Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ALFRED NOBEL OCH BOFORS HOTELL

***

I torsdags när vi hälsade på min storasyster Sigbrit i Karlskoga bestämde vi oss att äta lunch på Bofors Hotell.  Ett fantastiskt fint hotell som från början av 80-talet är öppet också för andra gäster än Bofors. Den vackra byggnaden i klassisk italiensk villastil invigdes 1930 och var under de första 50 åren endast avsett för Bofors och dess gäster. Jag har ju under andra halvan av mitt yrkesliv till stor del arbetat inom Celsius-och Saab-koncernerna så jag har haft en hel del kontakter med Bofors och alltså haft förmånen att då och då besöka hotellet. Det håller fortfarande synnerligen hög standard, både på mat och boende. Nu bestämde vi oss att äta lunch där, vi visste ju att dagen skulle bli både lång och känslomässigt påfrestande. Vi valde affärslunch som serveras en trappa upp där också salongerna ligger och den smakade helt superbt - som vanligt. Och att  nån gång då och då kosta på en lunch SOM inkl förrätt, huvudrätt, lättöl och kaffe kostar 225 kronor känns inte som någon oöverstiglig lyx.

*

Klassisk fasad i italiensk villastil. Och I har också en blå jacka!

*

Salongerna är stora och rymliga och atmosfären är lågmäld och avspänd

*

Lyxiga? Javisst är dom det, salongerna, men alltså byggda och inredda 1930. Självklart har mycket  restaurerats men på ett försiktigt och pietetsfullt sätt

*

Invid ena trappan upp till andra våningen hittar vi en byst av Alfred Nobel

*

Alfred Nobel föddes 1833 och blev kemist och så småningom en synnerligen duktig affärsman. Dom riktigt stora pengarna tjänade han på dynamiten som var hans uppfinning och den förmögenhet han åstadkom är fortfarande grunden till Nobelpriset. Han var inte bara affärsman och uppfinnare, han hade en stark tro på människan och hennes utveckling och det var alltså Alfred Nobel själv som instiftade Nobelpriset i sitt testamente . Inte så underligt att inte bara hans byst finns där vid trappan utan i vestibulen också hans porträtt

Porträtt av Alfred Nobel

*

*

***

Inlagt 2016-04-26 17:45 | Läst 3048 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Stilfull miljö och ibland förtjänar man lite lyx. Jag föredrar då att det är stillsamt hellre än något flängit inneställe med mycket folk och hög ljudvolym.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2016-04-27 08:57
Precis så Lena också för oss, tack!/ Björn T
Då lärde man sig något nytt igen. Ser genomtrevligt ut på dina bilder. Helt rätt kan man ska man kosta på sig lite lyx. 225:- är ju ingenting om man jämför med att en ordinär lunchbuff'é kostar 95:- .
Svar från Khalad 2016-04-27 08:58
Karlskoga är ju inte så långt från Ludvika, bra utflyktsmål, tack Ingela!/ Björn T
Som sagt mycket stilfullt både ute och inne!
Svar från Khalad 2016-04-28 22:39
Det är det, tack Dan!/ Björn T
Fine interiørbilleder.
//erik//
Svar från Khalad 2016-04-27 08:59
Tack Erik!/ Björn T
Snyggt fångat!
Svar från Khalad 2016-04-27 08:59
Tack Lena!/ Björn T