Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DATORER OCH SÅNT

***

Det är ju lätt att konstatera, fotandet nuförtiden har  sin tidsmässiga tyngdpunkt vid datorn, inte bakom kameran. Fel? Nej, det tycker jag inte, datorn är ju fantastiskt lättarbetad, i alla fall jämfört med mörkrumsarbetet. På mörkrumstiden gick merparten av arbetet dessutom åt till förberedelser, i alla fall för såna amatörer som jag som inte hade ett  färdigt mörkrum stående. Bara att göra i ordning ett mörkrum, så vätskor och andra kemikalier, torkpressar och glansplåtar, filmförvaring......Jo, det var roligt men.....Faktiskt tycker jag jobbet vid datorn är mera kreativt, mer inriktat på själva bilden och hur den kan användas och utformas. Jag hade nog heller aldrig klart för mig fullt ut vilka påverkansmöjligheter jag trots allt hade på den slutliga bilden på mörkrumstiden. Nu slår jag på datorn och klickar in mig på LR och börjar med bilderna. Det betyder inte att jag tror mig om att vara en proffsfotograf, jag är fortfarande glad amatör, men glädjer mig åt det jag kan göra med mina bilder.

*

Att datorn är lättarbetad betyder inte att den är problemfri. Idag har jag kostat på mig ett par timmars IT-hjälp. Huvudjobbet var att byta C-disk på den fasta pc:n. På den ligger alla program och LR-katalogerna. Jag hade bara ca 15 GB fritt utrymme kvar på disken som var en SSD på 250 GB och det har trögat ner datorn väsentligt. Nu hade jag köpt hem en motsvarande på 1 TB och det tog ca en timme att kopiera över den gamla diskens hela innehåll och installera den. Den tror jag har utrymme så det räcker så länge jag orkar hålla på med foto.

*

***

Inlagt 2019-01-18 17:07 | Läst 864 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
1 Tb.. det räcker inte långt om man sparar alla RAW-filer.. Själv fick jag 13 Tb över när jag raderade gamla RAW-filer, som jag inte har tänkt att redigera igen.. de bästa bilderna där är redan omgjorda till färdiga JPG-bilder i sitt största format. De 'överblivna' 13 Tb räcker nog för mig livet ut..
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-01-18 22:35
Hej Jan, som jag skrev sparar jag inga bilder alls på den här disken. Den innehåller enbart program plus LR-katalogerna och det är LR-katalogerna som långsamt växer på den här disken. För att spara bilder har datorn två interna, mekaniska 4 TB-diskar och där har jag ca 25 % kvar så där kommer jag så småningom behövs mer utrymme om jag inte slänger mer, hälsningar/ Björn T
Håller med dig om att det är rätt behändigt med pillandet i datorn. Även fast det var väldigt avkopplande att sitta lutad över ljusbordet och klippa och montera dia. Men oj vad utrymme många förbrukar. Jag har ca 45 tusen bilder på 3-400 GB på en extrern jobbdisk och 2 extra externa för säkerhetskopior. Inga bilder på själva datorn.
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2019-01-20 00:25
Var och en har ju sitt arbetssätt och sina preferenser....Hör nog till dom som använder ganska mkt diskutrymme./