Bilder från förra århundradet

När svartvitt gäller

   

Jag brukar lite roat erinra mig när jag första gången såg min nyfödde son - färgen på ätteläggen visade sig närmast vara falukorvens. Jag fick snabbt gå ut i korridoren och byta färgfilmen till svartvitt.

Det är ju ett drastiskt exempel på när svartvitt vinner lätt - ändå är det inte alltför ovanligt att svartvitt är att föredra rent allmänt. Jag menar då inte bara för speciell fotografi där det svartvita utgör ett särskilt valt uttrycksmedel, utan helt vanlig fotografi där svartvitt helt enkelt blir bättre.

  

Min sommarvilla Hasselvik ligger i kanten av Skärgårdshavet, det är nordens största skärgårdsområde som sträcker sig mellan Åland och Finland. Här har jag naturligtvis kajkat runt mycket under åren. Vad jag snabbt lärde mig var att färg alltför ofta gav ett mindre bra resultat, medan svartvitt för det mesta blev njutbart.

Det här beror på den åländska rödgraniten. Utan att ögat märker saken, ändrar den ton timme för timme en solig dag. Skillnaden i rödton mellan säg klockan 12:00 och klockan 15:00 kan visa sig vara så stor att bilderna inte går att visa på samma uppslag. Dessutom blir det rätt fult ibland. Väldigt röda klippor accepterar ögat i verkligheten, men inte så lätt i bild.

Här blev det alltså så att det ofta kom att sitta svartvit film i kameran när det skulle fotograferas i Skärgårdshavet, och som bonus fick jag under åren en god övning i att gestalta landskap i svartvitt - en nästan bortglömd konstart. Det visar jag gärna lite resultat av:

                                                Det är 1970-tal i Skärgårdshavet

                                 

                     Nästan okända sandstränder finns det gott om i Skärgårdshavet

                                           

Två tjejer är med i den här bildserien. Sippa förstås - hon var nästan alltid med. Sedan har vi mitt gamla X Vera, som var på besök.

Vera var lärare i svenska för invandrare, och ganska tyngd av sitt stressiga jobb. Här ligger hon på Österholm i Skärgårdshavet och tankar in den svenska sommarens frid bland klippor och solglitter

Bilderna är från 1970-talet, men skulle lika gärna kunna vara från 1930-talet. Det anknyter väl till det intryck man får när man rör sig bland Skärgårdshavets flera tusen öar  - tidlöshet

                  Zeissobjektiv stod för bilderna, filmen var Ilford FP 4 efter ISO 64

                         

                                

Inlagt 2024-03-21 07:59 | Läst 468 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vackra tidlösa bilder med härlig känsla i... Den andra bilden nerifrån blir min favorit, helt magiskt! Fast jag gillar alla, scrollar fram och tillbaka och njuter...
Du inspirerar mig för att försöka fotografera i svartvitt. Jag tror att min kamera har svv inställning.
Hälsningar Halina
Svar från syntax 2024-03-21 10:08
Tack för det Halina!
Så fantastiskt kul att det inspirerar dig att ge dig på svartvitt! Då har jag nått ända fram.
På lördag kommer en uppföljning i ämnet.
Fina bilder Peter, och i svartvitt, och jag håller med om tidlösheten i svartvita bilder! Och som en känd fotograf har sagt, "Black and white are the colors of photography." (Robert Frank)
/Bengan
Svar från syntax 2024-03-21 12:26
Tack Bengan!
Ja - vi gamla uvar har ju haft en del med svartvitt att göra.
En liten baktanke med det svartvita jag visar, är att ungdomen skall bli intresserad. Det verkar vara läge nu med den pågående haipen på film och analoga kameror.
Strålande vackra svartvita sommarbilder. Gillar särskilt att du fått fram det där gnistrande ljuset med vattenblänk och glädje. Förnämlig serie som håller hög klass! Hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2024-03-21 19:16
Tack för det fina omdömet Björn!
Man är ju alltid beroende av ljuset, men i vattenbilder blir det väldigt bärande.
Intressanta tankar som jag bara kan hålla med om. Jag gillar speciellt bilden på den solande Vera, vattnet i den är speciellt och vackert. Även kompositionen som strider en del mot ”gamla normer” gör bilden enligt mig.
Själv är jag på en skidvecka (längdåkning) i Äkäslompolo som bäst och har två Olympusar, en OM-2 och en XA3 (perfekt skidkamera) med mig och båda laddade med sv film.

Tommy S.
Svar från syntax 2024-03-21 19:23
Tack Tommy!
Med den solande Vera var det efter principen "man tager vad man haver" - jag menar, hon låg nu där och då fick jag komponera bäst jag kunde.
Jag får önska Good Hunting med dom svartvitt-laddade kamerorna.
Fina bilder.
Svar från syntax 2024-03-21 19:51
Tack skall du ha Roland!
När man ser dessa så inser man lätt vad som saknas med Skåne,
en riktig skärgård som man fick uppleva när jag bodde på östkusten.
Väldigt fina bilder hela gänget.
HaD/Gunte..
Svar från syntax 2024-03-21 21:51
Tack Gunte - kul att du gillade bilderna.
En vidsträckt skärgård är ju en mycket speciell landskapsform. Har man väl upplevt den, så sitter intrycket.
Du har rätt i att bilderna kunde ha tagits för många år sedan när jag ser utombordsmotorn. Men det var slitstarka grejer.
När jag ser de fina bilderna och beskrivningen av hur klipporna ändrar färg under dagen så tänker jag att flera av bilderna kunde ha tagits där jag tillbringar somrarna på en ö i Höga Kusten. Allt är inte högt där och det finns röda klippor där också.
Svar från syntax 2024-03-21 23:23
Tack Sten.
Intressant om Höga kusten - jag har aldrig varit där. Rödgranit finns både här och där, till och med lite i Stockholms skärgård.

Här om utombordaren:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/puttrik.htm
Fint! Alla olika gråtoner på plats! Tidlöst! Svartvita foton gör vattnet glittrande vackert och granitstrandens form träder fram. Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2024-03-22 09:06
Tack för fint omdöme från en kännare av svartvitt!
Fantastiska bilder Peter, verkligen. Gav mig en sådan känsla av att vara där och din text hjälpte mig att få fart på tankarna om dom och den tidpunkt då du tog dom och hur du upplevde det. Tack för den resan :)
Fanns ingen bild jag inte gillade, alla bidrog med vackert ljus, härliga miljöer och vackra tänkvärda detaljer. Redskap som håven, människor med passande klädsel eller minspel, och detta vackra glittrande hav och klipporna med sina former och skuggspel.
Poetiskt :)
Angående det svartvita fotograferandet och vikten eller viljan att välja det. jag finner väldigt ofta samma sak. Vert inte men det är "enklare" att berätta och känns mer avskalat och i många fall vackrare. Jag är också kanske något melankoliskt lagd när jag väljer vad jag tycker om och dras nog oftare till svartvitt av den anledningen också.
Ha en fin helg och vecka, Mvh Martin.
Svar från syntax 2024-03-22 23:27
Där gjorde du min vecka Martin - det var ett storståtligt beröm!
Jag ser svartvitt som en egen konst/uttrycksform som står i sin egen rätt. Det går sällan särskilt bra att konvertera redan färdig färgbilder till svartvitt. Jag kommer med en text i den saken i morgon, som uppföljning.
För mig är svartvitt lite av minnets bilder. När jag tänker tillbaka så blir det mer och mer svartvitt, ju längre tillbaka minnena ligger.
Jag älskar skärgården så det är jättekul att se dessa fina landskapsbilder i svartvitt, ja där är ju människor och båtar med på vissa bilder också. Dessa typer av bilder blir gärna i färg, så jag ska öva mer på svartvitt här.
Hälsningar, Bjarne
Svar från syntax 2024-03-28 21:40
Tack skall du ha Bjarne!
Som jag ser det fångar svartvitt lite en annan del av verkligheten, en annan vinkling. Det kan vara befriande ibland.