Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GÖTEBORG OCH LANDSVÄGSGATAN 35 6 TR - 1961

***

Hösten 1961 började jag på Chalmers i Göteborg. Studentlägenheter fanns men det fick man efter ett par år, inte så här i början. Jag hittade ett möblerat uthyrningsrum på Landsvägsgatan 35, 6 trappor upp och såklart ingen hiss. Min budget var knapp, studentlånet var på 4000 kronor för höstterminen och lika mycket för vårterminen och det skulle räcka till allt - hyra, mat, kläder, böcker, resor i stan och hem en gång per termin och nöjen (?). Det här rummet var billigt, det kostade 135:-/ månad. Den ensamstående gamla damen som hyrde ut hade alla karakteristika som den klassiska uthyrningstanten har, framförallt snål. Hon hade nån slags lås på sin telefon så att jag inte skulle kunna komma på idén att ringa på hennes telefon när hon inte var hemma.

*

Det fanns en del olägenheter med rummet. För att komma in i mitt rum från trapphuset fick man antingen först gå in i hennes kök och så in i mitt rum, eller gå in i hennes hall, genom hennes vardagsrum (som också var hennes sovrum) och så via köket in i mitt rum. Flickor på rummet var strängeligen förbjudet, ett förbud som inte gjorde så mycket eftersom jag redan hade sällskap med I som då pluggade i Falun. Men varje gång jag behövde låna toaletten fick jag passera hennes kök och vardagsrum, eller kvällstid kök och ut i trappen eftersom vardagsrummet då var sovrum. Bökigt och inte mycket till privacy!

*

Och här har vi en del av rummet med sängen, inte någon 120-säng precis. Transistorradion jag fått i studentpresent var viktig. TV var just i startgroparna men inte något som fanns nästan någonstans.  Foto av I hänger trösterikt precis bredvid sängen. Men rummet var just, solen lyste in på förmiddagen.

Förstora!

Sovhörnan

*

Rummet var ett hörnrum så det fanns fönster i två väderstreck, ljust och fint. Och ser man på, här står ett porträtt till på I, jag vet att jag kände mig väldigt ensam. På den tiden rökte jag, mest pipa, därav askfatet. På bordet ligger också några - vad ska jag kalla det - statusprylar eller grupptillhörighetsprylar, dokumentportfölj och räknesticka. Och när jag nu tittar närmare ser jag också det dubbla objektivlocket till YashicaMaten ovanpå dokumentportföljen.

Det andra fönstret med fönsterbordet och "status"prylarna

*

Tittade jag ut från det här fönstret såg jag en liten del av Landsvägsgatan strax innan den mynnar ut på Linnévägen oh Skansen Kronan ligger här upp till vänster.

Utsikten från mitt rum på Landsvägsgatan 35

*

Så började mina fyra ganska slitsamma och rätt ensamma år på Chalmers.

***

Inlagt 2015-10-28 22:24 | Läst 2560 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fantastiskt! Björn. Du har verkligen lyckats fånga mycket av ditt liv på bild! Försökte se vad som stod på förstasidan på tidningen i bild två, men jag misslyckades.. En Amazon ser jag i alla fall i sista bilden, och en skylt med 'FRUKT' på!
Hälsn!
Svar från Khalad 2015-10-28 23:36
Hej Jan och stort tack för dina fina rader. Visst har jag fotat mycket genom åren men det tror jag många som är intresserade av foto gjort. Kanske är det som skiljer mot många är att jag sparat alla negativ i negativpärmar och alltså kan plocka fram dom nu 50-60 år senare? Dm får ju mkt större mening nu än då.
Jag har vänt och vridit och förstorat det skannade fotot och ser att den feta rubriken i översta tidningen säger
GRIPANDET EN REN THRILLER. Har googlat lite och tror det är Eichmann som ställdes inför rätta 1961 och dömdes till döden. Kan gissa att tidningarna i samband med rättegången berättade om gripandet som jag vet var dramatiskt, det var israeliska Mossad-agenter som grep honom i Argentina året innan, 960.
ehrsa 2015-10-29 05:54
Hej! Tack för den historiken, det blir ett väldigt tidstypiskt dokument när man ser en tidning och dess rubriker.. Spännande! Själv var jag 5 år då..
Hälsn!
Du har verkligen dokumenterat tiden under din uppväxt på ett fantastiskt sätt. Mycket roligt att ta del av. Jag var 11 år 1961 och visst har tiderna förändrats. Vi hade ingen TV eller telefon vid den tiden. Skulle man ringa fick man gå till telefonkiosken och lyfta på trägolvet och hoppas man hittade någon tappad 25 öring.
Förstår att det blev mycket smygande in på rummet. Ler lite igenkännade åt skyddet bakom sängen. Det där fanns nog hos de flesta vid den här tiden så man inte fettade ner tapeten. Det var på brylkrämens tid.
Sten
Svar från Khalad 2015-10-29 10:32
Tack Sten, det är lätt att glömma hur det var för 50-60 år sen, man sitter ju inte precis och tänker på det till vardags, men så fort man se regna bilder med personer och miljöer man träffat/ varit i är ju allt på plats igen. Och visst fanns det Brylcreme:-) / Björn T
Som vanligt kul att se på gamla bilder, vissa saker känner man ju igen.
1961 året då jag föddes, vilket jag inte kommer ihåg!

Må gott!
Kenneth
Inte dåligt att ha den tillvaron så väldokumenterad, med statusprylar och allt.
Undrar om de som nu pluggar på Chalmers någonsin har hållit i en räknesticka.
Svar från Khalad 2015-10-30 11:20
Är nog inte så väldokumenterat som man kan tro, det är nog dom tre bilder jag har från rummet jag bodde i ett halvår. Men det är roligt att dom tre finns. Tack Margareta!/ Björn T
Roligt att se gamla bilder som jag känner igen interiör och exteriör samt prylar. Min skolstart var jag 6 år gammal då och gick på grundskola för döva, Manillaskolan på Djurgården i Stockholm, hösten 1961. Jag ser att du hade en Pascal-räknesticka, ingenjörsutbildning? Mvh Lasse
Svar från Khalad 2015-10-30 11:22
Tack Lars, jag började på Chalmers, teknisk fysik den hösten och räknestickan var ett måste. Den har jag fö kvar i skrivbordslådan hemma/ Björn T
1961 var jag 18 år gammal och lämnade hemmet och kom til Roskilde - 150 km hemifrån. Jag bode också vid en gammal dam, men hon var inte alls så vänligt som din. Hon drog fördel av bostadssituation vid den tiden och utnttjade ungdomarne. Jag började först att fotografera i 1962-63 då jag började tjäna egna pengar. Skulle ha velat att jag hade sådana bilder, men atmosfären och inredningen ser ut som något liknande. Pipan, brylcreme, dokumentportfölj, transistorradio, etc.
Många hälsningar från Erik / DK
Svar från Khalad 2015-10-30 11:24
Vi har nog alla våra minne från den där tiden då vi för första gången flyttade hemifrån. Och transistorradion var viktig, det var den enda musikkälla som fanns, tack Erik/ Björn T
Det är bra med minnesbilder.
Jag har också ett antal negativpärmar
Några år saknas, antagligen har de försvunnit i någon flytt.
61 blev jag 4 år, och är osäker på var vi bodde då.
Jag har flyttat ofta...
Skyddet på vägen hade vi också
Svar från Khalad 2015-10-30 11:56
Det är roligt att bläddra i gamla negativpärmar och ta fram några av bilderna med skannern. Efter att ha gjort det några gånger börjar jag känna att det på ngt sätt också är att bearbeta det gamla bit för bit. Inte för att jag har några stora trauman som behöver bearbetas men ett sätt att förstå mig själv.Tack Bengt!/ björn T