Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VITKINDAD GÅS - SÖDERBÄRKE

***

Eftersom det är alldeles tyst och tomt nere vid Spången just nu åkte jag in till Söderbärke och gick ut till kyrkudden. Där fanns som vanligt lite fågelliv. För första gången i år såg jag vitkindad gås, för några år sen var det gott om dom men så inte i år, i alla fall utgående från mina observationer. Här fanns nu en typisk svensk familj, mamma, pappa och två barn....

Fast pappan, hur är det, är det verkligen en vitkindad gås? Den har rätt storlek men färgteckningen påminner mer om Kanadagås. Ni som kan får gärna berätta.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-06-13 11:21 | Läst 2292 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fantastiskt fina "dunbollar" du fotograferat, verkligen fina bilder tycker jag.
Svar från Khalad 2020-06-13 14:28
Tack för det Morgan!
Så fina bollar, snyggt ljus på dessa. Jag håller på vitkindad även om det är lite mer svart på huvudet så går det svarta på halsen ner på bröstet och det gör det inte på kanadagåsen
Svar från Khalad 2020-06-13 14:35
Tack Peter, rent motljus strax efter åtta i går kväll! Håller med om att båda är vitkindad gås, båda var för små för att vara Kanadagås. Men jag hade inte klart för mig att det är så stora variationer i färgteckningen, tittar man bara på huvudet kan man tveka.....
Gässlingarna supersöta i motljuset!

Jag kommer ihåg då vitkindade gässen etablerade sig på 1970-talet på Gotland.

Skulle människan hjälpa dom? Det fanns klokt folk i Länsstyrelsen lekmannastyrelse som stretade emot. Staten borde i stället stötta grågässen som hörde hemma på Gotland. Men naturvårdarna var entusiastiska, spännande att introducera en ny art i vår fauna, och vann.
Svar från Khalad 2020-06-13 21:07
Hej Måns, tack för det! Menar du att dom vitkindade gässen inte naturligt hittat hit? Kanadagässen importerades ju en gång i tiden, men det har jag aldrig hört om dom vitkindade. Vi ligger väl ganska bra till mellan nordvästra ryska ishavskusten och dom nordsjöländer den pendlar emellan? I vilket fall tycker jag det är en trevlig bekantskap :-) Hälsningar/ Björn
Måns H 2020-06-13 21:45
Dom brukade flyga förbi. Men så medverkade Länsstyrelsen till att dom stannade. Avtal med ersättning till bönder som fick sina grödor uppätna.

Vitkindade är fina, frågan var om de grå inhemska gässen skulle klara konkurrensen i längden.
Väldigt fina dunbollar, tror nog på vitkindad gås.
Svar från Khalad 2020-06-13 21:08
Tack Stefan, instämmer, vitkindad gås!
Ännu en strålande vacker serie!
Så söta små dunbollar, när de går i gräset efter föräldern i det ljuset :)

Fint =)
Svar från Khalad 2020-06-13 21:09
Tack för det Joakim :-)
Fint med de små söta dunbollarna! Blev extra fint med motljuset.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2020-06-13 21:09
Tack Johnny, motljus är nästan alltid tacksamt!
Trean och fyran gillas tack vare det fina motljuset. Tycker det syns mer och mer färgvarianter av gäss nu för tiden. Korsningar av grågäss och kanadagäss, vitkindad och fjällgås m.m. I andra ock kanske tredje led kan det förmodligen bli lite konstigt. Det är ju så att gässen, alla arter har ju ökat något otroligt, så det är ju inget konstigt att det händer. Här är det nog bara en färgvariation av mer naturlig orsak.
Sten
Svar från Khalad 2020-06-13 21:14
Tack Sten, ungefär så har jag också tänkt, alltså att korsningar kan förekomma. Jag kan tycka det är roligt att vissa arter ökar eftersom många minskar :-)
Härliga bilder på Gässlingarna och bild 3 gillar jag.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2020-06-14 11:22
Tack för det Stig,ha det gott!
Det är troligen en hybrid mellan Vitkindad gås och Kanadagås det är inte helt ovanligt.. Den ser ut att ha kortare hals än vad Kanadagäss har! De totalt orädda Vitkindade gäss man ser här på Djurgården och intilliggande öar lär först ha släppts ut från Skansen för längesedan.. men dom återkom sedan till Djurgården år efter år.. Sedan fick dom ihop det med partners från Ryska populationen, nere på deras övervintringsomåden, och tog med sig även dom till Djurgården här i Stockholm.. Det är ju lite enklare för en gås att bara flyga hit än ända upp till Ryska ishavskusten med öar som Novaja Zemlja, och det går ju bra för dom här, man får se upp bara när man cyklar runt Djurgården, dom ligger kvar på gångvägarna när man kommer cyklandes, dom är inte rädda för nånting, möjligen för lösa hundar som förekommer tyvärr trots förbud. .Stora flockar passerar ibland kustnära i ytterskärgården här, lite beroende på vindriktningen, tror dom oftast passerar lite mer österut för att hamna rätt. 2008 var jag nere vid Ölands södra udde i maj och njöt av likvärdigt väder som vi har nu, och då passerade flera 10 000 tal med Vitkindade gäss över södra udden där under dagen, kändes som det aldrig tog slut. Det var mäktigt!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-06-14 11:29
Hej Jan, har väl tänkt ungefär i dom banorna, hybrider mellan liknande arter borde inte vara så ovanliga. Vi hade en lite flock på totalt orädda vitkindade gäss i Slottsparken i Finspång men dom kändes inte så roliga att fota. Jag har förstått att ute vid kusterna- av bilderna från Peter och Stefan att döma, finns numera mycket vitkindade gäss. Jag kan tycka att det är roligt att fåglar inte bara minskar och tom försvinner utan att andra arter växer till. Just stora fåglar verkar ha ökat - kanadagäss och vitkindade gäss, sångsvan och tranor för att nämna någraHavsörn verkar också vanligare när när jag var ung, och definitivt korp. Tack Jan!
Hej Björn.
Det var nogle anderledes fuglefotos end vi plejer at se - gillas.
Især de 4 første på grund af optagelses vinklen - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2020-06-14 11:30
Roligt att du också faller för de små sötnosarna, tack Erik!
Söta och ulliga ungar, blir fint i motljuset..Gillar den låga positionen också..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2020-06-14 11:31
Tack för det Gunte!
Så otroligt fina de små ungarna blev i motljuset som får deras dun att lysa. Helt oemotståndliga. Sånt här hör försommaren till. Hög må bra faktor på dessa bilder.
Hälsningar Lena