Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SNART 400 ÅR - DET ÄR VÄL INGEN ÅLDER

***

Våra två äppelträd hemma i Finspång börjar bli gamla, 25-30 år tror jag, och har en del skador på stammarna som också är lite mossiga. Därför har jag funderat på om det inte är dags att såga ner dom och plantera nytt.

*

Idag kom jag på nya tankar. I och jag hade åkt upp till Sundborn främst för att I skulle få se familjegraven som finns där. Men vi tittade också på trädgården till Stora Hyttnäs, gården som min farfars farbror köpte till sin dotter Henrika i morgongåva när hon gifte sig med sin Pontus i slutet av 1800-talet. Trädgården är vacker på många sätt och där finns också flera gamla fina äppelträd. Äldst är det här gubbäppelträdet, planterat runt 1650, alltså inte så långt från 400 år.

*

Skylten som berättar om åldern

*

Och knotigt och medfaret är det, behöver tom stöd lite här och där

*

För gammalt för att bära frukt? Tja, ni kan ju titta själva

*

Så nu har vi fått klart för oss att våra träd hemma i Finspång knappt är mer än tonåringar, kanske skulle vi ge dom lite mer uppmärksamhet i stället för att såga ner dom?

***

Inlagt 2018-08-10 23:17 | Läst 2858 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gamla tiders träd var ofta självsådda med naturliga rötter, sedan ympades det på grundstammar från frön. som valdes efter behag. Många kunde lätt bli 300 år. I dag är nästan alla äppelträd som säljs anpassade för radhus, ympade på grundstammar med mini rotsystem, de blir kanske 30 år.
Svar från Khalad 2018-08-11 11:00
Tack för info, sånt kan jag inget om :-)/ Björn T
Imponerande gamling..med lite fantasi ser man något annat än ett träd ;)
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2018-08-11 23:41
Det är tvåan du tänker på väl? En naken kvinna som lutar sig fram och hänger i ställningen kanske? :-) Tack Gunte, fantasi är bra!/ Björn T
Gamla äppelträd är ju så mycket vackre än nya tycker jag.
Intressant det Stefan skriver.