Livet i raketfart

Livet, konsten och tekniken

Höst

Åkte ut till landet i helgen. Det var grått och fuktigt, men inte så kallt.

Bladen hade fallit av träden.

 

I  skärgården finns det fortfarande elstolpar.

Plötsligt dök det upp en hackspett. Det var nog lite mager utdelning i stolpen.

Kröp in i värmen och roade mig med juninumret av Physics World. Nej, man bör nog inte prova detta hemma, ens om man bor i Ångelholm...

 

Postat 2011-11-22 22:01 | Läst 1879 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En dag på Fotomässan

Så var det då dags för Fotomässan, alla fotointresserades lilla julafton. Så här på höstkanten ser man ju fram emot att få vimla runt med trevliga människor, höra intressanta föredrag, grotta ner sig i tekniska nyheter och se en massa intressant fotografi.

Efter en stunds köande till "Check -and-Clean"så att kameran kunde få en välbehövlig hälsokontroll  inleddes dagen med morgonsamling i Fotosidan-båset. Var sin espresso piggade upp andarna och medhavd hårdvara synades och diskuterades. Jag ångrade genast att A-1'an i sista minuten lämnades hemma av viktskäl.

David passade på att förklara Fotosidans framgång under åren. Pilarna pekar ständigt uppåt.

Olle förberedde sin Miniature Speed Graphic för aktion och tilldrog sig genast intresserad uppmärksamhet från omgivningen.

Bengt och Kurre hade full koll i SVEFO-båset, här fick de sällskap av Staffan.

Det fanns intressanta föreläsningar att titta på, Mattias Klum var oerhört välbesökt.

Sen vacklade vi hemåt i kvällningen nedlastade med fotofynd, böcker och brochyrer.

Summering: Bra mässa som vanligt. Somt av utställningarna gillade man mer, annat mindre. Det finns något för alla.

Kameratillverkarna var på plats. Canon hade med första exemplaren av S100 och en trevlig kille bakom disken informerade om de nya finesserna. Där blev man allt lite sugen. Frågan är vad bytet till CMOS och upp-pixlingen gör för brusegenskaperna i dåligt ljus. Läsning i brochyren på hemvägen väckte vissa farhågor.

Hade funderat på att inhandla en Wacom-platta, men där blev det stopp. Blev hänvisad till någon som skulle dema, men där fick jag svaret "näe, jag har slagit av den nu".  Så det blev ingen affär. Får väl hoppas på utlottningen. Japanfoto gjorde reklam för X10 och det var ju trevligt att få klämma på den, men när jag frågade om man kunde få jämföra med X100 blev svaret "näe, vi har med den men vi har inte plockat upp den". Ingen affär där heller alltså. Försäljarna var förvånansvärt lite taggade. Den enda som visade lite spunk var Camera Natura som raskt tryckte en flaska vatten i näven på kunderna så de blev stående, och dessutom hade lite humor.

 Lite förvånande är det också att INGEN på mässan visar sina produkter avsedda för filmbaserad fotografi (utom Kaffebrus då). Det är ju faktiskt en hel del folk som gillar att hålla på med det fortfarande. Släng upp några juste filmscanners nästa gång så skall jag komma förbi och titta!

Utbudet av lättköpta tillbehör som filter, kameraremmar och smarta gadgets var också lågt. Varför inte passa på och sälja lite sånt i stället för att bara rensa ut utgångna kompaktkameror?

Boktorget var bättre än någonsin. Där hade man lätt kunnat bränna veckopengen för hela vinterhalvåret. Tre böcker + en bonusbok tyngde i påsen på hemvägen. Erinrade mig den där tävlingen som fanns bakpå flingpaketen när jag var barn: Högsta vinsten var alla leksaker man kunde bära ut ur leksaksbutiken på 10 minuter. Det upplägget på boktorget hade varit något!

Nu är det rast och vila så man kommer i form inför nästa år! Ni är lyckostar som har nöjet kvar.

 

Postat 2011-11-19 00:03 | Läst 2306 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Aaargh!

Det är varmt i Norrland. Raketer gillar inte värme. De vill att det skall vara tjock och bra is på sjöar och myrar. Annars kan det säga SLURP! när man landar och det är ju inte så roligt. Så därför fick jag en härligt ledig helg. Ja nästan helt ledig i alla fall. Tillräckligt ledig för att börja fundera på påsen med pulver till D76 och ett antal rullar exponerad film i kylen. En nyinköpt framkallningsdosa. Familjen var ute på andra ärenden. Läget kunde alltså knappast bli bättre.

Började med en småbildsfilm. Sen två 120-rullar. Det hela verkade flyta på bra. Inspirationen räckte t.o.m till stoppbad som jag har struntat i tidigare.

En mindre malör inträffade vid nerklippning av de torkade längderna. Faktiskt det svåraste momentet i processen. Man skymmer rutorna med saxen och då blir det gärna snett. Denna gång var det ett värre fel, jag räknade till fyra i stället för tre... Ooops som man säger i USA nuförtiden.

Men sen kom scanningen. Jag tycker det är kul att scanna. Jag har scannat mycket. Men min Epson-scanner har tyvärr inte bara undermåliga ramar. Den har också en rudimentär programvara. Det värsta av allt är att programvaran inte klarar överexponerade negativ. Denna gång hade jag lekt med dubbelexponeringar på en av rullarna och var väldigt sugen på att se resultatet. Men helvetesmaskinen går i baklås! Den levererar ett resultat som ser ut som en randig solarisering. Histogrammet som skall se ut som ett berg blir i stället en dalgång. Inget roligt alls!

Några bilder lyckades den tugga i sig i alla fall.

 Fasad

Nån som har något tips på hur man lurar Epson så är jag tacksam. Jag har provat det mesta jag kunde komma på nu, utan resultat.  Möjligen kan det vara så att den måste ha en del oexponerad film någonstans i mitten av negativhållaren för att synka sin exponering?

 

 

Postat 2011-11-14 23:01 | Läst 1828 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Verkligheten i flera dimensioner

Jag har varit lite nyfiken på att göra bilder i 3D. Det finns ju ett antal olika möjligheter att få 3D-effekter.

Det första man behöver göra är att ta två lika bilder med ett ögonavstånds förskjutning. Ca 10 cm alltså. 

En variant är att helt enkelt lägga dem bredvid varandra. Sedan kan man sätta en pappskiva i mitten så att man ser en bild med varje öga. Kräver lite träning men funkar ganska OK. En enklare variant på den kära Viewmastern. En sån hade ni väl som barn?

En annan variant är att färgseparera bilderna och använda röd-grön (röd-cyan) glasögon. Anaglyfisk bild kallas det. Det finns en hel del information om hur man gör dessa på nätet, tex här: http://en.wikipedia.org/wiki/Anaglyph_image

Tyvärr är min Photoshop-version synnerligen antik, så jag fick improvisera en del för att få till något. Plocka fram era glasögon för här kommer första försöket:

Blev rätt OK eller hur?

Nästa försök gjordes under en paus i dagens övningar. Kanske inte riktigt lika lyckat, men lite djupeffekt blev det i alla fall. Ett stativ hade varit bra, för att få samma höjd åtminstone. 

Tidsbrist har tyvärr hämmat mitt experimenterande hittills, men nästa steg är att utröna hur man får till färg i bilderna också. Dessutom nämner Wikipedia att det skall gå att få 3D-effekter från EN bild. Har svårt att tänka mig hur detta skall gå till, men kanske är det en teknik liknande fusk-HDR. 

Med hälsningar från er multidimensionella kamrat.

 

Postat 2011-11-07 23:21 | Läst 2468 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Det börjar likna nåt!

 

En halv raket!

Dags för sluttesterna innan det blir transport till Esrange och montering på motorn.

 

 

Postat 2011-11-07 15:58 | Läst 1828 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa