Annons

Nikon 24-70mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR

Artiklar om produkten


TEST: Nikon 24-70/2,8E VR ED

Betyg


(4.96/5)
(baserat på 46 recensioner)
Skriv en egen recension



2018-02-27 Vanheden



PLUS: Bra närgräns! Levererar. Pålitlig.
MINUS: Inte diskret direkt. Växer vid zoomning.

Det är en rejäl pjäs skall sägas. Väger sina modiga. Men det är inte obefogat, den är bra.
Ett bra zoomomfång, perfekt för att fånga de flesta situationer och dessutom kapabel att göra det med gott resultat.
Dock ska man tänka på att det fortfarande är en zoom med sina kompromisser, den är stor & tung men den sitter på som standard på något av mina hus och är alltid redo att leverera.
Är man van vid en kit-zoom kommer det här vara som manna för fingertopparnas kvalitetsreceptorer.

Till sinom sist är det ett mycket bra objektiv. Närgränsen är verkligen inte att förakta och bör poängteras!
Avsaknaden av VR är sällan ett problem med dagens kamerahus och efterbehandlingsprogram, alla tycker vi olika men jag slänger sällan en bild jag tagit med exempelvis iso 10000 utan finner dom fullt användbara efter en mycket kort sväng i efterbehandlingsprogrammet.

Liknande produkter: Sigma & Tamrons 24-70

2015-10-19 lonian



PLUS: Brännvidden gör den bra på mycket, även bländaren 2.8
MINUS: Priset. Avsaknad av VR. Tungt.

Mycket välbyggt objektiv. Ljusstark. Köpte detta då jag saknat ett normalobjektiv och kräsen nog att inte välja tamron. Jag älskar att motljusskyddet döljer lite att optiken växer på längden medan man zoomar. Trist att den saknar VR, men det lär man sig leva utan. Nikons nya modell av 24-70 hade jag aldrig köpt då den kostar så mycket mer samt att den är tyngre. Denna optik är just på smärtgränsen i tyngd och passar ändå bra på min Nikon d800. Men inget jag väljer att ha jämt på kameran utan bara vid specifika tillfällen som exempel bröllop eller när jag är hemma. Ska jag ut och fota landskap väljer jag 16-35. Ska jag mingla på fest så väljer jag hellre Nikon 50 1.8G. På bröllop och studiofoto är dock 24-70 som gäller.

Varför jag inte ger optiken toppbetyg är för att jag inte ägt den mer än några månader och svårt att få den att passa in i det jag fotograferar. Det kan hända att jag ändrar mig med tiden.

Liknande produkter: Tamron 24-70 2.8 . Jag kunde likaväl ha valt denna optik som är billigare men jag vill mest ha Nikons optik. Bland annat pga nanocrystal coating. Det är inte jättemycket bildkvalitémässigt annars som skiljer dem åt vad jag har sett. VR har tamron till sin fördel.

Kundtjänst: Underbart som vanligt

Pris: 14990

2015-07-24 Rolleberg



PLUS: Bra objektiv som klarar lite sämre ljusförhållande.
MINUS: Det ska väl vara priset.

Just nu är det mitt bästa objektiv och det som används mest i min väska.

Liknande produkter: Tamron 24-70, Sigma 24-70. Nikon 70-200, Nikon 80-400.

Kundtjänst: Bytte till mig detta objektiv av Camera djungel. Det var en affär jag gärna gör om. Bra bemötande bra produkt. Skick var som beskrivet i annons. Perfekt.

Pris: 4000

2015-04-30 MangeNikon



PLUS: Vädertätat, stabilt, rejält, snabb fokus. Otroligt bra byggt
MINUS: Priset och att den saknar VR. Men ärligt talat så har jag inte saknat VR så mycket. Tyngden är väl både ett plus och minus. Detta objektiv tål en del så att säga.

Ett proffsobjektiv som givetvis får full pott. Så tåligt, stabilt och bra brännvidd. Använder det till många ändamål. på 24 mm fungerar det utmärkt för landskap och fotar mycket landskap med det och behöver egentligen inte mindre brännvidd.

Snabbaste fokusering av alla mina objektiv. Hittar alltid fokus. Bara man känner på tyngden så vet man att detta är bra grejer.

Liknande produkter: Tamron 24-70mm

Pris: 15000

2015-04-15 ssundas



PLUS: Vädertätningen, ergonomin, snabb, träffsäker
MINUS:

Jag bytte bort Tamron 24-70 f2.8 med VC mot detta.
Tamron 24-70 har fruktansvärd ergonomi och viktfördelning, Nikons är perfekt balanserat och otroligt skönt att hålla i oavsett om du har batterigrepp på kameran eller inte. Och bilstabilisering behöver man knappast på dessa brännvidder.. då har jag istället ett ljusstarkt 50mm och slänga på..
Snabbare, tystare och mer träffsäker än Tamron 24-70.
Vädertätad.
Den svider lite i inköp, men det lönar sig i längden och köpa optik som man aldrig vill byta ut.
Det enda objektiv som åker med på resor!

Liknande produkter: Tamron 24-70 f2.8 VC

Köpt hos: Privat

Pris: 9000

2015-02-12 Gylf 10



PLUS: Supersnabb AF. hög kvalitèt även upp till 70 mm.
MINUS: Tung, saknar VR.

Grym AF, härliga resultat, gediget byggt och bra till det mesta. Sitter på för det mesta.

Liknande produkter: 24-85 f/3,5

Kundtjänst: Bra och snabb service

2014-09-26 rikitikitavi



PLUS: Pålitligt, tåligt, bra på allt.
MINUS: Tungt, men inte så man spyr.

Efter många års väntan på att få köpa detta objektiv så måste jag säga att mitt första intryck inte var så bra som mina förväntningar var, men det var bara för att jag efter alla dessa år byggt upp skyhöga förväntningar på ett 24-70. När jag sedan däremot haft med det på resa så kan jag säga att det ända negativa skulle vara vikten. Annars är det verkligen det pålitligaste objektiv jag ägt eftersom det klarar så mycket och levererar vid nästan alla tillfällen. För mig som jobbar mycket mellan den brännvidden har den nästan allt jag behöver.
Sedan att det är så tåligt och att du kan lita på autofokus och allt annat gör det numera en oumbärlig vän att ha med sig i väskan.
Ända gångerna jag känner att jag behöver byta till ett annat objektiv är då jag ska ta ett enskilt porträtt där jag vill ha en speciell prägel på det. Då kanske jag byter till ett fast objektiv. Dock är det så pass bra att jag skulle kunna använda det till det också om jag inte har något annat med mig och bli nöjd ändå.
Fantastiskt.

Pris: 14000

2013-09-29 andreas.stenvall



PLUS: Snabb autofokus och riktigt skarpt
MINUS: Tungt att släpa på. Det finns inga andra negativa egenskaper.

Finns inte många situationer det här objektivet inte klarar. Är det som sitter på mest då jag inte vet vad som kommer hända.

Pris: 10995

2013-07-31 hamsi



PLUS: AF-S , SKÄRPAN, BOKHE, NANO, HOOD , ZOOM RINGEN SAMT FOCUS RINGEN
MINUS: INGEN VR !! 2.8 , ÖNKSAR VERKLIGEN ATT DEN SLÄPPTES I F2.2

Jag hade denna glugg tidigare som jag sålde men köpte nu tillbaka för att den är mer flexibel att använda i alla områden. Den är snabb i AF-S och prickar rätt i 99%

Många klagar över längden men den passar utmärkt med D3,D3S, D3X och D4.

Jag rekommenderar verkligen denna glugg då den valdes till årets glugg 2008 när den släpptes. Ännu är den trogen och det är därför det inte har släppts en ny version efter 5år

Liknande produkter: NIKON 17-35MM 2.8

Pris: 10490

2013-06-18 mimoid



PLUS: Oerhört skarp och välbyggd
MINUS: Avsaknad av VR

Mycket skarpt och oerhört snabbt objektiv. Jag tvekar inte en sekund att använda den från f/2.8. Helt klart ett av de bästa objektiven som jag någonsin testat.

Ganska lång och tung, och med motljusskyddet på blir det ett rejält paket att släpa på, men bildkvaliteten gör det värt. Zoomomfånget på DX vore lite konstigt, men på ett FX-hus är det helt perfekt.

Jag saknar VR vid 70mm, men det fungerar hyfsat bra ändå om man bara är tillräckligt noggrann och är inte rädd för att vrida upp ISO-känsligheten lite.

Liknande produkter: Inget som konkurrerar med denna glugg

Köpt hos: Japan Photo Göteborg

Pris: 13500

2013-05-31 Winkvist



PLUS: Skärpan
MINUS: Vikten samt ingen VR

Vasst

Liknande produkter: 24-120

Kundtjänst: Bra+++

Pris: 15290

2013-05-31 Winkvist



PLUS: Skärpan.
MINUS: Vikten och ingen VR.

Vasst!

Liknande produkter: AF 24-120/4,0G ED VR AF-S

Kundtjänst: Mycket bra.

Pris: 15290

2012-11-02 SlashHh



PLUS: Hög Bildkvalitet, Snabb och exakt autofokus, byggkvalité. Motljusskydet. skarpan.
MINUS: Vikten kanske. Snyggt.

Köpte 24-70 till min D600, Väger ju mer än kameran faktiskt. Tycker det känns som en bra kombination trots det., Kanske ändra uppfatning efter en resa eller 2. Fokusen är snabb och sitter på en gång.

Pris: 13879

2012-08-26 Nooberman



PLUS: Bildkvalitet, Hög detaljrikedom, Snabb och exakt autofokus
MINUS: Fult?

Överraskande bra!
Ger mycket bra bildkvalitet med D7000 och D800
Man märker inte att den saknar bildstabilisering.
Den här är det ett nöje att pixelpeepa på...

Köpt hos: Fotokungen Augusti 2012

Pris: 13990

2012-08-09 Frilansare



PLUS: Skarp, snabb fokus, riktigt ljus.
MINUS: Tung? Nja, tycker nog den ska vara så, perfekt!

Fantastiskt skarp och snabb, härligt kort skärpedjup och riktigt ljusstark vilket gör det till en favorit. Den väger en del men tyngden ger härlig balans och stabilitet med D3s, D80-huset däremot blir som en dvärg i sammanhanget och det känns hela tiden som om kamerahuset skulle falla framåt, men ändå helt underbar i kombination med båda.

Liknande produkter: Har provat 14-24 2,8 men fastnade för 24-70 istället, Grym!

Kundtjänst: Toppen kundservice! Tack Paul!

Pris: 13980

2012-06-27 FredrikB



PLUS: Mycket skarp, snabb AF, trevlig bokeh.
MINUS: Det enda jag kan komma på är vikten, men den balanserar ju finfint på en D700 å andra sidan...

Har haft min 24-70 i en dryg månad och är redan mycket imponerad av bildkvaliteten. Bilderna "skiner" verkligen vad gäller skärpa och kontrast.

Den är väldigt lättjobbad med min D700, eftersom den balanserar fint och gör det lätt att handhålla på längre tider.

Liknande produkter: Nikkor 24-120

2012-06-18 Granfoss



PLUS: Kvalite, glas, 2.8.
MINUS: Har iof inte saknat det men VR hade varit bra.

Min arbetshäst som jag använder mest!
Riktigt skarpa och bra bilder!

2012-06-01 PeterK



PLUS: Ljuskänsligt, skarpt
MINUS: Inte hittat några

Just köpt min D800 och detta objektiv och jag måste säga att det är helt fantastiskt.

Pris: 14000

2012-03-18 Lars-Eric



PLUS: Riktigt skarp, gedigen!
MINUS: Tung, men det får man ta om man vill ha en sådan lins. VR hade inte varit helt fel på den här linsen.

En proffslins. Mer behöver nog inte sägas...

2012-02-19 Splanky



PLUS: Skarp, bra färger, bra motljusegenskaper.
MINUS: hittar inga.

En fantastiskt bra allroundglugg.
Skarp och bra färgåtergivning över hela registret.
Ett glugg som liksom hör till om du vill ha det bästa.

2012-01-12 mombasa



Sitter på för jämnan. Omfångsmässigt har jag mina gamla fasta gluggar från den analoga tiden i ett paket. Tungt, javisst, men nåt får man offra.
Eftersom det sticker ut en bra bit så är det ganska känsligt för stötar. reparationer är smärtsamt dyrbara. Var försiktig, bär alltid ESR-kameror med prismat in mot kroppen.

2011-10-01 senko



PLUS: Skärpa, färg och kontrast är i toppklass redan från full bländaröppning
MINUS: Ett tungt objektiv brukar ju ofta ha sällskap av flera lika tunga.

Helt suvränt objektiv. Gediget byggt. Snabb och tyst autofokus. Skärpa otroligt.
Denna normalzoom sitter på 90% av tiden ,rekomenderas starkt.

Liknande produkter: Inga

Köpt hos: Privat Blocket

Pris: 10000

2011-06-30 Rogueswede



PLUS: Snabbt, skarpt som ingen annan normalzoom.
MINUS:

Fantastisk skärpa. Bästa Normalzoomen jag använt.

Liknande produkter: Nikkor 16-35 f/4, Nikkor 50 f/1,4, Nikkor 18-200 f/5,6-6,3, Tamron 17-55 f/2,8

Pris: 12000

2011-05-30 DavidBerg



PLUS: Optiskt mycket, mycket bra: Skärpa, färger, bokeh, motljusegenskaper, allt är mycket bra. Mycket snabb AF
MINUS: Klumpigt, stort och tungt. Böjt fokusplan. Den där allra sista byggkvalitén fattas.

Optiskt finns det väldigt lite att klaga på. Lite tunnformig distortion i vidvinkelläget och det böjda fokusplanet kan vara ett problem. Körde det ett tag på min D200 och det var märkbart skarpare än mitt 17-55. (dock lite snäv bildvinkel på DX). Bra och tåligt motljusskydd som funkar bra för att skydda frontlinsen från allt möjligt. Autofokusen är mycket snabb. Används till ca 60% av mina foton och det sviker sällan. Största nackdelen är väl att det är ganska klumpigt. På mitt ex har gummit på zoomringen vuxit lite och håller på att glida av. Har hört att det är ett vanligt problem. Byggkvalitén är bra men kunde varit ännu bättre, förutom gummit så glappar den inre linstuben en aning. Men som sagt, det ger fenomenalt skarpa och fina bilder. Som någon skrev: oväntat bra moljusegenskaper: http://www.flickr.com/photos/davidberg/5704250878/in/set-72157626558834731

Liknande produkter: Nikon 17-55 f/2.8

Köpt hos: B&H Photo Video

2011-03-28 Nitobert



inte mycket att säga, den är måste-gluggen på min D700, den är bra på riktigt!
jag kan inte komma på nåt att gnälla på, möjligtvis att det finns lite distorsion på vidvinkeln, men inte störande i mina ögon.
Motljussegenskaperna är ovanligt bra, skärpan, kontrasterna, den är bara så bra.

Köpt hos: Privat på blocket

Pris: 9000

2011-01-21 PrakticaLTL



PLUS: Attans skarpt, färgåtergivning, kvalitetskänslan
MINUS: Ej VR. Med VR hade det blivit en sexa.

Ja vad skall man säga som inte har sagts om detta objektiv. Kan bara instämma i hyllningskören. Nästan otäckt skarpt och med fantastiska färger. Tyngden är inget problem för mig, utan förmedlar snarare en härlig känsla av kvalité.
Tänk om det även hade haft VR. Vilken Killer i skymningen, och om man ändå får drömma så hade jag (som DX-fotograf) velat ha lite mer vidvinkel.

Det enda jag möjligen kan störa mig på är att motljusskyddet tar så stor plats i väskan. Fastnar lätt i sitt fack.

Köpt hos: Warehouse Express

2010-12-03 uffe-46



PLUS: Skärpa, kvalitet, känsla
MINUS: Priset och vikten då den packas för transport. Vid användning vill jag påstå att vikten bidrar positivt till kvalitetskänslan och stabilitet då VR saknas.

Mycket bra objektiv med skärpa och kvalitet lika bra eller bättre än många fasta objektiv. Det objektiv jag använder mest utöver mitt långa 500/4 tele.

Liknande produkter: Har en Sigma 50/1,4 som känns lite begränsad jämfört med 24-70/2,8. Kommer troligen att avveckla Sigma-gluggen.

Köpt hos: Kameradoktorn

Pris: 15790

2010-11-30 Soovik



PLUS: Vikt, kvalitet, skärpa, handhavande och grepp
MINUS: Pris men är ändå vårt varenda krona

Helt otroligt. Välbyggt och ligger som en smäck i handen tillsammans med D2:an blir det en oslagbar kombo. Väl värt investeringen, finns nog inget som slår denna glugg. Knivskarpt över hela spektrat.

Köpt hos: Kamerahuset Stenungsund

Pris: 14990

2010-10-07 Prej



PLUS: Skärpa, färgupptagning
MINUS: Tung

Mycket bra objektiv! Är riktigt nöjd med detta köp. Bilderna blir nästan bättre än verkligheten :o)

Köpt hos: Rajala

Pris: 13000

2010-08-29 Jenac



PLUS: Skärpa, snabb AF, bra brännvidder för vardagsfoto och även ok för naturfoto.
MINUS: Lite tungt, kör ett fast 50 mm när jag vill ha extra lätt packning. Lite distorsion på vissa brännvidder. Saknar VR då och då.

Sitter på nästa jämt när jag är hemma eller fotar på stan.

Liknande produkter: Fasta objektiv. 50, 85 och 105 mm t.ex.

2010-05-13 Gunnar Fager



PLUS: Optik, känsla och kvalitet är toppen. Klart en drömoptik om den haft VR
MINUS: Priset och avsaknad av VR

Maximerad optisk kvalitet och fantastisk skärpa. Härlig känsla. Underbar glugg. Men varför inte VR på denna?? Med VR hade den blivit verkligt användbar i svagt ljus och när man vill undvika blixt.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 17

2010-05-13 Gunnar Fager



PLUS: Optik, känsla och kvalitet är toppen. Klart en drömoptik om den haft VR
MINUS: Priset och avsaknad av VR

Maximerad optisk kvalitet och fantastisk skärpa. Härlig känsla. Underbar glugg. Men varför inte VR på denna?? Med VR hade den blivit verkligt användbar i svagt ljus och när man vill undvika blixt.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 17

2010-05-04 Joel Stjernerhem [FILM]



PLUS: Utmärkt byggkvalité, Knivskarp redan på f/2,8, vrålsnabb AF som aldrig tvekar!
MINUS: Distorision vid 24, tung, dyr

En helt otroligt bra glugg! Knivskarp redan på full glugg! Ett perfekt allround objektiv. Lite tungt att släpa runt på, men makalös bildkvalite

Köpt hos: Expert foto mjölby

Pris: 18000

2010-03-14 jouko arvonen



PLUS: Skärpa, autofokus
MINUS:

Ett Helt suvränt objektiv. Gediget byggt. Snabb och tyst autofokus. Skärpa otroligt. Har tagit några bilder med objektivet som jag köpte på fotovideo nyligen. I klass med 14-24mmm. Filter går att montera 77mm. Det som jag inte gillar är det krångliga monteringen av motljusskyddet, som i och för sig har en låsmekanism för att hålla det på plats. Passar bra för landskaps- gatu- och porträttsfotografering. mvh arvvonen

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 17150

2010-01-25 Arne Løkken



PLUS: Super-skarp
MINUS: Synes prisen er vel høy. Litt overrasket over den gir noe tunnformige bilder ved 24mm.

Nå har jeg benyttet dette objektivet i noen måneder. Superskarpt ved alle blenderåpninger. Tungt og massivt objektiv. Føler virkelig kvaliteten. Det er en ting som virkelig overrasker meg negativt, det er at objektivet gir noe tunnformige bilder på 24mm.

Liknande produkter: Nikon 24-120mm

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 12990

2010-01-24 Chri



PLUS: bredden - från vidvinkel till poträtt.
MINUS: Skärpan är bättre på nya 70-200

Innan jag prövat det nya 70-200 skulle jag givit detta objektiv en klar 5:a - med det är stor skillnad på klarheten. Dock ett bra objektiv när man ska turistfoton eller naturvyer.

Kundtjänst: Kunnig

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 18000

2010-01-14 chbe



PLUS: Skarp, snabb och bilder med sting i tack vare multicoatingen.Gedigen känsla.
MINUS: Inga.

En klart suverän vidvinkelzoom. Ger förnämligt skärpa bilder.Känns mycket gedigen och har Nano multicoating vilket innebär minimum av ströljus och klara skarpa bilder.
Jag fick ett exemplar där zoomen började kärva lite särskilt mot vidvinkelhållet. Det visade sig vara ett konstruktionsfel. Man bytte schassit till gluggen utan några problem. Garantiåtagande.

Kundtjänst: Mycket bra

Köpt hos: Scandinavian Photo

2009-12-19 gripner



PLUS: MYCKET BRA OPTISKA PRESTANDA
MINUS: DISTROTION I 24 MM LÄGET

NIKON VISAR ATT DET GÅR ATT GJÖRA BRA ZOOMOPTIK
DENNA GLUGG ÄR HELT SJUKT SKARP PÅ FULL ÖPPNING
OCH DEN BLIR BARA BÄTTRE NÄR MAN BLÄNDAR NER
ÄVEN HÖRNEN ÄR MYCKET SKARPA PÅ FX
KÖRDE NIKONS FASTA 24 - 50 - 85 INNAN, SEN BYTTE JAG TILL DENNA JUVEL OCH FICK BÄTTRE FÄRGER, KONTRASTER ,SKÄRPA, FLEXIBILETET.

Liknande produkter: FINNS INTE

2009-05-07 Muni



PLUS: Vansinnigt skarp. Även om den är dyr, får den anses mycket prisvärd.
MINUS: Vinjetterar vid 24mm

Denna normalzoom sitter på 90% av tiden på min D3:a

Liknande produkter: Finns ingen liknande normalzoom

Köpt hos: Expert, Mobilia Malmö

2009-02-12 jaloux



PLUS: Vansinnigt skarp! Den rörliga frontlinsen skyddas av motljuskyddet som sitter på den fasta delen.
MINUS: Tenderar att vinjettera lite väl kraftigt på korta brännvidder. Zoomringen har blivit ojämn i vridstyvheten vilket kan irritera, eller snarare oroa. Har jag misshandlat gluggen?

Bästa normalzoom jag testat någonsin. Så skarp att man tror utskrifterna ska krackelera. Det tar en stund att vänja ögat vid sån "knasterskärpa". Det känns nästan sjukt egentligen.

Liknande produkter: Pfft! Finns ingen liknande normalzoom. Ett tag tyckte jag att canons motsvarande var skarp men när jag vant mig vid nikongluggen känns det som om någon hällt en näve grus på sensorn när jag använder andra objektiv.

Kundtjänst: Under all kritik. Lämnade in optiken 3 mars. Den 23:e mars fick jag beskedet att det ska ta två veckor till att reglera den knackiga zoomringen. Fem veckor alltså. Två mer än utlovat och utan låneoptik. En månads reportageresa till Kenya med lånad SIGMA-optik. Det känns inte kul. Vem ska man tro på? Hegethorns som hävdar att de skickade optiken till Nikon den 6:e eller Nikon som hävdar att emballaget ankommit den 16:e. Kundservice? Nej knappast. Handla inte hos hegethorn. De kommer spela trummor med ditt objektiv i två veckor innan de skickar den på service..

Köpt hos: Hegethorns Foto AB

Pris: 11000

2009-01-24 Bojnfoto



PLUS: Skärpan.
MINUS: ?

Skärpa, kontrast, ljusstyrka och byggkvalitet i toppklass.. Standardglugg på min D3 som bara ger mervärden hela tiden.

2008-12-27 Farbror



PLUS: Skärpa och känsla.
MINUS: Det mesta är redan sagt om vikten. Har inget emot vikten på ett enskilt objektiv, men det driver upp totalvikten på ryggsäcken när man är ute. Ett tungt objektiv brukar ju ofta ha sällskap av flera lika tunga...

Den bästa normal-zoom jag ägt.

Har tidigare ägt Nikon AF-S 28-70 f/2.8 och tyckte att den kändes klumpig. Den nya känns mer smidig: Lite smalare och lite längre.

Bildmässigt en av de bättre objektiven jag äger. Helnöjd. Tyvärr hör 'normal' inte till de brännvidder man använder mest.

Liknande produkter: Inga

Köpt hos: Tradera.com

Pris: 11350

2008-12-06 Makten



PLUS: Skärpa, färg och kontrast är i toppklass redan från full bländaröppning.
MINUS: Hög vikt och kanske inte riktigt den "stridsvagnskänsla" som brukar nämnas i sammanhanget. Fokusringen är på tok för lättvriden.

OBS! Denna recension avser användande på FX-formatet, med en D700 i detta fall.

----------------------

Det är inte ofta jag ger en produkt 5/5 i mina recensioner, men här är det på sin plats. Detta objektiv är det bästa jag provat, om vi väger in dess mångsidighet. Däremot är det bara bäst gällande färg och kontrast om vi ska se till specifika egenskaper. Det finns otaliga objektiv som är skarpare, har lägre distorsion och andra egenskaper.

Detta är ett stort och tungt objektiv, vilket egentligen borde kunna reducera 5:an till en 4:a. Men jag tror faktiskt inte att det går att göra det mindre om omfånget och ljusstyrkan ska vara som de är. Man får helt enkelt leva med dessa magnituder, och om det är värt det kan bara var och en avgöra. Jag svor tidigare att jag inte skulle köpa en sån här klump, men nu när jag fallit till föga så är jag ändå rysligt nöjd. Även det borde säga en del, särskilt för er som läst mina otaliga inlägg om förhatliga jättekonstruktioner i forumen.

Vi börjar mekaniskt. Många häver ur sig den gamla klyschan "den är byggd som en stridsvagn", om detta objektiv. Det håller jag inte alls med om. Det är välbyggt, men jag hade faktiskt förväntat mig ännu mer för dessa pengar. Kanske lite naivt eftersom jag inser att optiska prestanda är det viktiga, men ändå.
Objektivet ligger väldigt bra i handen, då det är förhållandevis smalt jämfört med andra stora objektiv. Zoomringen sitter närmast kameran, vilket jag inte riktigt kommer överens med. Jag hade hellre sett att den suttit längre ut. Men nu är det som det är, och det funkar rätt bra. Fokusringen däremot, anser jag vara helt usel. Den är så lätt att vrida att man lätt får felfokuserade bilder om man inte ser upp! Den funkar jättebra vid manuell fokus, men då den inte går att koppla ur (den har "FTM", alltså "full time manual focus") så borde den verkligen vara trögare. Jag har fixerat den med en bit tejp eftersom jag fick mängder av felfokuserade bilder i början, beroende på att jag kom åt ringen efter att jag fokuserat med AF.

Autofokusen är knäpptyst och kusligt snabb. Jag kan inte tänka mig att någon skulle kunna behöva bättre eller snabbare. Även i ytterst lågt ljus så jagar den inte om man inte är ute efter att rent av provocera AF-modulen. Ser du att komponera i sökaren så kommer AF att funka, ungefär.
En liten klausul har jag att bjuda på dock. Vid 24 mm har jag sett en tendens till att objektivet kan fokusera liiiite närmare kameran än önskvärt. Men då talar vi liiiite. Om man tittar i 100% förstoring så kan man se det ibland, men oftast är det så lite att det inte ens märks. Objektet i fokus hamnar så att säga i de "bortre regionerna" av vad som kan anses vara skärpedjupet. Om jag förstått saken rätt så brukar det här gälla generellt för normalzoomar, av någon outgrundlig anledning. Jag tror inte att det är att betrakta som ett fel, utan snarare en icke önskad men helt normal egenskap. Observera att det bara gäller på lite större avstånd, låt oss säga ungefär 3-4 meter och bortåt.

Så till det viktigaste; bildkvaliteten. Här har jag inte mycket att klaga på. Kontrast och färg är i absolut toppklass redan från full bländaröppning. Hade objektivet krävt nedbländning till f/4 för bra skärpa så hade jag ansett att det inte varit värt pengarna, men man kan verkligen plåta vidöppet i nästan alla tänkbara situationer. Till och med svårt motljus! Visst blir det bättre vid f/4-f/5,6, men resultaten vid f/2,8 är så bra som jag någonsin kommer att önska mig, åtminstone i mitten av bilden. Det är en fröjd att inte behöva bry sig om bländarvärdet för att få bra resultat.
Om vi går genom zoomofånget så visar objektivet olika egenskaper vid olika brännvidder, som väntat. Vid 24 mm är distorsionen påtaglig, men ändå skapligt låg för att vara en normalzoom. Vinjetteringen (på FX) är lika påtaglig vid f/2,8, men liksom distorsionen är det inget som egentligen stör. Kantskärpan följer samma norm; påtaglig men "okej". Över större delen av bildytan är skärpan mycket bra, och bländar man ner till f/4 eller f/5,6 är det så skarpt att man inte riktigt tror sina ögon. Inte jag i alla fall, som kommer från DX-formatet (D200). Kantskärpan är emellertid inte helt bra ens vid f/5,6, utan verkar komma ifatt först vid f/8-f/11. Inga problem som jag ser det, med tanke på att objektivet verkar vara menat att använda vid full glugg när ljusstyrka verkligen behövs. Och vem bryr sig om kantskärpa då? Det gäller för övrigt mest allra längst ute i hörnen.
Går vi uppåt i brännvidd så hittar vi objektivets "sweet spot" kring ca 30-45 mm [tillägg: efter ytterligare utvärdering så ligger det snarare mellan 28-40 mm]. Här presterar det bättre än allt jag provat. Distorsionen är som lägst vid ungefär 35 mm om jag sett rätt, och den är då i stort sett obefintlig. Hörnskärpan är fortfarande inte dunderbra ens nedbländat, men resten! Klarhet, färg, kontrast, skärpa och bokeh är på topp inom detta område, och man kan mycket väl nöja sig med att resten av omfånget är en ren bonus att det existerar.
Rör vi oss uppåt så kan man se att objektivet tappar i kontrast och skärpa från ungefär 50 mm. Distorsionen tilltar också, och är påtagligt tunnformig vid 70 mm. Trots sämre prestanda så är den optiska kvaliteten mycket bra redan från full öppning. Här händer det också desto mer vid nedbländning, och vid f/5,6 är man ifatt resultaten från de kortare brännviddsinställningarna.


Bokeh kan få ett eget kort kapitel. Den är oerhört fin i samma område som övriga prestanda är som bäst, det vill säga vid ca 30-45 mm [tillägg: även här uppdaterat till ca 28-40 mm]. Nedåt är den fortfarande bra med vidvinkelmått mätt, men oskärpecirklarna har en tendens till ljus kant som kan vara lite störande ibland. Uppåt i brännvidd försämras också bokehn en smula mot det oroligare hållet. Detta är inte ett objektiv som jag skulle rekommendera för porträtt vid full bländaröppning på DX, till exempel.
I det bästa området är bokehn i stort sett helt "neutral", vilket innebär att oskärpecirklarna är jämnt ljusa från mitt till kant, med en mycket smutt oskärpa som resultat.
Bländaren är nästan klotrund från f/2,8-f/8. Faktum är dessutom att objektivet är lite nedbländat vid full öppning och vidvinkelläge. Det hade alltså kunnat vara ljusstarkare, antar jag. Men i gengäld får vi istället mycket bra skärpa och duglig bokeh vid f/2,8. Bokeh brukar nämligen mjukna med nedbländning, vilket många inte känner till.

Överlag är det här ett fenomenalt bra objektiv. Det passar knappast alla, men om du vill ha ett mångsidigt objektiv för FX som presterar bra över hela omfånget redan från full öppning så har du antagligen hittat rätt. Som med alla zoomar (nästan; 14-24 verkar undantagen) så får man räkna med lite skavanker här och var. Men dessa är nästan fåniga att bråka om, då gluggen är så sjukt bra på det mesta.
Ska du plåta mestadels nedbländat så bör du söka annorstädes. Vad jag kan se så blir mittskärpan inte ett dugg bättre från f/4 och nedåt. Kanterna förbättras stadigt ända ner till f/11, men jag tror inte att man köper det här objektivet för att få bra kantskärpa.
Jag tror att ett enkelt Tamron 28-75/2,8 eller liknande passar bättre för den som vill ha låg vikt och/eller mest plåtar väl nedbländat. Nikkor 24-70 är för dig som vill ha snabb AF och superba optiska prestanda redan från full glugg, med betoning på området strax under och omkring normalbrännvidd. Värt att nämna är att den sopar banan med mitt Nikkor 35/1,4 vid f/2,8 vad gäller kontrast och färg. Men vid f/4 är det jämnt skägg, och till och med viss fördel i skärpa för 35:an.

Tillägg 090121: För den som gillar moderat vidvinkel så måste jag också nämna att det manuella Nikkor 28/2,8 AIS på vissa plan är bättre än 24-70! Det har lite hårdare bokeh (om än mycket bra), men "trevligare" skärperendering och mindre distorsion: http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=1592
Där kan du alltså spara typ fjortontusen spänn, om det är mest i vidvinkelområdet du arbetar;-)

Kundtjänst: Mitt första exemplar hade en zoomring som lät lite illa och kändes kärv mellan 24-30 mm ungefär, och jag fick utan protester byta den mot en ny hos handlaren; FotoVideo i Stockholm.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 15000

2008-12-02 fotografmanuelek



PLUS: Skarp, snygg bokeh, snabb af, vädertätad
MINUS: många anser väl priset vara något dyrt, men jag tycker den levererar vad man förväntar sig för pengarna.

En optik som ger mig fantastiska resultat, både vad gäller skärpa och färger. Den ger bra balans till mitt D2Xs-hus och storleken gör att man greppar både fokus och zoom-ring utan problem. Att frontlinsen rör sig en aning fram och tillbaka vid zoom gör inte så mycket eftersom det medföljande motljusskyddet täcker den bra hela tiden. Bokeh, af, vädertätning gör alla sitt jobb ypperligt bra. Jag har inget att klaga på vad gäller den här optiken.

I mitt användningsområde som är natur/porträtt så har jag inte upplevt att jag saknar mm på vidvinkelläget, utan gillar de extra jag har på teleläget istället.

Liknande produkter: Nikon 17-55/2.8 (ägde den ca 1 månad men valde sedan att byta upp mig, har inte ångrat mig)

Kundtjänst: Mycket god kundservice enligt tidigare erfarenheter.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 14600

2008-11-12 Palletheking



PLUS: Snabb af, skarp, fina färger, bra kontrast, välbyggd.
MINUS: Rätt mycket tunnformig distortion 24-28 mm. Stor, tung och dyr.

En oerhört skarp glugg med mycket fina färger och kontrast. Ett minus för distortionen som kan vara besvärande vid 24-28 mm. Men sen märks den inte av något särskilt. Skärpan är mycket bra och det ser fint ut i även i hörnen. Redan på bl 2,8 ger optiken bra resultat och bländar man ner ytterligare blir det väldigt skarpt. Gluggen har också en liten svaghet vid 70 mm och närgränsen, då den tappar en hel del kantskärpa vid bl 2,8. Inget scenario som är speciellt vanligt för mig, så det är inget som stör mig. Jag har haft många normalzoomar genom åren och den här är nog den bästa hittills, totalt sett. Ett måste för frilansaren som har FF och tar alla typer av uppdrag.

EDIT: Måste uppdatera min recension då jag nu har mitt tredje 24-70 2,8 af-s i min ägo. Den första jag ägde var toppklass på alla sätt och vis. Den andra , där spökade kompabiliteten med mitt D3s hus. Efter inskick till verkstad och utbyte av fokusmotor så blev den klart bättre, men aldrig så bra som jag mindes mitt första ex. Nu sitter jag med ex nr tre och den här är precis så bra som jag kommer ihåg mitt första ex. När zoomarna är så här bra så frågar man sig själv vad man skall med fast optik till. Skärpan är helt fenomenal på bl 2,8 och alla brännvidder. Visst spökar det fortfarande i kanterna på 70 mm och bl 2,8 men bortsett från det så är gluggen helt fantastisk. Distortion är ju numera inget direkt problem med tanke på ACR och Lightroom.

Kundtjänst: Vill tacka Christian på Mediamarkt i Norrköping som lät mig öppna en förpackning och prova mitt ex innan köp. Är supernöjd med servicen.

Pris: 13495

2008-09-01 par



PLUS: Skärpa, kontrast, ljusstyrka och byggkvalitet.
MINUS: Möjligen en något stor och tung normal-zoom men jag tycker den balanserar bra på en D300 med batterigrepp.

Denna glugg leverera fantasika resultat med skärpa och kontrast på topp redan vid full öppning. Byggkvaliteten är av mycket hög klass och det är ett nöje att arbeta med objektivet. Det är dock en hyfsat stor och tung "normal-zoom" men jag kan lova att det är väl värt att släpa med den när man ser bildresultatet.

Köpt hos: B&H Photo

2008-08-09 Micke-K



toppenglugg o smidig

2008-08-04 Arclight



PLUS: Jäkla skarp på alla bländartal, snabb, tyst, bra byggkvalité.
MINUS: Inga.

Har haft den ett tag nu och kan inte säga annat än att jag är hur nöjd som helst med denna optik. Lever helt upp till förväntingarna, man får helt enkelt vad man betalar för. Skärpan är grym, även på 2.8. Autofokusen är riktigt snabb och tyst och byggkvalitén är på topp. Storleken och vikten ser jag inte som något negativt, de bidrar till stabilitet och ett härligt grepp enligt mig. Som sagt, en solklar 5:a.

Kundtjänst: Beställde direkt genom Nikon, gick bra förutom leveranstiden.

Pris: 15995

2008-02-18 genne



PLUS: Mycket skarp i hela brännviddsområdet. Mycket gedigen. Snabb/tyst autofokus.
MINUS: Tung! Dyr...

Har haft gluggen ett tag nu och känner att jag är redo att yttra mig ;)

Först och främst, otroligt gedigen pjäs. Mycket snabb och tyst autofokus.
Sen är optiken väldigt tung. Är i princip nödvändigt att ha batterigrepp monterat på min D200 för att kameran inte skall kännas för obalanserad.

Jag införskaffade denna glugg för att den skulle få ersätta/utvidga den funktion mitt fasta 50mm/1.4 hade. Detta är också det objektiv jag personligen haft som referens när det gäller skärpa.

Så man kan väl bara konstatera att 24-70 ÄR lika skarp som det fasta 50mm. Har suttit och synat jämförelsebilder noga och det är svårt att se någon skillnad. Nedan finns länkar med två bilder i full upplösning så att ni själva kan jämföra.
Dessvärre är det ingen direkt vetenskaplig jämförelse; ljuset utomhus hann ändras lite grann under tiden jag bytte optik.

50mm/1,4 med bländare 6,3 och slutartid 1/160 s:
http://buddleia.se/testimages/50mmtest.jpg

24-70/2,8 @ 50mm med bländare 6,3 och slutartid 1/125 s:
http://buddleia.se/testimages/24-70.jpg

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 14995

Elinchrom ELB 500 TTL - Get the Right Shot