Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

IT´S CREEPY IN THERE

***

Dom var överallt, runt mig, över mig, på mig. Hur skulle jag ta mig ut? Dom bredde ut sina slingrande bläckfiskarmar, dom kröp över huden och förökade sig snabbt, hur ta mig ut, hur, hur.....hur..............

*

Förstora!

*

***

Postat 2019-01-19 22:11 | Läst 894 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

DATORER OCH SÅNT

***

Det är ju lätt att konstatera, fotandet nuförtiden har  sin tidsmässiga tyngdpunkt vid datorn, inte bakom kameran. Fel? Nej, det tycker jag inte, datorn är ju fantastiskt lättarbetad, i alla fall jämfört med mörkrumsarbetet. På mörkrumstiden gick merparten av arbetet dessutom åt till förberedelser, i alla fall för såna amatörer som jag som inte hade ett  färdigt mörkrum stående. Bara att göra i ordning ett mörkrum, så vätskor och andra kemikalier, torkpressar och glansplåtar, filmförvaring......Jo, det var roligt men.....Faktiskt tycker jag jobbet vid datorn är mera kreativt, mer inriktat på själva bilden och hur den kan användas och utformas. Jag hade nog heller aldrig klart för mig fullt ut vilka påverkansmöjligheter jag trots allt hade på den slutliga bilden på mörkrumstiden. Nu slår jag på datorn och klickar in mig på LR och börjar med bilderna. Det betyder inte att jag tror mig om att vara en proffsfotograf, jag är fortfarande glad amatör, men glädjer mig åt det jag kan göra med mina bilder.

*

Att datorn är lättarbetad betyder inte att den är problemfri. Idag har jag kostat på mig ett par timmars IT-hjälp. Huvudjobbet var att byta C-disk på den fasta pc:n. På den ligger alla program och LR-katalogerna. Jag hade bara ca 15 GB fritt utrymme kvar på disken som var en SSD på 250 GB och det har trögat ner datorn väsentligt. Nu hade jag köpt hem en motsvarande på 1 TB och det tog ca en timme att kopiera över den gamla diskens hela innehåll och installera den. Den tror jag har utrymme så det räcker så länge jag orkar hålla på med foto.

*

***

Postat 2019-01-18 17:07 | Läst 855 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

MÅNEN

***

Sent i går kväll kom jag på att jag ville ta en månbild igen. Vet att jag kan få bra bilder med 100-400 men jag tror inte jag provat med 1,4-convertern på. Alltså på med den och ut i kylan. Vet ju att Jan brukar få kanonbilder på fåglar på fri hand tom med 200-500 och converter så jag provade utan stativ, jag var trött och ville det skulle gå snabbt. Det gick inget vidare, månen stod högt upp och jag märkte att det var nästan omöjligt att hålla utrustningen still. Med 1/1000 s var det bara en av åtta bilder som var tillräckligt skarp för att göra något av och den kommer här. Den är helt ok men jag tror att det går att få till  bättre ändå. Kanske kommer jag prova med stativ någon av de närmaste dagarna

*

*

***

Postat 2019-01-18 14:41 | Läst 1103 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

PANORAMABILDER RISINGE

***

LR har en funktion för sammanfogning av flera foton, användbar dels för HDR, dels för att skapa panoramabilder. Just det senare, panoramabilder, har jag börjat testa lite då och då. Eftersom jag tar en hel del landskapsbilder känns det naturligt att prova. Serien här nedan tog jag vid lunchtid idag och består av 3, 5 resp 7 bilder (de två sista). Självklart går det bra med både stående eller liggande format i "rå"-bilderna. Eftersom jag fotar på fri hand missar jag lite i höjdled vilket påverkar den slutliga bildens format. Det gör ju också överlappningen som jag också gör "manuellt". Självklart skulle det gå att göra samma bilder med vidvinkeloptik och sen skära ned till panorama men med fotosammanslagning får jag väsentligt bättre upplösning och detaljskärpa. Alla fyra bilderna är tagna under den vanliga Risingepromenaden och det är nästan samma motiv men med lite olika utgångspunkter.. Jag noterar under bilderna hur många bilder resp bild består av, hur många pixlar bilden är på och hur många mb den är vid uppladdning till FS.

*

3 liggande bilder, 69 MPx, 28 mb

*

5 stående bilder, 106 MPx, 44 mb

*

7 stående bilder, 107 MPx, 49 mb

*

7 stående bilder, 134 MPx, 62 mb

*

***

Postat 2019-01-17 15:10 | Läst 1920 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

FRÅN STOCKHOLM IDAG

***

Det har varit full dag i Sthlm idag. Ursprungsskälet var en magnetröntgen i läkarhuset på Odengatan. Som det var onsdag passade det perfekt att ta Tårtan senare på eftermiddan. Och däremellan fanns tid att slinka in på Fotografiska, perfekt.  Här kommer dagens snaps. Och det är just snapshots, jag har ansträngt mig för att hålla emot den där duktighetsivraren som så ofta tar kommandot. Och jag har behållit färgen, det blir mest äkta snapshots för mig.

*

Stadsbiblioteket ligger alldeles "före" läkarhuset, perfekt

*

Inte för att jag ville in på själva biblioteket men jag har hittat det enkla, lugna fiket i huset intill med läsesalen.En kaffe och en leverpastejsmacka smakade bra innan det var dags att krypa in i tunneln

*

Läkarhuset hoppar jag över, kameran hade inte mått bra inne i  röret.....I stället direkt till Fotografiska. Drivkraften att ta mig dit var Kirsty Mitchell och jag blev inte besviken. I mina ögon en helt fantastisk bildsvit, så långt det bara går från snapshots och mitt eget fotande på känsla. Blir nog ett besök till innan den försvinner.
*

Kirsty´s skrivbord?

*

Efter Mitchell ville jag ha en enkel lunch däruppe på trean. Där var sig likt konstaterade jag medan jag inmundigade husets räkmacka

*

Bredvid

*

Och titta, vilka fler fanns däruppe.....

*

Men så blev det Tårtan där ljuset var så dåligt (extra dåligt idag) att det knappt blev några kompisbilder

*

Jomen, här är ju en på Bengt!

*

Den här stod bredvid mig i fönstret, där fanns en gnutta ljus

*

Datavadelningen på Tårtan ligger en halvtrappa upp

*

Och är beställde jag min kardemummabulle......

*

Väl ute igen var det snöstorm

*

Ulf färdig att kasta sig på cykeln

*

Stefan med ryggan på axeln

*

Hornsgatan nedanför puckeln

*

Ulf gör cykeln klar

*

Undrar om dom cyklar har dubbat?

*

Ni vet nog bättre än jag vad tvärgatan heter

*

Nu sitter jag i bilen och har stannat för att släppa fram gående

*

Hemresan gick fint men tog en bra stund längre tid än normalt, snösträngarna med vattensjuk snö gav inte mkt till grepp.

Natti!

***

Postat 2019-01-17 00:34 | Läst 3555 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 400 401 402 ... 954 Nästa