Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NYMÅNEN

***

Så fanns den där, nymånen, när molnen skingrades i kväll. Och som vanligt väcker den min längtan. Inte längtan efter något eller någon, bara längtan, längtan i sig. Och den, längtan alltså, påminner mig om att jag inte är bunden till snöslask och vintermörker, inte till vardagsbekymmer och trivialiteter, inte till något jag inte vill. Min fantasi och min själ gör sällskap och når alla rymder och alla stjärnor jag vill. Och spårlöst kommer också jag vandra vidare.

*

Nymånen i kväll

*

Samma nymåne men ändrad kontrast så att man ytterst svagt anar den jordbelysta skuggsidan

*

***

Postat 2019-02-09 22:30 | Läst 2299 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

PANAJI GOA - 30 MINUTER PÅ STRANDEN

***

Året var 2006 och vi hade flugit in från Hyderabad och nästa företag låg i Panaji  Goa. Hotellet låg vid stranden - ingen badstrand precis - men efter att ha checkat in var solen precis på väg ner. Och det går fort  Indien. Jag tog min lilla kompakt - en Canon Ixus 750 - och gick ner på stranden. Och där var gott om lokalbor som passade på att blöta fötterna medan solen sjönk i havet. Den halvtimmen glömmer jag inte. 

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2019-02-07 23:53 | Läst 2282 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

SAXENÄSVÄGEN I GÅR FÖRMIDDAG

***

Klockan är nästan tolv på dagen och solen står som högst. Det är fortfarande -17 C här på Saxenäsvägen. Det ser inte ut att vara så mkt snö men det är ca en halvmeter och jag får vackert hålla mig till vägarna. Dom mörka aspstammarna står fint mot snön och solljuset, annars är allt genomborrat av det starka vinterljuset. Det är väl inget ljus man blir brunbränd av precis men duger nog för att huden ska producera en gnutta D-vitamin . Och inte minst, så mkt lättare sinnet blir när solen lyser.....

*

*

Fast idag, hemma i Finspång igen, är det +3 och mulet. Och snön längs gatorna är inte så vit längre......

***

Postat 2019-02-07 16:30 | Läst 2314 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

SVERIGE ÄR ETT LITET LAND

***

Här är det ibland svårt att få plats med mer än en åsikt åt gången. Gud nåde den som försöker hävda något som mediaeliten eller etablerade tidningstyckare inte gillar. I gårdagens DN sågar Roland Poulsen Hans Rosling för påståenden han aldrig gjort. Är världen åt helvete så är den, försök inte påstå att något är bra. Poulsens artikel har ju redan fått stöd här på bloggen så jag tar mig friheten att ta upp det igen. Dessutom vet jag sen förra gången att många här inte  heller "tror" på Rosling. Vad nu Rosling egentligen gjort annat än att sammanställa publicerade fakta från FN och Världsbanken. Är det alltså FN och Världsbanken som ljuger kanske?

*

Bilderna nedan är tagna från Forskning & Framstegs temanummer om 1966 och artikeln rubricerad "50 år av framsteg" som utkom hösten 2016 och handlar om Rosling. Men F&F kanske också är vilseledda eller inte fattat, vad vet jag? Själv tycker jag att den som inte förstått innebörden av såna här (och många liknande) kurvor är att beklaga. Det är ju inte precis sånt som media tar upp, det säljer inte. Det gör däremot krig, olyckor och katastrofer, hotande eller inträffade. Och just därför ansåg Rosling att det viktigt att detta också fick komma fram till folks kännedom. Han förnekade aldrig att det fanns stora väsentliga problem kvar - miljö och energiförsörjning tex - plus att det fortfarande finns alldeles för många fattiga "kvar", alldeles för många spädbarn som dör och alldeles för många som inte får utbildning. Men för att inte bli defatister och bli handlingsförlamade är det viktigt att se det positiva som de facto händer, försöka förstå sammanhangen och förstärka det som visat sig fungera.

*

Förstår jag Roland Poulsen rätt tycker han också att utvecklingen går för sakta. Min känsla är att han helt enkelt inte begriper omfattningen av det som hänt, tex under de senaste 50 åren. Siffrorna som visas är ju procent, promille, barn per tusen födda eller andra relativitetsmått. Det står inte hur många hundra miljoner, eller hur många miljarder individer det faktiskt gäller. Det måste man ha en smula inlevelseförmåga för att förstå. Så finns ju alldeles för många och för mycket rika som bara kunde skänka sina pengar till dom som behöver dom bättre så skulle man vips klara av resten kanske? Det är väl det Maduro såg till blev gjort i Venezuela? Och Castro på Kuba? Och Ulbricht i Östtyskland? För att bara nämna några ställen. Men det tycks sluta med murar eller reseförbud för att få befolkningen att stanna, färre fattiga tycks det inte bli, däremot saknas både mat och toapapper i  dom tidigare rätt välmående ekonomierna. Men populism är lika framgångsrikt på vänsterkanten som på högerkanten efter vad jag kan förstå.  

*

*

  

*

Nå´n som vet får gärna berätta varför bilderna inte hamnar på en rad som dom ser ut att vara när jag redigerar? Hade tänkt mig en rad med 4 små bilder också i bloggöversikten - jag har bara klickat i bilderna som små tumnaglar.

Natti natti!

***

Postat 2019-02-06 23:03 | Läst 1258 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

KORSHEDEN I MORSE, -18 C

***

*

*

***

Postat 2019-02-06 12:38 | Läst 2621 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 394 395 396 ... 954 Nästa