Livet i raketfart

Livet, konsten och tekniken

Betongblommor

I bland blir man glatt överraskad. En morgon när jag cyklade till jobbet möttes jag av den här flickan. Undrar vad hon sår där inne bland nässlorna? Kanske får vi se i vår. Eller tömmer hon bara sin askkopp?

Lite senare i veckan passerade jag en annan tös.

Hon kontemplerar små solar utanför soprummet.

Mycket fina och väl utförda båda två. Jag hoppas att de får vara kvar länge! Och håller ögonen öppna ifall det skulle dyka upp fler flickebarn längs min cykelväg.

Postat 2014-08-25 20:50 | Läst 1782 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Strålande tider? Nej inte läng(r)e?

Vi hade turen att bli bjudna på ett väldigt trevligt kalas på Alebo Pensionat i Småland. Jag hade aldrig hört talas om Alebo tidigare, men det visade sig ha varit en populär brunnsort runt sekelskiftet. I en broschyr som fanns i receptionen hittade jag en bild av reklamen från 20-talet:

Hälsokällan fanns fortfarande kvar i ett litet lusthus på gårdsplanen och vattnet smakade utmärkt. Däremot hade "pitchen" Stark Radiumhalt (som nämns tom två gånger!) en något annorlunda klang i dagens läge. Detta måste givetvis undersökas! Så vid avresan passade jag på att fylla en flaska med "Hälsovatten" och ta hem.

Åter på jobbet ställde jag upp ett jämförande test: Hälsovatten, vanlig oöppnad Ramlösa samt en flaska kranvatten direkt från diskbänken. Och så fram med mätinstrumentet.

Resultat? Ingen mätbar strålning från någon av flaskorna. Möjligen tickade det något mer från kranvattnet, men inget mätbart. Om det nu fanns radium i hälsovattnet så hade det förflyktigats under hemresan.

Det kom lite hälsovatten från ovan också, men det varade inte länge. Det var rätt behagligt efter all värme. Riktigt svenskt sommarväder till sist!

Och födelsedagsbarnet som fyllde 25 för 2:a gången lyste som en sol!

Postat 2014-08-23 14:21 | Läst 1415 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Oaxen

Oaxen är en ö som ligger på Mörkös östsida. Man kommer dit genom att köra över Mörkö och sedan ta en linfärja sista biten.

En gång i tiden bröt man kalk på Oaxen, ja faktiskt ända fram till mitten av 70-talet.

Därefter fylldes stenbrottet med färskvatten och är nu dricksvattenreservoar för dem som bor på ön. Dammen är nästan 40 meter djup och har fullkomligt klart vatten utan någon växtlighet. Konstigt nog bor det några abborrar i där, det är oklart vad de överlever på.

Hela ön är mycket sevärd. Det finns en del gamla byggnader för den som är intresserad av sådant, storslagen natur och intressanta fartyg som går i farleden in mot Södertälje och Mälaren. Det finns också en väldigt livaktig samfällighetsförening som anordnar sommarcafé på helgerna under sommarlovet, och en trevlig julmarknad. Fikat är av god klass med hembakta kakor och "Oaxensmörgås" med sill och potatis. Någon gourmetrestaurang finns det dock inte längre, den har flyttat till Stockholm, och inte heller något vindkraftverk.

Stenbrottet

Oaxen_2014

Färskvattensjön, och lite av havet

Oaxen_2014

Utsikt över Mörkö

Oaxen_2014

Fint och klart vatten

Oaxen_2014

Spår av stenbrytning

Oaxen_2014

Postat 2014-08-22 22:58 | Läst 4032 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Rosetta!

I går var äntligen farkosten Rosetta framme vid kometen "67P" eller som den också heter "Churyumov-Gerasimenko" (inte helt lätt att uttala - astronomer verkar gilla långa efternamn!). Farkosten har varit på väg i drygt 10 år men först nu har den kommit fram och flyger tillsammans med kometen. De båda skall fortsätta i kometens bana ett år framåt och först passera bakom solen innan de kommer tillbaka i närheten av Jupiter.

Fina närbilder på kometen och filmer hittar man på ESA's (European Space Agency) hemsida:  http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Rosetta_arrives_at_comet_destination

Rosetta har också en liten landare som skall försöka landa på kometens yta. Detta kommer att ske i november. 2009 hade jag möjlighet att besöka det tyska rymdcentret utanför Bonn och fick då se kontrollrummet för landaren Philae och några modeller av den. Här kan ni se den i modell:

En bättre känsla för storleken får man av den här modellen i skala 1:1. Det som sticker ut fram är en arm för provtagning på kometens yta. Det är dyrt att skicka upp saker i rymden, så man kan nog förutsätta att ingenjörerna funderat ett antal varv på hur de skulle få ner storlek och vikt, men ändå få med så mycket provtagningsmöjligheter som möjligt.

För fem år sedan såg kartan ut så här. Rosetta höll fortfarande på att utnyttja Jordens och Mars dragningskraft för att komma ända ut till kometbanan och komma upp i samma hastighet som kometen.

Det var lugnt och stilla i kontrollrummet. Det var ju fortfarande mer än sex år kvar till landning! Det svåraste med sådana här missioner är att ha kvar folk som jobbat med utvecklingen av grejorna och få dem att komma ihåg vad som skall göras och hur. Det tar ju ett antal år att utveckla, producera och testa innan man kan skicka iväg sin sond, och sen är det många år när folk måste jobba med annat emellan. Hur mycket minns ni själva av det ni jobbade med för 12 år sedan? Skulle ni bara kunna hoppa in och göra samma jobb igen nu om det behövdes?

Jag får be om ursäkt för kvalitén på bilderna. De är tagna i dåligt ljus med den Ixus55 jag hade i handväskan på den tiden. 

Postat 2014-08-07 20:00 | Läst 1339 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Monster på besök

I år kom det monster på besök redan innan rötmånaden började. Lite svårt att se skalan, men rejält stora var de!

Close encounter på P-automaten:

Oinbjuden besökare till förmiddagsfikat:

Postat 2014-08-02 22:16 | Läst 1396 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera