Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FULLT MEDVETET.....

***

....väljer jag en av alla mina familjebilder, lite som tröst faktiskt. Jag har varit på begravning i Västerås domkyrka idag. Det känns som dom kommer allt tätare nu, begravningarna. En fin kompis, min första chef och alltså den som gav mig min första anställning efter utbildningen. Dessutom har vi haft många år tillsammans i styrelsen för ett forskningsinstitut, det var dagar det.....På vägen hem tänker jag mycket på Rolf - första mörkerkörningen efter starroperationen så det var segt och gick långsamt - men också en del på turordningen förstås. Turordningen? Ja, ni vet den där turordningen som vi ju aldrig får veta något om i förväg, vem kommer härnäst?

*

Som vanligt vid begravningar lovar prästen evigt liv på andra sidan, bara vi tror. Och jag undrar, också som vanligt, varför Gud, om han nu finns, är så ego att han bara låter dom som tror på honom få del av det eviga livet? Det kan ju finnas en och annan som är reko fast hen inte tror? Eller? För mig är det livet självt som är heligt och så konstigt det låter, i livet ingår också döden. Och alldeles oavsett vi tror eller inte, alldeles oavsett vi är högutbildade och framgångsrika eller inte, eller om vi är en blomma bara. Förresten, finns det nå´n som lovar dom ett evigt liv, blommorna? Kanske är dom så nöjda med att få vara och blomstra när dom gör det att dom inte behöver några löften? Och jag känner att min tröst är att se det som är, det som jag fått.

Barn och barnbarn - redan 12 år sen

*

***

Inlagt 2017-11-24 22:03 | Läst 5338 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Björn.
Som sædvanlig en meget gennemtænkt og dyb tekst fra din hånd. Og meget læseværdig med.
Gillar din bild mycket.
Mvh. Erik.
Svar från Khalad 2017-11-25 23:41
Tack för fina ord Erik, uppskattas!/ Björn T
Ja, släkten krymper och nästan de enda gånger jag träffar mina kusiner är på begravningar. Vi har noterat det tillsammans och försökt ordna trevligare träffar. Tyvärr har det runnit ut i sanden. Folk har fullt upp med sitt. Vilka fina minnen du har med din förste chef och jag förstår att det känns speciellt när han nu gått bort. Traditionella begravningar kan vara jobbiga att genomlida för en icke-troende. Alla begravningar är påfrestande, men jag föredrar borgerliga som mer lyfter fram den dödes gärningar och personlighet och undviker att komma med fromma förhoppningar om livet efter detta. Fin familjebild.
Svar från Khalad 2017-11-25 23:47
Stort tack Torbjörn! Den äldre generationen försvinner en efter en, samtidigt finns i den här familjen nya generationer som tar vid och så lyckligt lottade är ju också vi. Och jag tänker att i den meningen finns ett slags återfödelse, om än inte i religionernas mening./ Björn T
Ja nog tänker man på turordningen ibland. På senare tid är det flera arbetskamrater som smitit före, flera betydligt yngre än jag själv. Sedan min pensionering har det varit många begravningar av närstående. Min frus tre syskon är alla döda, även mina två bröder. Förutom min 91 åriga morbror är det jag och min fru som är äldst. Tänker på min svärmor som miste tre av sina barn och ett barnbarn, vilket hårt slag det måste varit. Förstår den oron och sorgen nu när två av mina barn haft cancer. Som väl är så har dom friskförklarats. Min dotter bara för en vecka sedan.

Någon gud finns inte i min värld. Det är i naturen jag finner min tröst. Fåglar, blommor, mossor och lavar. Att stå i en riktigt gammal skog och känna på en flerhundraårig tall eller torraka, fundera på vad den varit med om. När den dött och fallit omkull är den förutsättning för föda många andra liv.

Av förklarliga anledningar så har jag besökt kapellet eller kyrkan ett antal gånger. Flera gånger har det varit nära att jag rest mig och gått ut. Kyrkan tycks inte gilla skog och natur så något evigt liv lovar dom inte i det fallet. Det är i stället rena massakern. Det gör mig väldigt nedstämd och lessen att se hur dom behandlar annat liv. När man skriver och vill ha svar på något så slingrar eller ljuger dom. Idag åker jag sällan ut i skogen för jag vet att det inte blir någon positiv upplevelse.

Fin bild på din grabb och lilltjejen som blivit så stor och fin. Det slår mig nu hur lika ni är varandra, du och din son.
Sten
Svar från Khalad 2017-11-25 23:51
Hej Sten, tack för en fin och personlig kommentar! Jag vet ju att du och din familj ha drabbats hårt, du har berättat vid något tidigare tillfälle. Och några ord som tröst går ju inte att ge, allt jag kan säga är att jag läser och lyssnar på din berättelse och anar kanske bara något av vad du känner. Stort tack också för fin kommentar om bilden, hälsningar/ Björn T
Jag som troende tycker det är trösterikt att det här korta mödosamma jordelivet inte är allt. Det är egentligen ingenting i jämförelse med evigheten.

Att det sen finns många många icke-troende som är "reko" är ju självklart, jag möter sådana varje dag, men det är liksom en annan sak. 😉
Svar från Khalad 2017-11-25 23:55
Hej Ragnar, var och en har ju sin väg att gå och ingen kan ju jämföra med facit...../ Björn T
Tack för fin läsning och bild!
Svar från Khalad 2017-11-25 23:55
Tack själv Måns!/ Björn T