inte mot trogenhet till en film utan till min känsla för hur jag blir glad. Man får ju också komma ihåg att sensorn i Sony a7RII inte är en film. Det hjälper ju objektivet att se bra ut.

Jag hade ingen aning om att ormbunken hade så fina blommor.

Ha en bra weekend
Bob
Svar från syntax 2022-10-22 11:00
Det vanliga är att ormbunken kollapsar totalt vid första frosten. Ibland, som här, är den första frosten bara en liten "snuttefrost" - då kan man få rätt fina bruna nyanser.
-------------------------------------------------------

Först nu, efter någon timme, kopplar jag att du menar hustrun Sippa som blomma bland ormbunkarna... :-)
Tack, det skulle hon ha gillat!
Trevligt att se dina fina Kodachrome 25 bilder från 1970-talet. Är även de tre nedersta bilderna Kodachrome 25 från 1970-talet, eller är de nytagna digitalbilder? De ser lite "kallare" ut, men har kanske att göra med att de andra är höstbilder med varmare färger.
Svar från syntax 2022-10-22 13:59
Kul att du gillade bilderna!
Alla är naturligtvis Kodachrome 25 från 1970-talet (som saken är presenterad).
Din fråga visar att mina inledande formuleringar håller - eftersom du tog de tre sista bilderna som möjliga digitalbilder.
Det är imponerande bra resultat, vilken kamera eller hellre- vilket objektiv - har använts? Kodachrome minns jag som en färgfilm med varma toner, föredrog oftast Fuji själv. Lämnade nyligen in en ask dia till fotohandlare för papperskopior, bilder från en svunnen barndom/ungdom. Bilden med det vackra leendet bland ormbunkarna är den som värmer mest.
Svar från syntax 2022-10-24 21:36
Tack för det fina berömmet Stefan.
Ja du, det där med använda objektiv - det är ju ett tag sedan.
Hustrun bland ormbunkarna och på stranden är jag säker på att togs med Leica Summilux 1,4/50mm på Leica M3. Några till troligen med det objektivet. Resten med Zeissobjektiven till Contax RTS - företrädesvis då Zeiss Planar 1,4/50mm.
Zeiss och Leica blir då svaret - dom två optiktillverkare med längsta och mest gedigna erfarenheten inom fotooptik. Kodachrome 25 gör ju även sitt till. Det var nu en gång den skarpaste och finkornigaste filmen.