Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DOM ALLRA VÄRSTA ILLDÅDEN....

***

...sker just nu i guds namn. Har svårt att uppröras av svensk regeringskris när illdåd som nu i Pakistan sker. 132 uppsåtligt dödade barn. Skolbarn. Och 9 av deras lärare. 2014. Så har vi Syrien, IS, Boko Haram, Al Shabat. Men inte bara islam. Den kristna historien är full av vidrigheter. Korstågen, inkvisitionen med tortyr, häxprocesserna....Också i nutid sker saker - i Israel t ex liksom mer tillfälliga händelser som Knutbyhistorien, och det finns kristna grupper av präster i Sverige som fortfarande inte accepterar kvinnliga präster pga sin tro

***

Men extremism ingår ju inte i de religiösa trosbudskapen säger både religiösa företrädare och alla kloka politiska ledare och mediadebattörer, man får inte dra alla över en kam. Det är sant. I alla fall nästan, lite beror uppenbarligen på vem som tolkar budskapen....

***

Jag vet såklart också att dom religiösa drivkrafterna ofta är starkt uppblandade med etniska, politiska och ekonomiska faktorer. Ändå är min tro (!) att just det religiösa inslaget har stor och ibland avgörande betydelse. Medan den personliga,  individuella tron inte behöver låsas i en särskild form eller ens sättas namn på leder de etablerade religionerna, kyrkorna (protestantisk, katolsk, grekisk-ortodox) eller muslimska rörelserna (sunniterna, shiiterna...) till krav på särskilt uppförande och tro på en färdig uppsättning  begrepp (fadern,  sonen och den heliga ande och motsvarande). Och det avgörande är just tron på något som inte kan förstås .  Och lydnadskravet innebär att det egna ansvaret minskar. Ska vi lyda något utanför oss själva lägger vi rimligtvis över (en del av ?) ansvaret på det vi gör (tror oss göra) för att uppfylla kraven på detta något utanför oss själva. Och  där börjar det - vi börjar släppa på det egna, personliga ansvaret.

***

Även om alltså inte extremistaktiviterna inte ingår i de religiösa budskapen anser jag att kyrkorna har ett mycket större ansvar för vad de religiösa budskapen faktiskt leder till än vad de tar. (Svenska) politiker ställs ofta till svars för negativa effekter av lagar och riksdagsbeslut även om de negativa effekterna inte var avsikten med besluten eller lagarna.

***

Alla är vi 100 % ansvariga för det vi gör - alltid. Men lägger vi våra liv i guds händer är det lätt att lite ansvar också överlåts.

***

***

Det här är ett känsligt ämne, och säkert har jag retat någon. Det är inte min avsikt. Men jag tycker att kyrkorna tar alldeles för litet ansvar för vad religionerna och tron man lär ut faktiskt leder till, även om det är avarter.

***

Inlagt 2014-12-18 23:42 | Läst 4010 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Amen!
Viktiga frågor du väl formulerar här. Fröet till alla former av vidrigheter finns i alla exkluderande ideologier, religiösa och andra. Just detta att "min syn är den rätta" och i och med detta kan jag också företa mig vad som helst mot allt som jag ser hota min sanning. Om jag dessutom, som du säger, avhänder mig ansvaret för mina handlingar till en högre auktoritet kan det nog bara sluta på ett sätt, och det är väl det vi sett ända sedan religionernas uppkomst. Enkelt uttryckt kan man väl säga att vi borde ha facit vid det här laget, men som någon sa "människan snubblar ibland över sanningen, men för det mesta reser hon sig och går vidare som inget hänt".
-affe
Svar från Khalad 2014-12-19 13:27
Bra och intressant kommentar affe, tack! Sista meningen är rolig och sann/ Björn T
Nämen Amen säger jag.... Fastän jag är rätt djupt troende ... kommer jag aldrig inordna mig i någon annans syn på hur min tro ser ut ;). Så det så! M en amen passer bra här tycker jag.
Och jag är så trött på alla som ser Guds sanning i att döda och lemlästa.
Trött på alla som säger sig agera i Guds namn...och bara sår sorg och förödelse.



( Angående vår egen situation: Även här är jag trött på alla som säger att de agerar i godhetens namn och bara vill tala om vad som är rätt och fel, men som gör det genom invektiv till presumtiva motståndaren. Vad tog nyfikenheten för oliktänkande vägen där. Var tog slagordet "vi gillar olika" vägen här?
Vi kommer ingen vart med detta polariserande...ingen vart alls..vi vet ju inte ens om vad som är problemet vi bråkar om alla gånger! )



Känns som hela världen just nu är stadd i stor förändring och mycket känns osäkert och otryggt. Vet inte vad man kan saga om det mer än att man själv är bara en liten fis i de stora skeendena....denna fis ska dock göra vad hon kan för att ansvara för sig själv och bara gå runt och önska alla jag träffar frid och frihet! Så det så!
Svar från Khalad 2014-12-19 10:41
Jag drog mig länge för att skriva den här bloggen, den har funnits i bakhuvudet flera veckor, men efter senaste dådet i Pakistan blev den mer angelägen än nånsin. Jag hoppas jag inte sårat dig (eller andra troende) för den personliga tron som bottnar i en egen upplevelse av hur världen i vid mening är funtad har jag stor respekt för och även om jag inte är vad man brukar mena med troende har ju också jag en slags tro.
Däremot tycker jag inte dom etablerade trossamfunden, framförallt de islamiska just nu, men också de kristna, tar sitt ansvar beträffande misstolkningar av resp tro. Jag tror att ju strängare krav som resp tro har på vardagsmänniskans liv, desto mer minskar det personliga ansvaret för vad hon gör. Och att det faktiskt finns ett samband mellan vad som predikas inom islam och det som skedde i Pakistan och tex IS är väl uppenbart! Att jihad eg inte avser krig eller terror så som det blivit betyder inte att inte trossamfunden har ett ansvar för hur deras begrepp kan misstolkas. I Sverige kan vi se hur schartauaner och laestadianer för ngt hundratal år sen genom sin tro lät familj och andra närstående leva mkt torftiga liv.

Men jag läser ju din blogg och förstår (såklart) att du känner samma avsky som jag för mycket av det som händer ute i världen.
Annelie Worgard 2014-12-19 11:23
No worries, jag höll med dig. I allt, därav detta Amen :)...och även vad du sager i din replik håller jag med. Så det så. ...och det där "Så det så" är "kaxigt" riktat mot alla mörkermän som tror de har patent på tro. Det var inte riktat mot något I din blogg.
Klokt och tänkvärt inlägg Björn! Det är mycket tragiskt som händer i vår omvärld just nu. Och visst är religonen i en eller annan form där. Ändå, så tror jag på det egna ansvaret för det man gör. Även om man rycks med, blir förblindad så har man ett ansvar. Ingen, religon kan i mina ögon försvara sårande av andra människor.
Men, människor, kulturer, religoner är olika. Ändå, är vi alla människor, med ett ansvar!!
Vi har ju i din blogg fått njuta av dina nära och kära, vuxna som barn... God Jul och Gott Nytt År!! //Peter
Svar från Khalad 2014-12-19 22:31
Tack för dina tankar Peter! Det är ju precis detta med det personliga ansvaret som är det viktiga och som jag tror tunnas ut när man låter koranen eller bibeln och styra istället för det egna samvetet. Tack Peter/ Björn T
Religiösa grubblerier har jag aldrig ägnat mig åt. Svenska kyrkan gick jag ur för 20 år sedan. Jag gick aldrig på några föreningsmöten och delar heller inte dess tro. Folk får tro på vad de vill, men att bereda sig väg i någons guds namn är ju minst sagt vansinne.
Svar från Khalad 2014-12-20 08:16
Förstår inte vad du menar. Jag är upprörd över att mer än 140 människor dödats, varav mer än 130 barn, i Guds namn. Tycker du det är religiösa grubblerier? Och att jag påstår att religiösa samfund, i detta fall islamiska, har ett ansvar för hur deras budskap tolkas?
Ingemar Svensson 2014-12-20 11:27
Men bäste Björn, inte skrev jag väl att du ägnar dig åt religiösa grubblerier? För att vara övertydlig, jag tar avstånd från religion i alla former, den ställer till lika mycket problem som pengar, om inte mer.