Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DAGENS KOMBO

***

Min ordinarie kamera är på service tillsammans med bästa telet. Egentligen är det inte service, det är en funktionskoll, jag har fått för mig att jag har problem med AF ibland, särskilt med långtelet. Men inte alltid, så det är lite lurigt. Eftersom jag har en del synproblem, inte är lika stabil i händerna som för bara några år sen och i största allmänhet närmar mig gränsen mellan äldre och gammal finns det flera andra tänkbara orsaker till oskarpa bilder........ Men också, jag har faktiskt tappat kameran från ungefär två meters höjd ner i gatan, asfalt, så check är ju inte obefogad heller.

*

Det kommer att ta sin tid, vanliga servicen finns i Linköping och där lämnade jag in den för ca två veckor sen, men funktionskollen gör Sony på sitt huvudservicecenter i Europa och det ligger nånstans i Frankrike, exakt var vet jag inte. Dessförinnan har man i Linköping bytt både slutarenhet med sensor och main board så kameran är i stort sett ny inuti (garanti). Men det kommer säkert att dröja till efter jul innan jag får tillbaka den. Blir det då fortfarande oskarpa fågelbilder beror det i alla fall inte på kameran. 

*

Under tiden kör jag med min gamla 99:a. Den köpte jag i december 2012 och har nu gått typ 130 000 bilder. Den kom i ett läge där Sony bestämt sig för att göra något åt problemet med spegelreflexernas speglar. Serietagning med 5-10 bilder/sek eller mer och fysiskt ganska stora speglar som slår upp och ner i samma takt är ju inte en ideallösning varken ur utrymmessynpunkt eller vibrationssynpunkt i kamerorna. I den här modellen finns en spegel  men den är fast och halvgenomskinlig. Egentligen en ganska smart lösning, men man förlorar ungefär ett halvt steg i ljusstyrka, lite ljus måste ju gå till sökaren. Och spegeln tar fortfarande plats, nästa steg blev ju dom spegellösa kamerorna.

*

Men jag trivs fortfarande med min 99:a och som jag skrev häromdagen har jag plockat fram mitt gamla standardobjektiv, Minolta 50/1,4, ett litet och behändigt objektiv med bra skärpa och snabb AF. Det köpte jag tillsammans med min Minolta 7000 i slutet på 80-talet, jag har googlat och vet att det är tillverkat mellan 1985 och 1990, drygt 30 år alltså. 

*

*

*

***

Inlagt 2019-12-03 21:20 | Läst 1976 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn.
Det är tur att det är under denna tid på året, att du har kameran för service / inspektion. Och då är det jor inget dåligt reserv kameran som du visar upp här.
Jag skrev just med Wolfgang om vår åldriga Nikon D700 (2008). Mitt måste då dyka upp på arenan för våren när jag kommer tillbaka på gatan. Nu kan jag jo ha det med på Crosseren. Den var för tungt för mig att gå med.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2019-12-03 22:28
Hej Erik, det är stor skillnad i vikt på dom gamla tjockkamerorna, det får jag stå ut med ett tag. På sätt och vis känns det bra att byta kamera ett tag, om inte annat är det omväxling. Men jag förstår att såna är för tunga för dig att bära, men att det funkat när du med minicrosseren. Många hälsningar/ Björn T
Tråkigt det som hände med din kamera och objektiv men det löser sig säkert med den ganska omfattande renovering(reparation) som Sony gör. Din andra Sony levererar ju fina bilder så det är nog inte din syn som bär hela skulden till det som du upplever med din första kamera. Har väl ett liknande problem och det är med mitt Tamron 150/600 mm. som inte levererar någorlunda skarpa bilder, eller också är det mina ögon det är fel på, trots operationen som gjordes för två veckor sedan.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2019-12-04 23:11
Hej Stig, vi får se, jag är tacksam att få den så bra genomgången. När jag tappade den var det en moped som drog omkull mig. Tamronen är ju himla tung, du vet som har en egen! Många hälsningar/ Björn T
En bra reservkamera medan service pågår..Jag hade också Minolta och senare Konica/Minolta 7D och D7D.
När dom sen blev Sony så hoppade jag över till Nikon.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2019-12-04 23:13
Den duger långt, tack Gunte! Och min första digitala systemkamera var just en KM 7D :-) Många hälsningar/ Björn T