Bilder från förra århundradet

Stockholmsvinter

Det lär väl inte ha undgått någon att vi har fått lite varmare vintrar. Visst hade vi varmvintrar även förr här i Stockholm - jag minns flera vintrar på 1970-talet när det var så varmt att blommor lockades fram i december - men vi hade även rejält kalla vintrar.

I januari 1982 berättar bildarkivet att det var en drömvinter för Stockholmsförhållanden. Mycket snö, och framför allt vackert liggande snö - till och med inne i centrala staden. Det är inte ofta som det är förhållanden av det här slaget i Stockholm.

Sippa och jag gjorde en lång promenad från Kristineberg åt Brommahållet, genom centrala staden, och ut till Djurgården och Valdemarsudde på andra sidan. Vi njöt av promenaden, och Stockholm visade sig från sin allra soligaste och mest leende sida:

All snö som man plogade upp i stan tippade man bara i Riddarfjärden. För att det inte skulle bildas en jättestor snö och isklump som riskerade att ligga kvar långt in på sommaren, körde man runt med bogserbåten Örjan - gemenligen kallad Sörjan

Till och med ett så fult hus som gamla Cirkus på Djurgården blir till ett sagoslott i stora snömängder och släpljus

Lantlig idyll?

Sippa har slagit upp huvan - det biter lite i öronen

Salut med toppluvan - fotografen tycker att det är häftigt...

Danvikshemmet i fonden - pampigt så att det förslår. Det sägs att i början av förra seklet tog ryska flottan på besök miste, och sköt stor salut i tron att det var Kungliga Slottet

Svartvitt blir bra när man använder film - så för dom gamla stötarna, och för alla nya unga analogentusiaster, kan det meddelas att filmen var Ilford FP 4 efter ISO 64,  finkornsframkallad i utspädd Ilford Perceptol som engångsframkallare. Båda finns att köpa fortfarande i dag...

Inlagt 2023-01-05 12:19 | Läst 694 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Underbara analoga bilder! Härlig gråskala och snön välexponerad! Javisst, svartvitt blir bra, när man använder film! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-01-05 12:59
Tack skall du ha Wolfgang! Jag gissade att du som gammal erfaren fotograf skulle gilla det här stuket.
Jättefina bilder från jättefin snövinter!

Och den med tippningen vid Riddarfjärden minner om en tid då snö inte ansågs vara miljöfarligt avfall. "Sörjan" hade jag missat helt.

-----


Jag blev sååååå nostalgisk ända till jag mindes hur vi hade det på Gotland. Allt yrde igen. En morron skottade jag femtio meters utfartsväg med halvmeters snö, vände mig om och den var igensnöad. Jag gick tillbaka, lyckades få bilen att ta sig genom det igensnöade, och så in och duscha. Efter det ställde vi bilarna ute vid vägen och sicksackade själva mellan drivorna på gården.
Svar från syntax 2023-01-05 13:27
Tackar Måns!

Din återhållna nostalgi påminner mig om en gammal vän från ungdomen som jag nyligen hade på besök. Vi kollade förstås på dia från gamla tider - bland annat gnistrande vackra vinterbilder. Under det att jag uttryckte min känsla för detta, snörpte hon på munnen och sade; "...gör sig bäst från insidan av fönstret!"
ztenlund 2023-01-05 13:29
Tippar snö i vattnet på några platser gör man fortfarande, via dispens, eftersom det är svårt att hitta vettiga alternativ. Utrymme för upplag finns i princip bara om man köra många mil ToR, vilket inte heller är lyckat och blir otroligt ineffektivt. Vintern 2020-2021 hade jag tidvis excellent utsikt över sörjan i Värtan. Samma metod att slå sönder sörjan förekom också.
Trevliga att se vinterbilder med ren, vit snö. Men du har hjälp till lite genom att överexponera filmen. Själv använder jag XTOL. FP 4 är en trevlig film och jag har beställt ett antal rullar av min särbo Lisbeth som hälsar på dotter med familj i Spartanburg, Syd Carolina. Hoppas få några vinterbilder med vit snö i Boulognerskogen innan värmen och plasket kommer.
Svar från syntax 2023-01-05 13:58
Kul att du gillade den välmodulerade snön!
Sedan är begreppet "överexponera" inte riktigt korrekt (det leder tanken helt fel) - eftersom en svartvits films känslighet, inom ett visst intervall, är en produkt av kombinationen film/framkallning, alltså varierande. Här har jag nyttjat en lägre känslighet än den rekommenderade, och balanserat upp det med framkallningen. Avsikten är att utöka tonomfånget vilket ju är ett starkt önskemål när det gäller sol och nysnö.
pic-tor 2023-01-05 16:56
Du behöver inte undervisa Peter, du tycks gilla det. Dålig stil. Det där känner väl jag också till och tillämpar ibland. Du skrev inget om kompenserande framkallning. Var i stället att glad att några vill kommentera.
Svar från syntax 2023-01-05 19:29
Nu var du väl lite väl snarstucken. Jag talar ju bara om enkla grundfakta. Jag ansåg, och jag anser fortfarande, att begreppet "överexponera filmen" inte bara leder tanken fel, utan utgör ett rent sakfel som kan förvirra andra.
Jo - jag undervisar gärna, dels eftersom jag tror att jag är till hjälp, dels för att jag besitter den bakgrund och de kunskaper som erfordras:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/fotografen-sjalv-2.htm

När jag anger att jag har tillämpat en lägre känslighet och att jag har framkallat i utspädd Perceptol som engångsframkallare, så har jag givit alla upplysningar för att läsa ut att det handlar just om "kompenserande framkallning" (framgår även av Ilfords datablad).

När du sedan tycker att jag skall vara glad att "några vill kommentera" - så är läget sådant att så många vill göra det att jag inte behöver styra pennan efter den saken.
Instämmer med alla övriga kommentatorer: Fina bilder! Svartvitt när det blir som bäst. Har försökt dra igång lite analogifotografi lokalt, men det är segt. När det kommer till kritan är bekvämligheten med det digitala stor.
/MA
Svar från syntax 2023-01-05 14:09
Tack för berömmet Mats.
Det är lite märkligt det där med resultatet av dina försök. Jag tycker att meningen med en hobby är att göra saker - inte att slippa göra saker. Kanske dom måste entusiasmeras lite mer...?
Ljuvligt fint å vackert många av dom men bilden på sippan är top med skuggan ljuset å trädet ovan med snö 👍
Minns den vintern väl i sthlm. Bla gick min hund bort efter 12 år tsm och sorgen utagerades i fjällen. Taxi vägrade ta hunden i bilen till bagarmossen jag hade inte körkort då
/N
Svar från syntax 2023-01-05 14:27
Tack Nini.
Sippa var min hustru, livskamrat och allra bästa vän i nästan 50 år. Vi gjorde som vi lovade - höll ihop tills att... ja du vet.
underbara bilder. vilket krisp och ljus. mina ögon njuter
Svar från syntax 2023-01-05 14:23
Tack för dina jättefina ord Annelie!
Gammal teknik kan ibland hävda sig väl - bara man har kläm på den.
Hej,
Det är svårt att exponera och framkalla i så här hårt ljus. Men har man läst sin Ansel Adam kan man bemästra landskap som detta. Du får med beröm godkänt.
Fin vinterdag som numera är sällsynt, speciellt här nere.
Ha dagen
Bob
Svar från syntax 2023-01-05 14:34
Tack för det Bob! Jag tror inte att du är så lättimpad - så jag tar det till mig med välbehag... :-)
Jag måste erkänna, så vinterhatare jag är, att det är vackert när snön ligger som den gör i dina bilder.
Svar från syntax 2023-01-05 15:21
Det tar jag naturligtvis till mig - från en genuin vinterhatare... :-)
Fin berättelse med fina bilder Peter!
/Bengan
Svar från syntax 2023-01-05 16:30
Tack Bengt!
Behjälplig assistent: Contax RTS med Zeiss Planar 1,4/50mm T*
Det kan man kalla vinter! Härligt snöiga miljöer.
Den vintern reste jag och fru A omkring i B.C, sen med Greyhound ner till Florida.
- hawk
Svar från syntax 2023-01-05 16:39
Jo´ru Håkan. Vissa vintrar får heta heta, medan andra kan man kalla kalla.
Din vinter i British Columbia var väl både ock kan jag tro. Jag skrotade omkring där genom dal och över fjäll året 1990, och har en del bra material på Kodachrome 25 av den fantastiska naturen. Skall väl försöka samla ihop till en blogg framöver.
Sjukt fina bilder Peter! Där hade ni verkligen vinter. Senast det var så extremt mycket snö här är nog årsskiftet mellan 2010/2011. Vet att jag och kompisen hade kättrat upp på taket på farmors hus för att hoppa i snödrivorna nedanför. Hon gillade det inte men vi älskade det :-)
Svar från syntax 2023-01-05 19:19
Jättetack för det fina omdömet Joakim.

Det är oerhört frestande att hoppa från tak ner i snödrivor. När jag gjorde det som liten stukade jag foten illa. Fick åka till sjukhus med världens klumpfot, där den stygga farbror doktorn slet och drog i den. jag skrek som en stucken gris... :-)
Tack alla, för de många fina och intressanta omdömena!
Visst är det kul personligen att få god respons - men jag tycker att det är speciellt kul att lite klassisk svartvit landskapsfotografi vinner sådant gillande!
Utsökt vackra svartvita bilder! Ser verkligen läckert ut med snön och ljuset. 1982 låter inte så länge sen för oss som varit med ett tag, men det är 40 år, inte dålig bildkvalitet. Många hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2023-01-06 13:29
Tack Björn!
Jag tänkte att detta borde falla dig i smaken. Vi har ju båda varit med då det var svartvitt på allvar inom fotografin.
Sitter här och lyssnar på regnet mot rutan (en daglig sysselsättning) samtidigt jag ser dina bilder en andra gång. Och visst blir det bra med film. Ser ut som en lantlig idyll som du skriver, fina hus med osaltade gator och sparsam trafik. Riktig vinter, så som det var på ett självklart sätt när jag var barn och senare ung, även om jag då bodde 3 klimatzoner kallare än nu.
Svar från syntax 2023-01-11 23:40
Visst blir det fint även med digitalt, men det finns skillnader som det inte är så lätt alla gånger att sätta fingret på - men som den som har varit med länge ser.