Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LUDVIKA - FRÅN STADEN 1955

***

Mest bilar, byggnader och lite stadsbilder. Jag var 14 och inte så avancerad i mina motivval.

*

Hudson Rambler på Engelbrektsgatan

*

FIAT 600 på Storgatan

*

Kaiser på Engelbrektsgatan

*

Station. Storasyster åker till Sthlm för att utbilda sig inom restaurang, bästa kompisen Inger tar adjö. Obs vagnen - klass 3

*

Högbergsgatan

*

Kyrkskolan, mellanskolan

*

Stadshuset

*

När tingshuset var just tingshus

*

***

Inlagt 2020-10-12 13:32 | Läst 3590 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det här är kul å se även om man inte varit så mycket i Ludvika. Det är fina bilder
Svar från Khalad 2020-10-12 17:33
Tack Ninni, Ludvika var en liten fin småstad. Den ligger fortfarande lika vackert med sjöar och berg runtom men själva stan är inte så rolig, dels finns många hus i centrum som inte underhälls och affärer som slagit igen men där finns också den fina gamla stadsparken som totalförstörts genom MacDonalds och nu i stort sett bara är en parkeringsplats. Obegripligt om du frågar mig.
niniz 2020-10-12 18:23
Förstår det passerar bara genom ytan på stan när vi åker väg 50 neråt.
Har varit vid geomuseet och där omkring i området är det fint. Åkt till några nedlagda gruvområden utanför
Bilar man minns, men jag har glömt alla namn på dem. När jag var liten kunde jag alla. Fina bilder igen.
Svar från Khalad 2020-10-12 17:35
Tack Thomas, hade det inte stått vilka bilmärken det var i mina registerblad hade jag heller inte vetat. Jo, Fiat 600 kände jag igen. Tck för trevlig kommentar!
Mycket plåt i bilarna förr. Okända märken för mig. FIAT är den enda jag känner igen. Har lite minnen att jag någon gång åk i en typ Morris minor någon gång när jag var liten. Mitten av 50 talet.
Fin minnesbild på din storasyster.
Sten
Svar från Khalad 2020-10-12 17:36
Ja, definitivt i den gamla Kaisern! Hudson tror jag var en av de första amerikanarna som kunde kallas kompakt, inte så stor faktiskt. Tack för fin kommentar Sten!
ztenlund 2020-10-12 22:27
Rambler var en Nash från början, men började säljas även som Hudson när bolagen gick ihop till AMC.
Hej Björn.
När det finns bilbilder som puffbilder, är det fortfarande något som rör sig i den gamla cirkushästen (jag) :-)
Det är varken Rambler eller Fiat som är så intressant här. Men den trevliga Kaiser Custom 6 från 1953 (jag tror att den är från). Det var en riktigt trevlig bil, men företaget hade inte de ekonomiska resurserna för att konkurrera med GM, Ford och Chrysler. De slutade producera personbilar 1955, men fortsatte att producera Wilys Jeeps. Kaiser köpte Studebaker i 1964 och man kan se lite likhet mellan Studebarker och Kaiseren.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Ursäkta för den långa kommentaren om bilar och att jag helt glömde dina andra härliga svartvita foton.
Svar från Khalad 2020-10-12 19:31
Jomensåklart, det vet jag ju att du gillar bilar, särskilt gamla bilar! Och Kaiser hade jag aldrig vetat om det inte stått i registerbladet! Studebaker som du nämner hade en väldigt elegant bil ett tag, nästan en coupe´ fast av amerikanskt snitt, den har jag nog också bild på nånstans. Tar tacksamt emot dina långa kommentarer!
När bilder blir så gamla blir det mesta intressant. Det är tur att man många gånger inte kom sig för att slänga sådant som man från början trodde var ointressant.
Om det var något som jag lärde mig som antikvarie vid Stockholms stadsmuseum, så var det att i det långa loppet är det framtiden som avgör vilka bilder som är intressanta.
Svar från Khalad 2020-10-12 19:36
Precis, så är det Fotografiskt är det här ganska tråkiga bilder, jag valde att ta med dom ändå.Allt måste inte vara logiskt, jag tar mest naturbilder nuförtiden, trots att jag för längesedan insett att det är det minst intressanta ur historiskt perspektiv...Tack Peter!
Underbart tidstypiska bilder i klassiskt kvadratiskt format, tack!
Svar från Khalad 2020-10-12 19:37
Precis Stefan, gamla 6x6-bilder tagna med min Zeiss Ikon Nettar! Tack för trevlig kommentar!
Väldigt trevliga bilder..och Fiat känns ju igen i dagens moderna Fiat..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-10-12 19:41
Tack Gunte, men det är som Peter säger, allt gammalt blir intressant oavsett vad bilderna föreställer. Själv tycker jag det här fotomässigt är rätt tråkiga bilder men jag har skannat en del gammalt nu som dom fick komma med ändå. Och den här bloggen, liksom många andra Ludvikabloggar, delar jag ju på Ludvikasidan i FB och där får jag många trevliga kommentarer. Foto är ju inte bara bildkonst, mycket eller ofta handlar det om att minnas :-)
Att Fiat 500 har kommit igen i ny upplaga vet jag, kanske 600 också?
ztenlund 2020-10-12 22:35
Om man ser en gammal 500 så märker man dock att dagens 500 i jämförelse är gigantisk. EU-mopedbilarna är större... Moderna Mini verkar äta en del fish & chips jämfört med de gamla också. :)

Den nya eldrivna 500:an har väl växt ytterligare lite på alla ledder.
Svar från Khalad 2020-10-12 23:06
Hej Martin, så är det ju, detsamma gäller ju om den gamla hundkojan och folkan också. Men ändå roligt att dom gamla design-koncepten fortfarande funkar som bas :-)
Jag fastnade lite på stadshuset, som visar sig vara ritat av Cyrillus Johansson, som ligger bakom en del "Stockholmsklassiker". Och så Essinge kyrka, som var var det sista han ritade. Du har förstås sett den, eller snarare det fristående kyrktornet - kampanilen - som syns väl från Essingeleden.
Svar från Khalad 2020-10-12 23:11
Hej Martin, stadshuset ska helst ses i färg, en rödaktig ton inte alltför långt från färgen på stadsbiblioteket i Stockholm. Har nog inte lagt märke till Essinge kyrka när jag kör in i stan, får kolla nästa gång! Tack för intressant kommentar Martin!
Härliga bilder på gamla fina bilar. Jag fastnar dock för bilden på stadshuset och på mannen som står vid pelaren. Han har varken kavaj eller hatt på sig. Vem är han? Varför står han där? Jobbar han på stadshuset? Vad fick honom i så fall att gå ut utan kavaj och hatt? Frågorna hopar sig kring denna intressanta ögonblicksbild. En skärva i tiden.

Hälsningar Jörgen