Bilder från förra århundradet

Film i nedan

Filmen alltid på gång? Tja - efter en enorm hajp på film under ett helt år, hotas filmen nu av nedgång. Om vi tar fasta på budskapet i länken  här under, så tar girigheten ut sin rätt. Väldigt tråkigt för oss gamla som gillar att köra lite film, och väldigt tråkigt för alla unga som har börjat med traditionell fotografi.

*********************************

https://www.insideimaging.com.au/2023/killing-the-silver-goose/

Inlagt 2023-02-19 10:59 | Läst 822 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Peter,
Tack för länken.
Det verkar ju dock som Kodak försöker öka produktionen av färgfilm och ta över namnet igen. De får väl hitta på ett nytt filmnamn.
Men det måste väl finnas kvar några öststater som tillverkar s/v film?
Jag har i stort lämnat analogt foto, jag hinner inte och har allergi.
Lycka till med filmberoendet det är ju trots allt leksaker.
Ha en solig dag
Bob
Svar från syntax 2023-02-19 12:43
Jo - det finns tillverkning av sv/v film från andra tillverkare. Funderar på att gå över helt på svartvitt. Jag har enorma mängder färg i mitt arkiv, det kan ju räcka. Svartvitt är mera kreativt när det gäller formspråket, och då är svartvitt på film bättre än konverterade digitala färgbilder. Då tänker man nämligen svartvitt från början, vilket är en stor fördel i tillblivelsen av bra svartvita bilder.
Det är väl i stort sett bara färgfilm det är brist på. Det är ju slutsålt nästan överallt. På Photax får man inte köpa mer än 4 filmer/kund av Kodak Color Plus.
Svar från syntax 2023-02-19 12:45
I stort sett är det så - men ibland är även det svartvita sortimentet begränsat.
En Fujifilm XE1 med ett vintage manuellt objektiv är det närmaste jag kommit 35mm film digitalt. Billigt och fantastisk kvalitet.
Svar från syntax 2023-02-19 12:46
Inte så billigt alla gånger. Dom flesta har bytt digitalkamera stup i kvarten. Blir dyrare än om dom hade kört på film.
elgenper 2023-02-19 13:28
Peter, man måste ju inte byta "stup i kvarten"... Själv köpte jag min M9 med leverans i februari 2010 och använder den än. Två Wetzlarbesök för service, båda gratis för mig.

Då kostade den 60000:- (gluggarna räknar jag inte; de hade varit desamma om jag kört film i en M6), och nu skulle jag väl få drygt 10000:- för den (dock inte till salu...). Totalt har jag 11917 M9-bilder sparade i arkivet (säkert minst 5000 kasserade därtill, men strunta i dem). Det blir en kamerahuskostnad på 4:20 per sparad bild. I färg! Och inga film- eller framkallningskostnader; datorn o mjukvaran skulle jag behövt ändå... Gör om det med färgfilm i dag, den som kan!
Svar från syntax 2023-02-19 13:46
Nej, man måste inte - jag skrev "dom flesta".
Alla är inte så kloka som du Per, och köper det som håller från första början. Och visst, din ekvation gör man inte om med dagens filmpriser - men det är en sjuk och konstlad situation. Jag tycker då lite synd om alla ungdomar som fascineras av traditionell fotografi, att dom skall råka ut för att girigheten utnyttjar deras intresse.
Johan O E 2023-02-19 19:24
Jag betalade totalt 1500kr begagnad för min setup. Inkl kamera, adapter och objektiv. För det priset får jag bara 4 porta400 inkl framkallning för. Alltså 144 bilder och då är inte kameran inräknad.
Jag har hittils tagit över 10000 bilder med min XE1 på 2 år. Vissa av bilderna har sålts i gallerior och till tidningar så jag har dessutom gått mer än 10ggr plus på den.
Jag älskar analogt men jag har inte råd i dagens läge trots att jag har flera analoga kameror.
Så i ett nötskal verkar problemet bestå i att en brittisk pensionsfond nästan ensam styr, och sätter priserna på, världens färgfilmsförsäljning. Låter helt klart som att lite starkare konkurrens inte skulle skada. Frågan är bara från vem.

Ett litet tips är att köpa Kodaks cinefilmer. De täcks inte av avtalet mellan (gamla) Kodak och Kodak Alaris (pensionsfonden). Tyska Silbersalz med flera rullar upp på 135-spole, framkallar och skannar för en i sammanhanget rimlig peng.

/F
Svar från syntax 2023-02-19 16:46
Det har man hört om - men färgerna lär bli lite väl "kul". Passar nog bra för den del av kidsen som vill utmärka sig, när det skall synas att det verkligen inte handlar om digitalfotografi.
För oss andra blir det nog inte så snyggt.
Fredrikpersson 2023-02-19 17:03
Du tänker kanske på alla de olika "knasfilmer" som säljs med diverse avsiktliga defekter och färgfel. Det är inte dessa jag tänker på utan Kodaks filmer för rörlig film. Helt seriösa och använda i flertalet nya spelfilmer. Finns både Tungstenbalanserade och dagsljusbalanserade. De senare passar utmärkt också för lite äldre och mindre effektsökande Contax-kids :-) Färgtonen blir lite varmare men den kan lätt justeras i datorn om man vill ha neutral färgåtergivning.

https://www.fotosidan.se/blogs/fphoto/filmiskt.htm

/F
Svar från syntax 2023-02-19 17:39
Mja... jag håller nog fast vid min kommentar ovan...
Jösses, har film blivit så dyrt! Det svider förstås för alla som gillar analogt. Trist!
Hälsningar, Bjarne
Svar från syntax 2023-02-19 20:00
När man jämför med gamla tider är det ju rent hisnande!
Jag är nu på Nya Zealand och här överlever kamerabutikerna tack vare 35mm film. I Auckland på huvudgatans fotobutik sa han att ca 80% av deras vinst kommer från film försäljning och framkallning.
Svar från syntax 2023-02-19 20:02
Det var överraskande. Intressant information!
Noterade när jag skulle beställa film, att hyllorna var oftast länsade, och färgfilmsprisena mest var höga. Men där finns en marknad uppenbarligen för analog film. Dock har folk inte råd att betala vad som helst. Visserligen har silverpriset stigit mer än inflationen på sistone, men girighet är inte bra, girighet är roten till nästan allt ont. Vi får hoppas det finns de som observerar denna filmbrist på marknaden och producerar till ett bra pris.
Svar från syntax 2023-02-20 17:03
Det är just den saken man diskuterar i branschen just nu. När når vi den kritiska punkten? Kommer hela denna märkliga efterfrågan att kollapsa på kort tid?