Livet i raketfart

Livet, konsten och tekniken

Ovan polcirkeln

Kiruna ligger mer nordligt än Islands nordkust har vi just konstaterat. Däremot är Kiruna antaglien en betydligt trevligare plats att vistas på. Här finns det mesta: Konsum, Systembolaget och Dressman. Vad kan man mer önska?

Nu befinner jag mig inte i Kiruna utan på ESRANGE, Sveriges alldeles egna raketbas och den enda i Europa som kan landa raketlaster på land. Tre mil utanför Kiruna och väl inhägnad. Här är man lite mer utanför den normala vardagen.

Som deltagare i en raketkampanj bor man oftast på basens eget hotell och äter på restaurangen. Sen jobbar man. Äta, sova och jobba, det är vad man gör hela tiden. Om allt går riktigt bra kan man få lite ledig tid och ta ett varv på skidor, eller åka in och titta på stan, som omväxling.

En trevlig morgonpromenad mellan hotellet och integrationshallen kan man också hinna med. -5 grader och sol, det är inte så dumt!

Kablarna måste skottas förstås. Rent och fint skall det va!

Och om ni undrar vad vi gör när vi kommer fram till "kyrkan" så har ni lite interiörbilder här:

http://www.youtube.com/watch?v=OsxxsiZrhf4

Postat 2010-03-30 15:17 | Läst 1589 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På världens tak?

Bestegs Mount everest redan 1924, långt innan Hillary och Tenzing nådde toppen 1953?


Enligt tidningen NY Teknik kan en försvunnen Vest Pocket-kamera innehålla bilder som viar att Hillary och Tenzing inte var först att bestiga Mount Everest. Om den hittas vill säga.

Det var de brittiska bergsbestigarna Andew Irvine och Georg Mallory som redan 1924 gjorde ett försök att nå toppen. Med sig hade de en Kodak Vest Pocket-kamera. Tyvärr omkom de båda under försöket. Men flygbilder visar att de var nära målet innan de försvann. Mallorys kropp har hittats, men inte Irwine som var den som fotograferade. Nu planeras en expedition för att försöka hitta Irwine och med honom eventuellt kameran.

 Läs artikeln här: http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article716574.ece

En detaljerad instruktion om hur filmen skall tas omhand ifall den skulle återfinnas finns också.


Vest Pocket kamerorna är inte så ovanliga på Tradera och går fortfarande bra att fotografera med. Kanske någon vill upprepa deras (eventuella) bragd och ta ett nytt kort från toppen?

Kodak Westpocket

Denna kamera har jag inte lyckats ta några bilder med ännu. Bälgen visade sig ha vissa små ljusläckage trots säljarens försäkran om "gott skick". Har gjort ett oetiskt försök att laga dem med svart skofärg, så en vacker dag kanske den kommer i bruk igen. Everest får nog vara för min del dock. 

Postat 2010-03-11 22:58 | Läst 3817 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Målet nalkas, bit för bit

Så var det dags att integrationstesta. Efter ett och ett halvt års arbete på hemmaplan så skall man få se att ens egen bit passar ihop med de andras. Så det är verkligen spännande att packa upp och lämna över vår "experimentmodul" i de tyska kollegornas händer.

Steg för steg byggs raketnyttolasten ihop.

Ett stycke svenskbyggd materialforskning placeras varsamt ovanpå ett stycke tysk rymdforskning. Allt skall stämma och komma rätt i förhållande till vartannat.

Till sist monteras spetsen. Den innehåller bla. fallskärmen som raketlasten skall landa med så småningom och sändar/mottagarsystemet som används under flygningen..

När allt är monterat placeras hela midevitten på skakbordet för test. Här kan man simulera alla påkänningar som blir under starten.

Och sen är det bara att fortsätta till ESRANGE för att montera lasten på den riktiga raketmotorn. 

Postat 2010-03-07 21:50 | Läst 1644 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera