Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FINSPÅNG - EN KVÄLLSTUR RUNT SLOTTSPARKEN eller NACKDELEN MED MODERNA KAMEROR

***

Också vintertid är slottsparken och det gamla bruksområdet omkring värt en fototur. Här är resultatet av en sen runda runt slottsparken, klockan närmade sig midnatt. Med moderna kameror är det så lätt, hyfsad ljusstyrka på objektivet (55/1,8), antiskak som gör tider ner till 1/15 s användbara och så bra sensorer som utan större problem hanterar höga ISO. Hela serien är handhållen, tagen på samma sätt jag skulle gjort mitt på blanka eftermiddagen.

*

Samtidigt inser jag att just lättheten att åstadkomma ett vettigt resultat i stort sett utan arbete är bedräglig. Hade det inte gått såpass bra hade jag ju varit tvungen att ta fram stativet. Och samma serie tagen med kameran på stativ, mindre bländare som gett större skärpedjup och lägre ISO hade gett avsevärt bättre bilder. Inte bara skarpare utan framförallt med bättre teckning i alla bildområden, kanske nånting av Affes fina nattbilder. Eller också hade det inte blivit några bilder alls, kamera och stativ hade kanske fått stanna hemma....

Först förbi klockstapeln och nerför trappan där

*

Den fina bruksmiljön kommer direkt med "gamla" Gränges gamla HK

*

Väl nere tittar jag tillbaks mot trapporna

*

Över bron vid  forsen

*

Så den gamla slottsmuren

*

Slottsmuren har ju flera öppningar och jag går in genom en och tar en bild på slottet och orangeriet

*

Så vidare och efter de Geerverkstaden kommer Ekmanska skolan

*

Därefter över bron in mot centrum igen, här en bild upp mot slottsparken och industrin

*

Så upp genom "centrum" med helt annan karaktär

*

Och vidare hem, straxt före midnatt klev jag in

***

Inlagt 2018-02-17 13:35 | Läst 3811 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du är nog perfektionist med tanke på din text. 😉 Visst har du i sak rätt, med stativ hade bilderna blivit om inte "avsevärt bättre" så i alla fall bättre. Om man med bättre menar tex mer skärpedjup och mer skärpa och mindre brus. Men det har väl praktisk nytta endast i typ utställningsbilder i A2 eller A1 format. Det skulle knappast vara något som märks i bilder uppladdade på forum som typ här på fotosidan. Rent tekniskt tycker jag bilderna ser ut hur bra som helst!
Men är detta verkligen taget med A7Rii? Så du har kvar din gamla fastän du skaffat A7Riii?
Hur som helst, den där kombon A7Rii + 55/1.8 är verkligen lockande! Det i princip enda som talar lite emot (bortsett prislappen) är brännvidden som kanske inte är den lämpligaste alltid för landskapsfoto. (Fast det går ju iofs att använda sig av panorama. Har du testat det någongång med den kombon?)
Bild 4 från slutet gillas mycket! (Bör ses förstorad.)
Kan du säga något kort om redigeringen av de här svartvita bilderna? Något särskilt program du använt?
Svar från Khalad 2018-02-17 15:06
Du är uppmärksam du, Ragnar! Nej, jag har sålt min A7RII:a, däremot är den här bildserien från förra januari, alltså jan 2017, så det är med den serien är tagen. Däremot har jag kvar min första kamera i A7-serien, en A7S. Den är en slags reservkamera plus riktigt lätt när jag vill ha det. Eftersom jag har kvar en del kameror som jag nog borde gjort mig av långt tidigare bestämde jag mig tidigt att inte ha kvar A7RII:an utan sålde den till ett bra (för kunden) pris, 15 000. Tror att det är svårt att hitta en mer prisvärd och fortfarande modern systemkamera med 42 Mpix för det priset.
Som du vet är jag väldigt nöjd med 55:an, kombinationen hög optisk kvalitet och låg vikt gör att den väldigt ofta sitter på. Men visst skulle jag kunna tänka mig en fast vidvinkel också - kanske i stället för den 16-35/4 jag nu har. Tycker den (16-35:an) är aningen stor, men det är just jämfört med 55:an, den är ju ändå långt smidigare än dom ny proffsvidvinkelzoomarna Sony kommit med. Förutom att dom är stora och tunga är dom riktigt dyra. Alltså har jag lite funderingar kring en fast 35:a med hög ljusstyrka, helst 1,4. Kan jag hitta en sån med tillräckligt bra kvalitet skulle det kunna funka också till landskap, plus att det vore fint för gatufoto. Det senare har jag bara känt på nå´n gång men visst tror jag gatufoto också skulle vara roligt. Vi får se....
Har nog kört några bilder med panorering, men oftare har jag manuellt tagit flera bilder och satt ihop dom i LR, tycker det fungerar alldeles utmärkt
Tack för trevlig kommentar Ragnar!/ Björn T
light 2018-02-17 15:24
Ok, tack för info! Sen var jag lite otydlig, jag menade faktiskt just det som du beskrev, dvs man tar ett antal bilder och sen sätter ihop dem, jag vet inte riktigt vad det kallas, om det nu har något namn. Sen kan jag förstå att du kikar på en 35:a eftersom jag lätt kan förstå att en 55:a inte alltid räcker till. Sigma 35/1.4 lär vara riktigt bra (dock inte vädertätad).
Vilka vackra nattbilder de är fina alla mina favorit bild 3 o 6 Snyggt fotograferat Hälsningar Gert
Svar från Khalad 2018-02-17 20:24
Tack Gert, det glädjer mig att du gillar dom :-)/ Björn T
Finspångs kommun borde anlita dig som hovfotograf!

Betr "bedrägligt enkelt" : Det kan ändå betyda nåt att den som håller i kameran både kan orten och dess historia och har både blick och rutin. Gillar att du nämner Affe, hans nattbilder är ju bara så fina.

(Ljuspelaren i näst sista bilden kan mycket väl vara en haloeffekt bildad av iskristaller i luften. Kolla

https://www.atoptics.co.uk/halo/lpil.htm

Att den inte är vertikal i bilden kan vara en perspektiveffekt, kameran tittade nedåt, eller att bilden lutar åt vänster. )
Svar från Khalad 2018-02-17 20:29
Hej Måns, tackar ödmjukast för fin kommentar! Och vi är helt överens, Affes nattbilder är suveräna.
Tror du har helt rätt betr ljuspelaren och haloeffekten - när jag tittar på bilden tror jag att hela bilden lutar åt höger. Eftersom det är en park är det inte helt lätt att se hur horisontlinjen går men jag får en stark känsla av att hela bilden behöver rätas upp och vridas motsols. Och det var ju kölddimma den kvällen :-)/ Björn T
Fantastiskt fina svartvita stadsbilder. Tycker de är av kanonkvalitet.
Ha det gott!
Micke
Svar från Khalad 2018-02-17 20:30
Det bugar jag och tackar för Mikael!/ Björn T
Jag tycker det här är otroligt bra med tanke på omständigheterna och att du inte hade stativ. Det är ju krispig skärpa i varenda bild och på helt rätt ställe. Jag skulle först skriva att första bilden blir favoriten men sedan tittade jag runt lite och de är ju alla väldigt bra. Det finns djup, spännande ljus och fina detaljer i alla. Jag blir t o m sugen på en stadsvandring i mörker. Det kanske får bli en sväng till Sigtuna i veckan.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-02-17 20:31
Hej Lena, vad roligt att du gillar dom, stort tack :-) / Björn T
Inspirerande bildserie, gillar nog den sjätte bilden bäst. Ljuset på broarna och det öppna ytan där bakom med kanonerna, får mig att försvinna in i bilden. // Jörgen
Svar från Khalad 2018-02-17 20:32
Tackar så mycket Jörgen, uppskattas!/ Björn T
Ja, man imponeras av den prestanda dagens kameror har! Att kunna ta såna här bilder 'handhållet' är ju fantastiskt! Vad skulle nästa stora steg inom kameratekniken kunna vara? Finns det något mer att förbättra, annat än små små justeringar av det som finns redan nu..? Vad skulle det kunna vara? Förminska tyngden kanske..
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-02-17 20:34
Inte vet jag Jan, men jag har lååååångt kvar till din kvalitet både på fågelbilder och stadsbilder. Men vänta bara, jag håller på att lära mig.....:-)/ Björn T
Härliga bilder och moderna teknik är fantastisk, det som jag tycker skiljer "mest" mot "långsam" fotografering är inte den tekniska bildkvaliteten i första hand (även om ett välexponerat och framkallat storformatsnegativ är svårslaget) utan den stora skillnaden för mig är just det meditativa i den långsamma processen. Att stå där i natten, i lugn och ro leta efter sin bild, ställa upp och ställa in kameran och bara vänta under exponeringen som kan bli upp emot halvtimman (eller ännu längre ibland) gör att jag hamnar i ett meditativt tillstånd som är svårt att nå annars. Just detta när väntan så att säga blir en del av aktiviteten gör att den normala reflexen att dra vidare till något nytt stannar av tycker jag. :)
/Affe
Svar från Khalad 2018-02-17 20:45
Roligt att du tittar in Affe! Är spontant helt övertygad om att du har rätt. Jag har ju sen många många år mediterat så jag vet ungefär vad meditation är, åtminstone för mig, ändå har jag ett grundläggande drag av otålighet som finns i nästan allt jag gör, inte bara foto. Och du har helt rätt här, det här var ingen fotosession, jag tog en kvällspromenad och tog med mig kameran .
Över huvud taget skulle jag behöva lära mig att komponera en bild innan jag tar den. Jag har svårt för att se hur en verklighet kommer se ut just som bild, däremot tycker jag att när jag väl ser bilderna i datorn kan jag rimligt bra bedöma vad som är värt att behålla. Och en aning överdrivet kan jag säga att jag kompenserar för det genom att ta ganska många bilder och sen välja dom som stämmer med min känsla. Hälsningar/ Björn T
Men vilka fina nattbilder! Otroligt att de är så pass skarpa handhållet. Bild 1 och 3 är mina favoriter

Hälsar
Eva
Svar från Khalad 2018-02-18 10:00
Stort ack Eva, roligt att du gillar bilderna!/Björn T
Inte alla förunnat att kunna gå omkring på slott så nära som du har gjort här. Det blir så spännande med dessa bilder i svartvitt som ger en känsla av mörkrumsarbete på många sätt. De är lagom råa så de blev så härliga att få se.
Nu önskar jag dig en fin söndag som ni bör ha där som är så vitt av snö.
Inte klaga för här är nog våren lite på gång.
God natt
Gun-Inger
Svar från Khalad 2018-02-18 10:01
Vi har ju slottet mitt i "byn", dessutom ett levande slott eftersom det är lokalt HK för Siemens, tack GIA :-) / Björn T
Jag tycker nog att du får en egen prägel på motiven här, med en stämning som fångas in av hur du använt din utrustning. För mej blir känslan i bilderna värmande och ganska ömsint, de är väldigt mysiga att titta på.
Den första bilden gillar jag lite extra, med vägen som slingrar in mellan husen och bort.
Vi har ju alla vårt temperament som spiller av sej på hur vi fotar, bilderna kan ju förmedla stämningar utifrån olika använd utrustning. Så länge man tar till sej själva bilden och inte börjar grubbla över tekniken hur den är fotad har man nått fram till betraktaren på ett bra sätt tycker jag.
Svar från Khalad 2018-02-18 10:04
Men så är det ju, även om vi inte är medvetna om det eller bestämt oss för att fota på ett visst sätt speglar bilderna ändå hur vi ser på tillvaron och framförallt hur vi ser på motiven. Och jag är fascinerad av att ha historien precis framför ögonen här i Finspång., stort tack Ann-Sophie!/ Björn T
Riktigt fina kvälls/nattbilder, snyggt svv! LO
Svar från Khalad 2018-02-18 10:05
Tack för det LO!/ Björn T
En fantastiskt fin nattbildserie, mycket snyggt i svartvitt. Ja, fördelen med de moderna kamerorna kan ju också vara en nackdel. Nu blev de här bilderna mycket bra, så jag har absolut inget att klaga på, men visst är man säkert mer noggrann när man använder stativ. Å andra sidan kanske inte bilderna hade blivit av alls vid det här och andra tillfällen? Alla är som sagt bra, men jag fastnar lite extra för sjätte bilden.
Hälsningar, Bjarne