vattenspegel

Sport och Naturbilder

Malå och Div fyra

Intresset för fotboll i Sverige är stort. Vart man än hamnar eller bosätter sig finns ett idrottsintresse. Ibland är fotbolls matcherna helt enkelt tråkiga även för oss som på något vis gillar tempot och energin i fotbollen. Matcherna kan innebära så mycket av  känslor som man kanske inte frigör på annat sätt. Spontaniteten eller glädjen eller också besvikelsen över en förlorad boll eller match är många gånger den behållning man får. Vilken Div man spelar i har ingen betydelse det finns där hos spelarna Ingen vill förlora alla vill vinna sina matcher men det är ju omöjligt, även om en del lag har ovanligt många segermatcher bakom sig. Jag tänker på Dammatcher som Sunnanå och Sirius eller Sirius herr.

Här i Malå spelar man i div 4 och är ganska nöjd med det. Man skulle om så vore inte kunna gå upp i 3 an.Där var man ifjol men ekonomin sätter den gränsen. Stundtals spelar man en riktigt bra fotboll och flera av spelarna skulle säkert platsa i ett div 2 lag .   Lite om fotboll i Norr/bert

Postat 2012-09-11 11:18 | Läst 2857 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I lingonskogen idag

Så var det ,man bör vara klädd i Fotoväst eller i varje fall något som skiljer sig från Älgen. Lite tveksam blev jag när jag läste att igår sköts en älg med en självlysande väst på sig.

Det gick förvånadsvärt bra ,ja jag menar att det finns gott om bär de  är röda härliga Nu tänker jag på lingonsylten jag senast köpte hos ICA enligt innehållsförteckningen står att det är 33% lingon på ett kg. Men vad är resten då ,jag trodde på Äpplen isåfall skulle det vara nyttigt på något sätt .

 

Jag tog konkakt med ICa det första mailet svarade bara att jag skulle läsa bruksanvisningen på förpackningen. Det hade jag gjort upplyste jag om. Det andra mailet sa att det inte var äpplen. Det tredje mailet avslöjade att det var vatten 60%vatten resten tillsatser. Jag frågade i det 4 mailet om man tyckte att det var rätt namn på produkten Ligonsylt Inget svar.

Ny gör vi vår egen med 90 %lingon 10 % vatten och socker/bert

Postat 2012-09-09 14:56 | Läst 638 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotboll i Rökå

En gång i tiden,det var för länge sedan spelades fotboll i Rökå alltså i närheten av Malå. Då fanns ett fotbollslag som spelade i div tre och var mycket framgångsrika Nu står korvkiosken med fördragna gardiner och ingen spelar det finns inga ungdommar här.

Renarna har tagit över planen som trots allt sköts av byaföreningen  förståss. Allt här uppe måste sker med gemensamma krafter Något annat är inte tänkbart. Det gynnar anser jag gemenskapen. man träffas och hjälps åt I byaföreningarna.

Postat 2012-09-06 17:35 | Läst 666 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Naturen vi delar den med djur och växter

Det finns stunder då man förstår att man är en del av naturen. Det händer inte för sällan att man bara stöter ihop,vi respekterar varandra och går vidare utan att störa. Samtidigt är vi inkräktare och ställer till det för djuren, till exempel under den här tiden är skogen full av människor som har självlysande oranga kläder och har en bössa att skjuta med. Naturligtvis är jakt natrurligt och bör få bedrivas. men det är andra djur som inte är det normala bytet som också störs i sina rutiner

Man märker oron i skogen , skott smäller renar springer åt alla håll och kalvarna kommer långt ifrån sina mammor. Rävar kilar snabbare stannar inte upp och lysnar som de annars gör. Men älgjakten är en lönsam affär så även där har pengar kommit att betyda mindre hänsyn till Naturen. ja det var bara en reflektion idag när jag med självlysande fotoväst  var mitt ute i skogen för att påpeka att jag inte är en älg. jag vågar inte gå utan nu det sitter en gubbe med gevär på varje km efter skogsvägen jag brukar gå./bert

Postat 2012-09-05 19:31 | Läst 3512 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Skog . avverkning gallring och växande

Om begreppet skövling av skog  används vid fel tillfälle,kan själva ordet falla i värde för till exempel  skövling av skog som sker i Borneås regnskogar  och  hotar djurlivet pga  att regnskogen ersättes av palmskog för olje tillverkning.

Därför bör vi veta lite mer om hur det ser ut i våra skogar här uppe i norrland kan man åka flera timmar i bara skog. Det har ni kanske sett på någon resa

 I Sverge skövlar vi inte skogen vi avverkar, planmässigt eftersom det är en av de största exporterna. Det ger Sverige nödvändiga inkomster en del går till sågat virke men mycket papper exporteras också. 

Givetvis krävs att skogsägarna sköter sina skogar som vilket annat företag som helst Man har en skogsbruksplan och på bilder kan ni se hur det förloppet i enkelhet ser ut. Först avverkning .Just i detta fall har man lämnat frötallar och dessutom möjligheter för djur och växtlivet att hitta hem. Den andra bilden föreställer en Gallring mycket välgjord och nogrann. En förutsättning. tredje bilden beskriver växande skog alltså en återplantering av samma skog som tidigare avverkats. Jag är medveten om betydelsen av Faunan i våra skogar Jag bor ju  " Mitt i Spenaten" Jag är ute varje dag och ser djur och växter som trivs förökar sig Man blir glad av att se hur vackra skogar vi har/bert

Postat 2012-09-04 20:20 | Läst 1531 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera