Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

INDUSTRILANDSKAPET NORRKÖPING

***

Utan att på minsta sätt vara ironisk är några av Finspångs fördelar att ha så nära till Norrköping och Linköping, två rimligt stora städer med bra utbud av utbildning och affärsliv. Och att få gå runt inne i industrilandskapet i Norrköping är en fröjd. Jag glädjer mig varenda gång jag är därinne åt att staden har tagit så fantastiskt väl vara på alla gamla byggnader och hela strukturen vid Strömmen. Bäst av allt är att byggnaderna inte renoverats till muséer utan används, suveränt! En stor del av byggnaderna är nu lokaler för Linköpings universitetscampus i Norrköping och det fyller innerstan och industrilandskapet med ungdomar, suveränt! Dom flesta av de gamla fasaderna har renoverats och är i utmärkt skick, andra har man (medvetet antar jag) låtit behålla en del av den gamla patinan även om de (av fönstren att döma) säkert är helt moderna inuti. Och här och där möts det nya och det gamla och skapar spännande arkitektoniska uttryck - se bara!

*

Förstora!

*

***

Inlagt 2017-01-13 00:02 | Läst 1745 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul läsning för mig som var med då det stod och vägde mellan rivning och återanvändning.

Då pappersbruket flyttade ut och Holmenområdet stod tämligen oanvänt var riksantikvarien Margareta Biörnstad nere och höll ett visionärt brandtal för återanvändning. Vad var det där för tant frågade dåvarande vd för dominerande fastighetsbolaget Lundbergs. Han ville i o f s stans bästa och jobbade hårt för att förverkliga kultur- och kongresshuset, men var låst i det riv först - tänk sen tänkande som satt i väggarna i stan. Liksom på alltför många platser i Sverige.

Sammantaget blev det väl, sen dammet lagt sig, hyfsat mycket återanvändning och ibland, som du säger och visar, genomtänkta kontraster mellan gammalt och nytt. Men mycket revs i onödan, ibland svart på order.
Svar från Khalad 2017-01-13 08:20
Det är ovanligt lyckat, åtminstone tycker jag det! Tack för trevlig kommentar Måns!/ Björn T
Intressant och framför allt en snygg bild där du lurar ögat med perspektivkorrigeringen, den nya delen av fasaden är lite påflugen men spännande i bildens vänstra del.
Bra jobbat.
Svar från Khalad 2017-01-13 08:26
Tack för fin kommentar Stefan! Blir nyfiken på det du ser som perspektivkorrigering, vad är det du .ser? Eftersom bilden är tagen med 70-200, gissar runt 180, behövdes bara en ytterst liten justering för att få linjerna parallella med bildkanterna/ BjörnT
Turbo56 2017-01-13 09:00
Det var just parallelliteten som jag tänker på, jag gör ofta så själv.
Eftersom du står i höjd med den nedre delen av bilden så förväntar man sig viss perspektivförvrängning, men i din bild är sidorna parallella vilket ger en känsla av ortografiska projektioner, fast ändå inte eftersom tegelväggen försvinner bortåt i den vänstra sidan.
Det är just den lilla korrigeringen som gör bilden ovan, elegant.
Jag arbetar ofta med centralperspektiv eller tvåpunktsperspektiv när jag fotograferar arkitektur.
Svar från Khalad 2017-01-14 10:13
Där ser man, tack för info Stefan!/ Björn T
Bra bild därifrån och tycker det är så härligt att vandra omkring där och leta fina detaljer"!
Svar från Khalad 2017-01-14 10:13
Visst är det Dan, jag vet ju att du är där ibland!/ Björn T
Fint inlägg, och bra bild! Tycker att just det där huset är rätt svårfotat. ...
Har hemmahelg så det blir nog en promenad för mej också i industrilandskapet...men hade velat haft lite vit fin snö som fond till byggnaderna.
Trevlig helg!
Svar från Khalad 2017-01-14 10:15
Tack Lena; om det kommer snö vet jag inte men det fryser nog på ändå. Hoppas du får en lugn och skön hemmhelg! Är du klar med utbildningen förresten eller läser du fortfarande?/ Björn T
Detta gillar jag så mycket både spännande bilden men även din och Måns
text. Ville gärna vandra där och njuta av dessa hus.
Gun-Inger
Svar från Khalad 2017-01-14 10:16
Det är ett jättefint område, tack GIA!/ Björn T
Håller med om att det är ett spännande ställe att gå och fota på! Du har lyckats balansera nytt och gammalt på ett förtjänstfullt sätt i den här bilden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2017-01-14 10:16
Tack för det Bjarne!/ Björn T