Livet i raketfart

Livet, konsten och tekniken

Livet på landet - med Hasselbladstest

Ett av mina två magasin till Hasselbladaren ville inte vara med längre. Väldigt trist när man har en toppenbild på gång och så går det plötsligt inte att dra fram. Magasinet förpassades därför till skäms-hörnet i skåpet ett (långt) tag, men sen förbarmade sig Jonas på Analoga Kameror över det och bytte en frammatningsarm som hade gett upp. Efter att ha varit hos "doktorn" måste det ju funktionstestas förstås, så man är är säker på att det är i form till sommarens äventyr.

Det fanns lite film-resurser kvar i kylen som tur var. Så raskt ut och rasta kameran på en av de vanliga rundorna.

Ödehuset. Ni har sett det förut. Det överlevde en vinter till trots allt, men bortre delen föll förra året och nu står den närmre skorstenen ensam kvar också. 

Ängsligt rådjur i skogsbrynet. Ja, så mycket skog är det inte längre - sen granbarkborren slog till så avverkas den i förebyggande syfte. Bara några glesa tallar kvar.

Halvdöd ek. Mast. Svinutfodring. Det är så det ser ut i skogen nuförtiden.

Skäggdopping. Här var nog valet av kamera inte optimalt. Men den finns där om man kollar ordentligt.

Direkt ur skannern så lite damm finns det här och där Och kanterna borde snyggas till Epsons filmhållare är ju vad de är. Men det ger ju bara lite mer analog känsla. Vänta bara, snart kommer dammfiltret som kan lägga dammkorn med autentiskt utseende på digitala bilder också. Kanske redan finns förresten...

Första bilden är FP4+, de andra två är Delta 400. Basen på Delta blev väldigt klar och de var mycket annorlunda att scanna. Någon som har mer erfarenhet av denna film? Kanske bör man underexponera och överframkalla?

Over & Out

Postat 2023-05-14 23:10 | Läst 518 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Stockholm i vårsolen

Vid Tegelbacken har Stockholms stad kostat på en renovering av kajen. Tydligen har man länge tyckt att området är lite av en blindtarm, även om det alltid har funnits en glasskiosk här.

Snygg kaj blev det i alla fall. Och gott om sittplatser med söderläge.

Glassmenyn är enorm. Hur skall man kunna välja bland alla dessa godsaker?

Och glassen var tydligen god.

Även om man inte äter glass kan man njuta av vårsolen på allehanda sätt.

Men om man inte vill sitta i solen kan man ju gå vidare till Gamla Stan och köpa sig ett par nya strumpor. Det fanns mycket att välja på där också.

Over & out /Ylva

Postat 2023-05-07 23:00 | Läst 452 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vårtider

1:a maj, då inträffar formellt sett våren, även om man kanske inte känner det i kylan och duggregnet i dag. Tumregeln i min barndom var att sommarkläderna fick tas fram tidigast på Valborg. Så många gånger man har stått och frusit i sommarjacka. Detta år struntade vi dock i elden. Man blir lätt lite bekväm med åldern. Det fick bli en eld i braskaminen i stället. Betydligt mer behagligt.

Vår vårsolen tittar fram blir det också dags att städa bort vinterdammet. Det fanns lite exponerad film i kylen och lite (lätt utgången) kemi i skåpet, så efter en del slaskande är nu kemiresterna förpassade till kemi-insamlingen och det ligger fem rullar framkallad film nedklippt för scanning. Bara det mest spännande momentet kvar... Denna gång får det också bli lite analys av resultatet. Eftersom Kodak har fått hybris på filmpriserna så har jag köpt på mig udda rullar av diverse Ilford-produkter. Kanske har FP4 Plus samma dynamik som gamla favoriten Plus-X? Eller så är det Delta som man skall gå på, även om den är lite dyrare? Det får undersökas. Bra om man kan begränsa sig till en typ hög- och en typ lågkänslig, det underlättar framkallningen.

Med lite tur blir det snart varmt nog att fika med en kompis på närmsta uteservering. Hittade nedanstående bild från BirgerJarlsgatan i arkivet. 10 år gammal, men snart ser det likadant ut. Förutom att halva kvarteret är uppgrävt nu förstås.

Analog bild tagen i hast genom bussfönstret...

Over & out

Postat 2023-05-01 17:05 | Läst 477 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera