Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TIDEN

***

Till min glädje ser jag av dagens understreckare i SvD att det är fler än jag som funderar över tiden. Alltså, finns den över huvud taget? Själv kopplar jag tiden starkt till förändring, till rörelse. Förändringen och rörelsen är verklig, men tiden? I samma ögonblick som all förändring och all rörelse avstannar upphör ju tiden att finnas, utan förändring blir tidsbegreppet meningslöst. Och förändring sker ju så olika fort, och med så olika innehåll. Understreckaren handlar mest om hur starkt styrda vi är av klockorna, alltså av tiden, idag. Förr var det ju förändringarna som styrde - dagning, kvällning, hunger, trötthet - inte klockan. 

*

Förändringar har så olika innehåll, så olika styrka. Hur kan vi mäta det med någon klocka? I morse fick jag veta att en av våra Rotarykamrater gått bort under natten. Igår är 24 timmar bort säger klockan men för dom närmaste är det - ja, vaddå? Ett annat liv, en annan värld och en annan tidsålder. Vad har det med 24 timmar att göra?  

*

Jag vet också, även om jag inte heller är så bra på att släppa klockan, att när jag väl gör det är jag helt plötsligt med i nuet på ett annat sätt. Det är bara med klockan och tiden ur fokus jag egentligen lever

Landskap ute vid Dovern

*

***

Postat 2017-02-21 10:53 | Läst 1754 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

GAMLA FINSPÅNG - SLOTTSKANONERNA

***

Allt förändras inte trots att tiden går. Här har vi våra bästa kompisar för första gången på besök i Finspång  våren 1967. Och så klart visade vi slottet med kanonerna. Här låtsas vi avlossa kanonen som används sista maj. Inte varken störst eller äldst av kanonerna som finns i Finspång, tillverkad som den är i slutet av 1800-talet. Men det roliga med den här är ju att den fortfarande används varje sista april. Och den ser sig väldigt lik ut fortfarande. Det gäller tyvärr inte oss........Bilden är alltså 50 år i år.

*

*

*

***

Postat 2017-02-20 11:56 | Läst 3546 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

SPEGELFRITT - REN BAKRE LINSYTA VIKTIGARE ÄN REN SENSOR - BEVISET!

***

(Uppföljning på blogg med samma namn  från igår!)

Så har jag efter bästa förmåga blåst rent bakre linselementet på 55:an och jag noterar att jag ser dammkornen bäst i släpljuset från en stark ficklampa. Använde hörnet av en ren mikrofiberduk i något fall men har ännu så länge inte använt någon vätska. Jag passade också på att blåsa ren sensorn så bra jag kunde, men ännu ingen sensorrengöring med gelsticks. Båda bilderna är tagna med 55:an, den första är gårdagsbilden, den andra är bilden från idag, också med bl 22 förstås. Och jag poängterar igen att jag använt lite extrem "framkallning" för att se allt - LR med extra vita och kontrast, därefter High Structure (harsh) i Silver Efex. Jag lovar, då syns det mesta och mycket som man aldrig ser vid "vanlig" bildbehandling)

*

*

*

Förutom att det  är mer jämnmulet idag är det uppenbart att nästan alla stora fläckar försvunnit. Det finns kvar ett par tre stycken lite till vänster om mitten av bilden och också några nere mot höger hörn men med den här svaga kontrasten är det inget problem i vanliga bilder. Alltså anser jag det "bevisat" att damm och smuts på bakre linsytan är ett större problem än sensornedsmutsning på dom spegellösa kamerorna när kort brännvidd används. Bra lärdom för mig och enkelt att förstå att det är viktigare att hålla bakre linsytan ren på objektiv med kort brännvidd till spegellösa kameror där linsytorna kommer väldigt nära sensorn än till spegeleflexkameror.

Jämför man bilderna framgår ju tydligt att även renblåsningen av sensorn har gett bättre resultat. Det är betydligt färre små, skarpa prickar, alltså mindre damm på sensorn. Jag kommer nu skaffa något att göra rent linsytorna  med, kanske isopropanol som Måns H föreslog i en kommentar till gårdagens blogg i samma ämne. Sensorengöring med gelsticks låter jag bero tills behovet blir mer påtagligt

***

Postat 2017-02-20 10:40 | Läst 1623 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

MAN IN BEING

***

*

*

***

Postat 2017-02-19 21:31 | Läst 1759 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

SPEGELFRITT - REN BAKRE LINSYTA VIKTIGARE ÄN REN SENSOR!

***

Har länge tyckt att jag har större problem med sensornedsmutsning på min A7RII än på alla tidigare, spegelförsedda, kameror. Förutom typiska små  dammprickar får jag ofta större runda fläckar som jag tolkat som ngt slags droppar, kondenspåslag eller liknande. Dom är desto mer irriterande för storleken gör att dom oftare är svårare att trolla bort med klonverktyget eftersom något annat gärna vill komma  med vid borttagningen. Dessutom, hur jag än kollar sensorn i bra ljus ser jag inte minsta antydan till dom här dropparna.

*

Eftersom jag just beställt hem mitt första kit för egen sensorrengöring, kollade jag idag igen, nej, jag kan inte se något direkt på sensorn. Men så tar jag igen den obligatoriska testbilden mot den mulna himlen med minsta möjliga bländare 22 och med normalprimen 55/1,8. Först ser det inte så farligt ut i LR men så ökar jag både vita och kontrast och på det kör jag High Structure (harsh) i Silver Efex, då minsann ser jag vad som finns

*

Men så slår mig en tanke - är det självklart att det verkligen är sensorn? För ett grovt test sätter jag i stället på mitt 70-200/4 och gör en testbild igen vid bländare 22. In i LR, synkar med förra bilden i LR för att få samma inställningar och så därefter High Structure (harsh) i Silver Efex.

*

Och - simsalabim - inga diffusa dropprester över huvudtaget, däremot samma små prickar. Ligger jag i LR och växlar mellan bilderna direkt ser jag tydligt att dom flesta små prickar är domsamma i båda bilderna - alltså med stor sannolikhet damm på sensorn. Men dom stora fläckarna..... Jag kollar bakre linselementet på min 55:a och visst finns det damm där. Och så tänker jag det jag aldrig hört någon säga - att dom spegellösa har bakersta linselementet mycket närmare sensorn än dom spegelförsedda och därför blir mycket känsligare för damm på bakre linselementen. Säkert finns problemet i båda fallen men mindre tydligt på dom spegelförsedda. Och min 70-200:a, är den så dammfri då? Det är den säkert inte men den har bakersta linselementet nästan en decimeter in i objektivet, inte i närheten av sensorn alltså.

55/1,8  bl 22

*

70-200/4  bl 22

*

I morgon när det är ljust igen ska jag börja med att göra rent bakre linsen på 55:an, därefter ska jag blåsa rent sensorn så bra som möjligt, sen blir det nytt test innan jag tar fram rengöringskitet.

*

Efter att ha gjort dom här iakttagelserna inser jag att jag blivit väldigt nonchalant med att verkligen gå över och kolla linsytorna, det är långt mellan gångerna. I bakhuvudet har legat någon gammal synpunkt att lite damm inte är så farligt, det tar ner kontrasten en aning bara. Och kanske är det inte så farligt med några dammprickar på främre linsen. Men bakre - den brukar jag ju knappt kolla alls - den verkar kritiskt om dom här tankegångarna stämmer.

Kanske är det här självklarheter för er, inte vet jag. Faktiskt har jag dock en gång skrivit om just dom här fläckarna jag ser förut och fick massor av synpunkter, dock inte en enda som rekommenderade mig att kolla bakre linsen på objektiven. Vilka erfarenheter har ni?

Och hur gör ni ren linsytorna förresten? På objektiv där dom bakre linsytorna går nära sensorn blir det nästan viktigare än att göra rent sensorn. Just därför att dammkornen inte ligger exakt i fokusplanet blir  fläckarna mycket större, om än en aning mer diffusa.

***

Postat 2017-02-19 16:02 | Läst 1506 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 85 86 87 ... 162 Nästa