Bilder från förra århundradet

Tankar på nyårsafton - och ett tips

****

Jag sitter här ensam på nyårsafton i en helt självvald ensamhet - men likväl är jag för mig själv. 

Här kommer jag att göra något som jag inte tänkte skulle förekomma på min blogg, nämligen pamflettskriverier. Om ni lyder mitt råd att titta på länken nedan, tror jag att ni förlåter mig. Det handlar inte om politik, miljö och klimat, eller liknande - det är ett moraliskt pamflettskriveri. Moralisk konsekvens till följd av bilder.

Jag kom in på att titta på en film som nu finns på SVT Play, en film som gripit mig i hjärteroten;

https://www.svtplay.se/video/KM6pZd6/never-look-away?id=KM6pZd6

Den har en engelsk titel “Never look away”- vad nu det skall vara bra för. Det är en tysk film på tyska. Den handlar om konst, målade bilder, fotografiska bilder, och en ung konstnärs väg. Den beskriver nazismens ofattbara grymhet - och det utan stora gester och blodiga scener. Med små och avvägda grepp, orsakar berättaren skräckrysningar. En liten stund i taget, det räcker. Den visar efterkrigstiden där förövaren, efter många turer och vändningar, till slut ställs till svars och konfronteras med sig själv genom bild - och fullständig bryter samman.

Huvudrollsinnehavaren är inte optimal, men det gör ingenting. Det är inte ofta jag får en tår i ögonvrån. Alla ni som är intresserade av bilder - se denna vidriga, förfärliga - men helt underbara film.

****

Här några skärmdumpar på nyckelbilden i hela storyn:

Inlagt 2022-12-31 21:56 | Läst 905 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Gott nytt år Peter! Mycket vacker målning, just som jag tycker om. Filmen vill jag inte se helst, känns som lite för mycket i verkligheten. Gick ut några gånger under tidig kväll och lyssnade mot staden, ett ständigt skjutande, knattrande, småmullrande. Just som i filmer där byborna står en halvmil från fronten och lyssnar. Vid midnatt far raketerna upp och regnar tungmetaller. Växte upp i ett mindre samhälle där hälften av mina kamraters föräldrar hade minnen från kriget, direkt inblandning. De gillade inte nyårsskjutandet. Men vi får vara tacksamma att det inte är allvar nu.
Svar från syntax 2022-12-31 23:51
Gott nytt År Stefan!
Synd att du inte kan se denna utmärkta film - men jag kan förstå.
Min släkt är nedlusad av krig. Min mormor och morfar upplevde den röda terrorn i dess hårdaste form i den lilla staden Lovisa under inbördeskriget i Finland. Dom kom nättupp undan med livet i behåll. Min far var viceamiral och marinbyggnadsråd i tyska flottan, biträdande militärattaché hos Stalin under den tysk/ryska paktens dagar. Satt länge i sovjetiskt fångläger, flydde flera gånger - enorma äventyr. Min hustrus far var signalistkapten i finska armén under senaste kriget. De farligaste man kan vara - springa i främsta frontlinjen med vapnet på ryggen, rullande ut en trådrulle. Han hade hela bröstet fullt av utmärkelser - kunde därvidlag konkurrera med Sovjetiska marskalkar... :-)
Själv satt jag som nyfödd 1944 med mamma och mormor i bombkällare i Lovisa under ryska terrorbombningar.
Så - jag har det rätt nära, men jag tog inte åt mig. Utbildade mig i stället som 20-åring vid Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg. Om jag inte hade varit så fullständigt och ohjälpligt överårig, hade jag rest ner till Ukraina. Jag har precis den kompetens som efterfrågas mest. Råkar man ut för sådana som Herr Putin - då måste alltid friheten försvaras med vapen i hand.

Den som blir illa berörd skall naturligtvis undvika sådana filmer. Man får offra den goda konsten...
Kärlek är allt.Gott nytt år
Svar från syntax 2023-01-01 15:32
....å´ sen kan det vara gott med lite sill & nubbe därtill.
Det brukar gå lång tid mellan de sevärda filmerna numer men såg filmen på 2:an i går och en bit in i handlingen tänkte jag för mig själv, Jävl.. den här filmen är bra.

God fortsättning

/Stephan
Svar från syntax 2023-01-01 15:37
Kul att tipset föll i god jord!
Förutom stor skicklighet hos alla inblandade, håller den här filmen ett klassiskt berättartempo med ständig koll på det bildmässiga. Användarvänligt så att säga. Mycket långt ifrån det sedvanliga amerikanska skramlet.
Tack för tipset, mycket se- och tänkvärt
Svar från syntax 2023-01-01 22:28
Kul Lars! Tyskarna är goda filmskapare. Det blir lite befriande efter alla års amerikanskt.
Jag vill passa på att tacka så mycket för ditt utmärkta filmtips. Har precis sett filmen och är milt sagt tagen. Känns som huvudet svämmar över av tankar. Men om jag ändå ska försöka krympa ned detta myller av metaforer, ödestankar och förnimmelser till en enda mening: En film om jaget, om hur man blir den man är utan att egentligen veta det - och att detta blir en personlig förlösning. Utmärkt film!
Svar från syntax 2023-01-01 22:30
Väl bekomme Terje. Jag blev nog lika tagen som du - därav mitt "pamflettskriveri"... :-)
Jag ska försöka se den här filmen. Tack för påminnelsen och dina tankar.
Svar från syntax 2023-01-01 22:30
Gör det Lysa. Jag lovar att det är mödan värt.
Jag hade filmen på Min lista för ett par dar sen. Ikväll såg jag den. Stark film liksom de flesta som skildrar vanliga människors upplevelse av tiden under kriget och därefter.
Svar från syntax 2023-01-01 22:33
Det som slog mig, efter det att själva känsloupplevelsen hade lagt sig - var hur man åstadkom detta med små medel och lugn berättarteknik. Det finns film - och det finns film.
Tack för tipset, mycket se - och tänkvärt!
/Sven
Svar från syntax 2023-01-01 22:35
Bra att vi är överens Sven Gunnar!
Hej Peter H.
Tack för tipset och länken, men SVT-play kan inte visas utanför Sverige :-( ØV.
Jag hade hört talas om filmen som trots allt var nominerad till 2 Oscars för bästa utländska film 2019. Det är något jag följer som filmälskare. Jag måste se om jag kan hitta den någonstans - nu såg jag en av trailers här på YouTube:
https://da-dk.facebook.com/SonyDanmark/videos/v%C3%A6rk-uden-skaber-i-biografen-17-april-2019-nomineret-til-2-oscars/388404958617062/
Med mange venlige hilsener og Godt Nytår her fra Roskilde/DK.
Svar från syntax 2023-01-02 17:52
Hoppas att du får fram hela filmen Erik - saken är nog värd en liten ansträngning.