Livet i raketfart

Livet, konsten och tekniken

Ångbåtsmysterium

På väg österut i Lindalssundet mötte vi Västan på västlig kurs. Men när vi passerade märkte vi att den bytt namn till "Mårten". Såväl skepparen som lättmatrosen i fören vinkade glatt. Kan den ha blivit kapad?

#3200210

Postat 2014-07-29 21:48 | Läst 1249 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rolleiflexselfie

Rolleiflexen blev upphottad och sommarfin med en ny kamerarem som jag köpte hos Kaffebrus på Fotomässan i höstas. Röd krokoimitation är väl inte det mest diskreta, men kul.

Med lite puts på linsskyddet gick det även att använda för att göra en selfie :)

Pinsamt nog hade jag glömt hur man laddar den, så det fick bli lite studier på nätet innan rullen matade som den skulle. Och en omspolning av filmen. Learning by doing skall ju vara bra. Men man kanske inte skall låta det gå för lång tid emellan gångerna.

Postat 2014-07-28 22:41 | Läst 1384 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gnestaplanket 2014

Var var alla Stockholms fotointresserade i går? Jo de hade vallfärdat till Gnesta och årets upplaga av Gnestaplanket.

Kl 11 öppnade begivenheterna.

Och det första man ser är fotoloppisen på lastkajen. Många intresserade som stannade för att klämma och titta. Många roliga maskiner erbjöds till rimliga priser. Och visst är det roligare att se grejorna i verkligheten än att köpa på Blocket!

När man rundade hörnet erbjöds god fotografi i olika varianter.

Vissa fotografer hade laddat med jordgubbar, förmodligen ett smart drag i sommarvärmen som låg strax under 30 grader. Det var rätt svettigt även i skuggan!

Som kan ses i övriga bloggar fotograferades rätt frisk utställarna och besökarna emellan också. Med en nyfyndad Beautiflex kan ju resultatet bra bli bra.

Och ännu fler kameror, film och väskor erbjöds av Svenska Kort. Men halmhattarna gick inte åt? Borde väl ha passat bra i värmen tycker man. Säljpitchen var i god form i alla fall.

Efter en massa intressanta bilddiskussioner behövde även magen få något i sig. Kaffebaren i stationshuset erbjöd goda lunchmöjligheter och skuggig uteservering. Trevligt lunchsällskap fanns det också.

Men man skall ju inte glömma Gnesta heller. Det finns mycket fint att titta på där. Trappgatan är tex. en färgglad upplevelse, om än rätt konditionskrävande.

Det verkar även finnas en lokal grafittikonstnär, dock oklart i vilken ålder eftersom hen vill minnas "gamla goda tider".

Och fina hus förstås.

Men man blir lite fundersam över den Sörmländska vanan att stänga allt redan kl 14 på lördag. Det är likadant överallt, inte bara i Gnesta. Företagarföreningen och turistbyrån borde ta en liten konferens där!

Till sist: Tack till Bengt Björkbom och alla medverkande för ett fint arrangemang! Jag hoppas det blir av nästa år också!

Postat 2014-07-27 14:45 | Läst 1518 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Först i Sverige?

Nu har det hänt, första (?) fiket som inte tar kontanter!

Man hade väl på känn att det inte var långt borta. Men hur skall det nu gå med barnens mattekunskaper? Det började ju gå utför redan med min generation när 1-öresgodiset försvann. Men dela med 5 satt i ryggmärgen, man visste exakt hur många salta skruvar det gick på en enkrona. Och huvudräkning fick man öva vid kiosken varje lördag när det var svåra övervägningar om vilka godisbitar den magra veckopengen skulle investeras i, en sur rem för 25 öre eller fem tuggummin? Den stackars expediten fick öva sitt tålamod när ungarna stod och velade mellan frestelserna. Inte konstigt att det går dåligt på Pisa-testerna när man aldrig behöver räkna i vardagen!

Postat 2014-07-26 22:05 | Läst 1301 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bonjour tristesse!

Så var det då äntligen semester, även om det satt hårt åt. Lite småsaker måste fortfarande fixas, men i stor sett är läget under kontroll. Det känns bra. Efter en (som vanligt) ovanligt jobbig vår har man stort behov av att vara ledig. Första dagarna ägnar jag därför gärna åt kvalificerat slappande. I år har vi en nybyggd veranda som behöver leveranstestas. Att sitta i skuggan med en kopp kaffe och en bok och känna in kvalitén passar därför bra med det rådande vädret.

När man behöver liite mer stimulans så passar lite budget-retro fint. Dvs kompaktkameran i 1:1-läge och svartvitt. Finns många intressanta former att studera just runt knuten, och ingen jobbig framkallning att vänta på. Tyvärr blir ju kontrasten inte riktigt samma som med film, och min kamera ger inte raw-bilder i detta läge vilket är ett klart minus. Men för lite lek en lat dag duger det gott!

Rabarbern är ju en given favorit.

Vallmon har också intressanta fröställningar. Men Fotosidan envisas som vanligt med att vända mina bilder åt fel håll. Någon som vet varför?

Men blommor skall nog fotograferas i färg. Låter man kameran konvertera själv blir det mest grå gröt av alltihop. Bättre att lita till Lightroom där.

Även om det känns banalt så är det nu ett ypperligt läge att fotografera blommor att användas till gratulationskort under resten av året, och man skall inte heller glömma att ta neutrala bilder som kan fungera som bakgrunder i årets fotobok. Annars sitter man där i november och undrar förvånat vart grönskan tog vägen! Även tidningen Foto har i sitt sommarnummer taggat ner konstfotoprofilen och "likar" såväl solnedgångar som badstränder och myror i motljus! Det banala är alltså det nya-nya. Vi får se om trenden överlever rötmånaden. Min gissning är att sannolikheten för det är låg.

Sist en ros till alla er som fortfarande jobbar i värmen! Hoppas ni också får komma på grönbete snart!

Postat 2014-07-08 14:10 | Läst 1212 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera