Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VÄRT ATT NOTERA

***

Så här i Coronatider avstår jag ofta från nyheterna. Det sägs och skrivs mycket och alla kan vara efterkloka. Att vara klok innan är svårare. De fem globala hot som Hans Rosling pekar på i sin bok Factfulness, utgiven 2018, dvs för ca två år sen, är (i den här ordningen)

1 Global pandemi

2 Finanskollaps

3 Världskrig

4 Klimatförändringar

5 Extrem fattigdom

 Han väljer dessa problem som dom största därför att sannolikheten för att dom ska inträffa är stor. Förutom dom sista två som pågick redan när boken skrevs har vi alltså nu prickat av båda dom två första. Jag hoppas innerligt vi slipper trean men med Trump, Putin, Kim Jong-un, Xi-Jinping, Bolsonaro, Erdogan, Orban och något dussin till  kan man ju inte vara helt trygg.......

*

Själv går jag gärna ut i trädgården och tittar på scillan och insekterna som börjar vakna till liv'

*

Scillan blommar som finast under häggmisplarna

*

En citronfjäril har hittat hit

*

På rhododendronbuskarnas blad sitter två figurer och solar sig

*

***

Inlagt 2020-04-07 15:38 | Läst 2913 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
I Söndags dog en känd författare, ornitolog, miljöaktivist från Finland. Pentti Linkola. Jag har självklart inte läst så mycket om honom men ändå snappat upp lite. Han ansåg att om människan ska överleva som art måste vi bli färre. Leva sparsammare och enklare. Vi kan inte fortsätta förbruka jordens resurser som vi gjort hittills. Det som skulle kunna åstadkomma en minskning av människor var en pandemi eller ett tredje världskrig. Vi får hoppas det inte blir något krig men nog hade han rätt i mycket. Han levde som han lärde. Mycket enkelt.
Sten
Svar från Khalad 2020-04-07 18:36
7 miljarder är nog i mesta laget och vi blir väl 10-11 innan det vänder, om det inte kommer dödligare pandemier dessförinnan. Du skulle få full poäng av Peter Hennig som brukade kommentera ett och annat innan han gick ur FS. För egen del tror jag människan är segare än dom flesta tror, vi har bla den egenskapen att vi lär oss alltefter som, men som vanligt har alla så bråttom och vill att stora saker ska ske direkt. Stora förändringar tar nog några decennier eller några sekel . Det har tagit längre tid än så för att komma hit, många hälsningar/ Björn
Peter Hennig 2020-04-07 19:37
Kul att du adresserar mig Björn, och man kan väl kliva in som extern... :-)

Jovisst får Sten/Pentti en guldstjärna i min bok. Det Pentti Linkola anser, och som Sten hänvisar till, är i stort vad jag har kommit fram till under livets gång - dessvärre.
Och Björn - dom fem punkterna du listar ovan är just de omständigheter som förr eller senare leder till att människosläktet reducerar sig självt till en mera passande kostym, när man väl har blivit för många. Allt enligt Thomas Malthus analys från det tidiga 1800-talet. Det tidiga 1800-talet klädde det i en annorlunda språkdräkt, men det handlar just om dina (Roslings) fem punkter. Det är en analys som håller än i dag. Gamle Malthus får säkert rätt till slut. Men som du säger, människan är seg. Jag menar ingalunda att släktet står inför sin undergång - och det menade inte Thomas Malthus heller. Bara en nödvändig, men ack så smärtsam reduktion - när man kommer till vägs ände.
Svar från Khalad 2020-04-07 20:14
Trevligt att se dig här Peter! Undrar, har jag hört dig säga något liknande tidigare? Eller, inbillning kanske:-). Nåväl, varken du eller jag lär få se vart det tar vägen, resten av 2000-talet lär väl gå innan man kan dra några tydliga slutsatser, hälsningar
Just nu tar jag också hellre scilla och en citronfjäril istället för vareviga nyhetssändning. Värst är kvällstidningarnas sätt att basunera ut enskilda tragedier eller när en ung person dött.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-04-07 19:14
Tack Lena, instämmer helt! Har tänkt och glatt mig åt att ni fick göra er långa resa, säkert planerad sen länge. Hade planen legat två månader senare hade den knappast varit möjlig att göra och hur länge det dröjer nu kan man bara undra över.
Lena Holm 2020-04-07 19:20
Ja, vi har pratar om det....och hur otroligt jobbigt och tråkigt det varit att försöka avboka allt som redan var bokat och betalt. Som det är nu har vi inte ens några resplaner under resten av året, inte före jul i alla fall.
Hälsningar Lena