vattenspegel

Sport och Naturbilder

Är Norrland avflyttningsdrabbade?

Många hävdar i dagligt tal att  man flyttar ifrån Norrland! Är det verkligen sant? Att i Norrland bor det bara pensionärer  Det kan  knappast Vännäs och till exempel Bjurholm hålla med om, där är det många ungdomar som flyttar in, barn börjar i skolan och det är i dagsläget brist på lägenheter. Men vad är då knepet med att flytta till en by i Norrland. Jo för det mesta är det kvalitén, man ser att möjligheterna finns att sköta ett jobb på distans, men även att den något längre restiden ( i Norrland räknas inte milen man kör utan tiden det tar att komma till jobbet) Kompenseras av att boendekostnaden är så mycket lägre så att i många fall behöver endast en i familjen jobba för att försörja sig. man lever  ett mycket behagligare liv. Bredband med fiber finns i de flesta kåkar här och man kan säga att det största problemet kan vara all den fritid man får över, dessutom kan väl ekonomin bli så mycket bättre av att slippa betala dyra hyror, parkeringsavgifter och trängselskatt .

Detta hus kan du köpa för 300 000 det går att pruta Bergvärme och 6 rum och kök.

Detta hus med stall och stor tomt behöver lite omvårdnad kan man köpa för 50 000  8 rum och kök. för människor med idéer kan det bli ett bra boende. Det finns många hus i byar och samhällen som man till mycket bra priser kan köpa och leva gott. Norrland är inte bortglömt här finns möjligheterna.

Postat 2014-11-18 17:42 | Läst 1189 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Färg eller Svart Vitt?

Man kan undra vad det är som fungerar, hur kan man avgöra vad som passar till en svart vit bild. När tillför färgen något till bilden? Är det bara för att vi är så vana vid att plåta i färg, så att vi inte ser det som talar bäst för svart vitt. Att konvertera en färgbild till svartvit är inte alltid det optimala. Så ni som fotograferar i Svartvitt, och redan innan ni tar bilden bestämt er. Vad är det för prioritering ni gör? När jag började att fotografera fanns ingen färg så avgörandet var enkelt. Nu är det annorlunda, nu måste man avgöra vilket som ser bra ut Alla behärskar

 

inte den kunskapen det är uppenbart, Jag tillhör nog dem som är tveksam. Den första bilden kan jag inte göra svartvit den passar inte på något sätt. Däremot tycker jag att den andra med skokloster som bakgrund platsar! varför tycker jag så? 

Postat 2014-11-14 10:36 | Läst 1146 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vad skiljer foto från konst?

Är det utövaren, motivet eller är det betraktaren? Jag tittar på en känd och numera både död och uppskattad konstnär Van Gogh med sin målning av (du pont de Langolois ) Då 1888 var han inte så framgångsrik med sina målningar hans teknik, kanske inte föll alla i smaken. Senare kom den att bli värdefull och uppskattad. Det var så dags då han var ju död och fick aldrig veta om sina stora framgångar. Frågan är vad är det som så radikalt kan ändra en konstnärs betydelse. jag tog mig vid ett tillfälle ut till den omtalade bron utanför Arle men kan knappast bli ihågkommen för det fotot.

 

Postat 2014-11-13 16:51 | Läst 1689 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sjöfart

Havet har inte sällan överraskningar att bjuda på. Om det gäller stora fartyg kan det i de flesta fall, knappast ha någon betydelse, med en normal storm. Men med en mindre segelbåt eller motorbåt kan det bli väl så dramatiskt. Händelsen jag tänker på Inträffade utanför Brigtons marina en höstkväll. Vågor på 7-8 meter och pålandsvind ,vilket innebär vid uppgrundning brytande vågor. Vi slogs omkull, och överspolade, både båt och besättning, men vi stannade kvar ombord. Båten rände okontrollerat in i sten piren varpå stora delar av den vackra teakstäven trasades sönder.

Ett annat mer lugnt sätt att ta sig söderut är kanalvägen genom Tyskland och Frankrike vilket vi har gjort 6 gånger. Man får då räkna med att slussa 250 gånger innan man når Medelhavet Det största slussen lyfter båtarna 38 meter upp Och är Tysklands största.

rk

Postat 2014-11-12 17:13 | Läst 1181 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Att äga ett fönster att se ut igenom.

Det är inte alla som kan få det så priviligierat att se ut genom ett fönster vid morgonkaffet. Att bara vila ögonen efter en natts sömnlöshet. Jag tänker på de hemlösa och tiggare som tvingas sitta ute i kylan. De skulle önska sig ett fönster att titta ut igenom, att vila få blicken på ingenting.

Här i Västerbotten gör man faktiskt en hel del för att de fattiga skall få tak över huvudet och att en husvagn kan ställas till deras förfogande.  Att lägga en slant i deras bössa kan givetvis hjälpa till. Men löser det problemet? Det finns många människor som vill hjälpa till men det finns ännu fler som anser att man inte skall vara givmild,-utom när det gäller TV galor. 75% anser att man inte skall lägga pengar i tiggarnas pappmuggar, medan den omvända siffran talar för att i En TV sänd insamlingsgala blir man givmild.

Jag tror att vi svenskar är ett givmilt folk, men att när det gäller tiggare blir det en moralisk fråga. 

Postat 2014-11-08 10:41 | Läst 1161 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa