Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SNÖA IN PÅ NGT NYTT KANSKE? - SJ Rc6 1377

***

Ja, här finns så många kameranördar redan, rätt många bilnördar också (i Roskilde inte minst :-)), så jag får väl se mig om efter något annat......Nåväl, jag har fullt klart för mig att det är gott om tågnördar också, upptaget det också. Men eftersom jag hittade en bild på ett blankt, helsvart Rc-lok med tydliga beteckningar synliga roade jag mig med att googla. Det var lätt att hitta, inte bara info om varje lokmodell utan info om varje enskilt exemplar.

*

Loket är byggt av ASEA (bara det alltså) 1983 som ett Rc 5 med tillverkningsnumret 1971. Drygt 20 år senare, 1994, byggdes det om till ett RC 6. Effekt 3600 kW, tjänstevikten 76 ton. Loket var vid ursprungsleveransen lackerat i vitt/ silver, lackerades om 1991 i blått/ rött/ svart och sen igen 2009 i svart. Eftersom bilden är tagen på Hallsbergs station 1:a juni 2009 är loket nästan nylackerat. Tyckte det såg snyggt ut där på banområdet i Hallsberg.

*

Det speciella med R-loken är ju effektstyrningen med tyristorer. ASEA var först i världen med detta vilket också blev en stor internationell framgång. Tyristorstyrningen ger  helt nya möjligheter att styra effekten, också på varje axel. I praktiken ger det betydligt högre dragkraft med samma effekt som tidigare motorer därför att slirning kan undvikas.  Den som är mer intresserad kan läsa ( här).

*

*

***

Inlagt 2021-11-24 21:41 | Läst 1387 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Detta och många av de andra Rc-loken, var min arbetsplats i nästan 40 år. Fast de första åren så blev det en hel "brun-lok" (litt Du och Da) innan de fasades ut.
Ett fritt och lite "cowboy"-aktigt liv 😎 som gav tid till mycket fotografering.
// Conny
Svar från Khalad 2021-11-24 22:20
Hej Conny, javisst ja, det har du berättat. Kan väl tänka mig in i tjusningen att vara lokförare och kommer ihåg att du visat några av de fina bilder du då tog. Jag har alltid gillat att resa på egen hand, oavsett det gällt långresor med flyg eller ett par timmars bilresa. Under själva resan känner jag mig fri, obunden till specifika platser. Väl medveten om att jag närsomhelst faktiskt skulle kunna ändra på resplanerna och göra något helt annat än tänkt. Tack för kommentar!
Hej Björn.
Det är jättebra att du hittat något att nörda på något och det är ett intressant ämne som säkert intresserar många "killar" mig också. Han bilnörden från Roskilde har tappat en del av gnistan om veteranbilar. Nu är han med i "Fujigänget", som du vet :-)
Du skriver: Tyckte det såg snyggt ut där på banområdet i Hallsberg. Håller med och tjejen är också snygg.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2021-11-25 00:13
Tack Erik, att vara nörd förut var ju nördigt, nu är det inne att vara nörd så något måsta jag hitta på. Instämmer, inte bara loket var snyggt:-)
Lite tekniskt ointresserad men roar mig att loket har ögon och en tappa hakan min :)
En i fam lämnar försvaret å hovstallet just för lokföraryrket
Svar från Khalad 2021-11-25 13:22
Tack Nini, egentligen var det tekniska inte så viktigt för mig heller när jag tog bilden, jag gillade kontrasten mellan det blanka, svartmålade och nästan hundra ton tunga loket och den sommarklädda flickan. Tack för kommentar, och spännande med en lokförare i familjen! Connys erfarenheter, se ovan, verkar enbart positiva.
Loket klär i svart. Effektfull bild!

Samtidigt saknar jag gamla rödbruna kulören. Själva pigmentet hade bra rostskyddande egenskaper. Målningsbehandingen stod sig länge. Den där "tråkiga" kulören störde inte ute i landskapet. Då SJ fick för sig att måla tågen blå vart det mycket skrikigare och dom hann inte ens fullfölja innan stora sönderfallet satte in.
Svar från Khalad 2021-11-25 13:25
Hej Måns, som jag svarade Nini, bilden tog jag egentligen för kontrasten mellan det blanka, svarta och nästan hundra ton tunga loket och den sommarklädda flickan. Det tekniska var ett infall när jag skrev bloggen.Tack för kommentar, instämmer, den brunröda färgen är ju den klassiska.
Ett snyggt lok onekligen. Har för mig (utan att vara tågnörd) att Rc-loken har väldigt hög kvalitet jämfört med andra internationellt.
Svar från Khalad 2021-11-25 22:00
Hej Stefan, Rc-loken har definitivt gott rykte.Tror merparten fortfarande är drift. Och visst är det ett snyggt lok. Tack!
Snyggt med det svarta loket och mycket effektfullt med personen framför med Maxi-påsen. Det gula på loket lyser upp fint också. Jag kände till en del av det du skriver, då det bor en tågnörd i mig.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2021-11-25 22:02
Hej Bjarne, visst blev det en snygg kontrast! Och att du har intresse för tåg låter bekant, kanske har du sagt något om det här? Tack!
Väldigt snygg bild! Ser ut som ett ansikte. Tåg och lok är alltid spännande saker.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-11-25 22:03
Tack Johnny, tror Nini tyckte det också :-)