Bilder från förra århundradet

Striden om almarna i maj 1971

Det händer inte så ofta att makthavarna blir i grunden besegrade av folket, och det på ett i det närmaste förödmjukande sätt, men det hände i maj 1971 vid striden om almarna i Kungsträdgården här i Stockholm.

Vad var det som var på gång?   Jo - folket hade ruttnat på rivningarna i Klarakvarteren med omnejd, på att politikerna i maktberusning och modernistisk yra fullständigt struntade i vad vanligt folk tyckte - och gav sig till att välta stora delar av innerstaden. Det såg ut som i en krigszon.

Enough is enough...  och det var ungdomar som startade revolten - när man ville fälla dom fina almarna i Kungstrådgåren för att bygga en tunnelbanestation. Många andra grupper anslöt, och till slut fick makthavarna bita i gräset.

Jag ramlade in på saken genom Göran Tonströms blogg här nedan, och förflyttades till min ungdom och året 1971. Sippa och jag hade nyss mött varandra, och livet lekte. Det var ju goda skäl för att omedelbart dyka ner i bildarkivet.

Alternativ stad planterar för att peka på alternativ i stadsutvecklingen

Finklädda Östermalmstanter pratar sig samman med folk från Alternativ stad

Jag gled nog så diskret omkring med min Leica - men ibland blev jag upptäckt i alla fall

Här syns tydligt täcken och andra sängkläder. Man höll vakt om nätterna, för att via larmlista kunna sammankalla tillräckligt många på nolltid

På kvällen och natten efter min fridfulla fotograferingsrunda brakade det loss. Då var det inte mera tid för fotografering, det var tid för annat.

Demonstranterna som hade fått taktiska och operativa råd från mycket kompetent håll, drev saken väl så effektivt för polisens smak - som i sin tur svarade med för svenska förhållanden stor brutalitet. Blodvite och kaos uppstod. Barnvagnar bland skenande polishästar och tjutande ambulanser. Allt höll på att gå över styr och polisen förlorade greppet.

Man insåg nu att en rimlig paritet i insatsen inte kunde upprätthållas - nämligen förhållandet mellan polisinsatsens brukade våldsmedel och straffvärdet på de begångna överträdelserna. Man fick dra sig tillbaka.

Folket hade vunnit.

Inlagt 2023-10-16 14:48 | Läst 548 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag bodde inte i Stockholm vid den här tiden men jag "hörde" allt på avstånd.
Svar från syntax 2023-10-16 17:53
Saken var väl med rätta ganska omtalad.
Hej Peter,
Det är konstigt men vi här nere i syd fattade inte vad ni höll på med där uppe. Vi visste knappt vad tunnelbana va.
Ha det gott
Bob
Svar från syntax 2023-10-16 17:50
Det var ingen som rev er stad heller.
Va gilla´ru tjejerna då... ?
elgenper 2023-10-16 20:24
"Det var ingen som rev er stad heller." Nja, dom försökte allt! Bob minns nog bråket om "Genombrottet" lika bra som jag.... Hade dom lyckats hade det mesta av "Nöden" och åtskilligt av Bobs jaktmarker blivit helt demolerat.

PS Förbaskat bra bilder!
Svar från syntax 2023-10-16 20:31
Tack för den fina bildbedömningen Per!
Annars kanske jag inte är så insatt i förhållandena för Bobs del, men nu när du nämner dessa saker, så erinrar jag mig vagt. Här i Stockholm hann dom ju dessvärre förverkliga visionerna.
Folk med alltför plågsamma visioner, skall kanske kontakta sjukvården... :-)
Underbara dokumentära bilder...
Svar från syntax 2023-10-16 19:29
Tack Johan! Kul att du gillade bilderna
Onekligen ett stöd för minnet (det är ju över 50 år sedan).
Jag kommer så väl ihåg detta fast jag var på långt håll i Malmö! Fint reportage och utsökta bilder igen! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-10-16 20:33
Tack för den fina bildbedömningen Wolfgang!
Jag vet ju att du gillar svartvitt - och är bra på det själv.
Fint att se denna dokumentation. Minns så väl när detta hände. Hade goda vänner som fanns på plats, men de hade inte fångars av din Leica! -))

//Lola
Svar från syntax 2023-10-16 22:22
Tack Loa!
Så synd att dina kompisar inte var i glada tjej-gänget. Det fanns mycket snygga tjejer där!
Fint reportage från almstriden, den minns jag. Och det finns mycket 70-tal i dom bilderna. Kläder och frisyrer hör dit, men också cigaretterna och frånvaron av tatueringar är påfallande. Snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2023-10-16 22:58
Tack för det Björn! Uppskattas.
När jag tog fram dessa bilder ur arkivet, skannade och bildbehandlade dem - så var jag ju strax förflyttad till tiden. Man fattar inte att det är över femtio år sedan!
Fina bilder från en händelse jag väl kommer ihåg. Jag gjorde mackor hemma och tog dit åt de som satt i träden och vaktade. Det var en härlig stämning och alla var som sagt trötta på politikernas rivningsraseri. Tyvärr fortsätter förstörandet av grönområden, minsta lilla plätt med växtlighet skövlas och bebyggs.
Svar från syntax 2023-10-17 08:38
Tack Sten. Kul att höra att du var med så aktivt.
Här i Bromma var jag verksam för ett tjugotal år sedan i att motverka förtätning (förstörelse av grönområden).
Bara i två fall av ca. 20 lyckades vi stoppa planerna. Det var där det bodde inflytelserikt folk i närheten. Inställningen hos Stadsbyggnadskontoret är: "Alla får säga sitt, i god demokratisk ordning - sedan gör vi som vi tänkte från början". Det är alltså en meningslös samtalspartner. Man måste gå på politikerna i Stadsbyggnadsnämnden direkt.
Jag ville ha kvar min hembygd i identifierbart skick, men kroknade så småningom.
stenp 2023-10-17 10:24
Jag bor vid Telefonplan så jag förstår precis hur du känner Peter.
Min bror var där vid almarna några gånger, studerade dina bilder noga men han var nog inte där samtidigt med dig. Minns det men troligtvis var jag i Kiruna då.
Kul att se bilderna, klädstilen och frisyrerna då. Lite kul att byxmodet från då kommer igen nu. Var ute och försökte köpa nya byxor, men gav upp då jag bara hittade utsvängda och vida i 70-tals stil. Skulle ha sparat mina gamla från då. ;)
Svar från syntax 2023-10-17 11:28
Tack Margareta.
Själv kör jag med samma klädstil jämt och samt. Det innebär att jag är modern ibland och ute ibland... :-)
Kul med alla kommentarerna! Det visar att saken ännu är intressant.

Det är en sak som jag bara har nämnt antydningsvis - saken är lite känslig så att säga, men va´fasen... det är för häftigt för att förtiga!

När jag kom ner med Leican i hand den här eftermiddagen, så var bland det första jag såg en äldre mycket prydlig herre, solbränd med solglasögon och uppknäppt ljus skjorta. Han stod och talade till en halvcirkel långhåriga ungdomar som satt som tända ljus - dom var mycket fokuserade.
Jag ställde mig att lyssna, och det visade sig vara en pensionerad armégeneral från Östermalm. Han föreläste om lämplig taktik och lämpliga operativa dispositioner för att möta en eventuell våldsam polisinsats. Bland annat ett kodat signalsystem för taktisk förflyttning av olika insatsgrupper.
När man tittar på TV-reportagen från sammandrabbningen, så hör man mycket riktigt visselpipor. Det var alltså denna armégeneral, plus ungdomar som förstod när man skall lyssna på den äldre generationen, som välte polisens insats.