Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KVISMAREN

***

Yngsta dottern Annika har varit hemma några dagar, det gav mig möjlighet att åka upp till Kvismaren i går, jätteskoj. Kvismaren är för mig lika intressant som landskap som fågellokal.  Efter sjösänkningen i början av 1900-talet är det nu ett stort öppet landskap, ett slättlandskap som är plattare än linköpingsslätten. Där finns fortfarande små öppna vattenytor och Kvismare kanal men ingenstans (som jag känner till) kommer man fåglarna nära som vid Tysslingen, eller som jag förstått vid tex Hjälstaviken. Har man lite tur kommer man såklart närmare när dom flyger över. Jag var där mellan  3 0ch 6, först blandad molnighet, sen klarnade det upp helt. Mest gäss och änder men åtminstone en flock flygande tranor fick jag med. Alla bilder är tagna med 560 mm och dom flesta croppade så det är lätt att se att det är stora avstånd. Förutom dom lite större fåglarna fick jag några bilder på årets första starar.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-03-19 19:48 | Läst 1534 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Björn,
när jag ser dina bilder så slås jag mest av tjusningen att vara där och se detta, samt höra ljuden från fåglarna. Kanske är det tranorna som bildmässigt fångar mej mest men det handlar mer om upplevelsen och hur gärna man vill se detta på våren (fast det ser precis likadant ut som förra året). Jag såg starar på långt avstånd redan för ett par veckor sedan men de gör sej bästa på lite närmare håll som du visar.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-03-22 12:11
Hej Lena, visst är et en fin trakt och ljudet av fåglar från alla håll bidrar verkligen till känslan. Här var det inte (ännu?) så mycket fåglar, jag har sett dom stora fälten nästan fulla av gäss och stora tranformationer i ett. Men alltid roligt att vara där!
Va fint med tranor du har där, jag har faktiskt inte sett en enda trana i år
Svar från Khalad 2022-03-22 12:12
Tack Peter, det har inte varit så många hittills men jag tror dom är på gång nu!
Härligt att du fick möjlighet att åka hit.
Alltid lika efterlängtat med dessa vårtecken, man blir lika glad varje år det är dags
Ing-Marie
Svar från Khalad 2022-03-22 12:12
Alltid skoj att åka upp dit, det tar drygt en timme hemifrån, tack Ing-Marie!
Mysigt! Och bra utdelning med Stare dessutom.. den är nog så 'viktig' för att bekräfta våren! Fint med flygande Tranor dom ser jag sällan här.. om jag ser nån så brukar det vara 'överflygande och i mindre flock..
Hälsn!
Svar från Khalad 2022-03-22 12:14
Hej Jan, det verkar som om trnorna är på gång nu, hittills inte så många. Och stare är skoj, vårtecken och och med glans i fjädrarna, tack Jan!
Hej Björn.
Det är så skönt att du kan få sådana upplevelser och den fritid som dina barn hjälper till att ge dig – respekt för dem. Du har också utnyttjat den tiden perfekt med en fin serie här. "Stæren" (stare) och tofvipan har alltid menat för mig, att när de kom så var det vår.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2022-03-22 12:15
Det är fina avbrott i vardagen och barnen kommer ganska regelbundet på eget initiativ, et glädjer oss såklart! Tack Erik!
Fin serie! Var du och kollade Öby kulle om det var några ormar där?
Tänkte dra dit en sväng imorgon.
Svar från Khalad 2022-03-20 18:47
Tack Lars, ingen aning, jag stannade aldrig till just där :-)
Lars Stefan Pettersson 2022-03-22 05:50
3 huggisar såg vi...och mycket grågäss och en hel del bläsgäss...men bara 1 trana
Fint väder...en härlig dag!
Svar från Khalad 2022-03-22 12:16
Roligt, får stanna till nästa gång jag är däruppe!
Oj då var vi nära. Valde tysslinge å var på väg dit. Det är precis som du beskriver långa avstånd lite svårt att komma nära. Det är fint landskap.
Fångade också staren
Skön dag du fick med fina bilder
Mvh N
Svar från Khalad 2022-03-21 17:54
Hej Nini. vore trevligt att stöta på dig nånstans, man vet aldrig. Funderade just på att svänga upp till Tysslingen också men det blev inte. Tack!
Det liknar i mycket landskapet runt mitt hem, har åkt någon gång i trakterna dina bilder togs i och slogs av likheten. Det börjar vakna i naturen nu, skulle tro det har lossnat rejält om 14 dagar. Stararna, de exotiska fåglarna, är det fint med närbilder på. Sista bilden är läcker!
Svar från Khalad 2022-03-21 17:59
Tack Stefan, det kan jag tänka mig. Och som du säger, nu händer det mkt och fort. Tack för trevlig kommentar Stefan!
Ett riktigt fågeleldorado kanske mycket tack vare vattensamlingen..
Fint..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-03-22 12:17
Det är det, och vattenmarkerna är säkert viktiga, tack Gunte!
Fina fågelbilder förstås, men jag fastnar nog mest för de två första landskapsbilderna - den första väääldigt vacker och den andra heeeelt i min smak!
Tror att du hade en härlig utflykt.
Svar från Khalad 2022-03-22 20:34
Tack för det Lena! Landskapet är en av orsakerna jag åker dit upp :-)