Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KAMERA? - iPHONE 5 RÄCKER FÖR SEMESTERN!

***

Bengt B har ju visat vägen med sina bloggar om iPhone så nu vill jag kolla lite själv. I mitt fall är det en iPhone 5 som verkar ha samma kameradel, åtminstone samma sensor. Istället för att gå ut och ta en massa nya bilder tittade jag snabbt igenom vad jag har från den. Konstaterade att trots att jag hade två kameror (min A99:a förstås men också den kamla "halvkompakten" Panasonic Lumix med 20/1,8) med till Bequia förra våren tog jag en del bilder också med mobilen. Här kommer ett urval och en del, i varje fall en del mycket snarlika, har ni sett tidigare.

*

Bequia, hör till St Vincent och Grenadinerna, och som de flesta öar i Karibien är stränderna och vattnet fantastiskt

*

Tillsammans med yngsta dottern och hennes familj hyrde vi ett hus och här somnade jag varje kväll till bruset av dyningarna kanske 50 m bort 

*

Större delen av dagarna ägnades åt sol och bad med ibland behövdes vilopauser från solen liksom stunderna innan middag då tjejerna ofta spelad spel på sina paddor

*

Och visst, jag behövde också ta igen mig lite ibland....

*

En av kvällarna hade vi grillparty nere på stranden och såklart ska man göra sig fin till sånt!

*

Och jag som inte ska vara så mycket i solen låg gärna på rygg under palmerna och tittade upp

*

På kvällarna kunde vi också gå nere i byn där den lilla hamnen fanns

*

Här en av de få gångerna I och jag åt ute - ISO 800!

*

Här fanns möjligheter till annan sysselsättning också för mig

*

Och med mobilen är det ju oförskämt enkelt att lite närmare visa vad det är för bok, trots att ljuset inte var speciellt bra

*

En sväng ner till byn för att tanka gjorde jag nån dag och killen som servade var en glad prick trots att det för stunden ösregnade ute

*

Här ger vi oss just av från stranden och mobilen visar ett par av sina starkaste sidor - den finns alltid till hands och skärpedjupet som ger möjligheter en vanlig kamera, speciellt en systemkamera aldrig ger, i varje fall inte utan omständliga procedurer. 

Alla bilderna är tagna med mobilen och det är uppenbart att även om jag inte hade haft nån annan kamera utom den med så hade jag inte blivit utan bilder! Visst, jag gör nog inga A2-utskrifter med dom här men dom duger väl för en blogg och säkert för en nätbeställd bok också!

*

Nyttig övning, kommer nog använda mobilen mer och åtminstone ibland lämna kameran hemma! Tack Bengt!

***

Inlagt 2015-05-18 21:14 | Läst 3893 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Visst kommer man långt med en mobilkamera på semestern!
Svar från Khalad 2015-05-18 23:38
Uppenbarligen, längre än jag nog trott, tack!/ Björn T
Man måste nog ha litet erfarenhet vad gäller fotografi tidigare, som du har,
för då kan det bli mycket bra med en iPhone!
Så det här va bra!
Och man kan nog också påstå, att en iPhone, med tex 8 pix, räcker ganska långt i en blogg!
/B
Svar från Khalad 2015-05-18 23:40
Tack för din vänliga kommentar Bengt! Och det räcker till husbehov och lite till, verkligen./ Björn T
Trevliga bilder!

Ibland lämnar jag kameran hemma, för att kunna uppleva saker tillsammans med barnen istället för att stå på sidan om, bakom kameran.
Svar från Khalad 2015-05-18 23:40
Tack Magnus, uppskattas!/ Björn T
Mobilen är ju oftast med och ger bra bilder.
För både blogg och utskrifter.
men jag har fortfarande lite problem med att inte ha en sökare
Fina minnesbilder du visar.
Svar från Khalad 2015-05-18 23:41
Håller med, sökare underlättar! Tack Bengt!/ Björn T
Det ser väldigt fint ut och det har nog mer med fotografen att göra än själva kameran i det här fallet. Jag tycker mobilen är svår att hålla i som en kamera och är inte alls spontan med den som så många andra är.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2015-05-18 23:43
Tackar Lena för fin kommentar! Nej, det ÄR ju ingen kamera egentligen men min (och säkert Bengt Bs) erfarenhet är att den tar förbaskat bra bilder för att inte vara en kamera!/ Björn T
Väldigt fina bilder, som alltså räcker till ordentligt. Och de bilder man eventuellt vill förstora får man ta med den riktiga kameran. Och jag har märkt att ju mer jag fotograferar med mobilen, ju bättre blir bilderna.
Hälsningar//GöranR
Svar från Khalad 2015-05-18 23:56
Precis Göran, såklart har jag inte en tanke på att lämna mina kameror. Men det som är intressant är att mobilbilderna duger till rätt mkt mer än jag trott. Tack för din kommentar!/ Björn T
I denna mobil är en superbra kamera som du visar är.
Det är så att om man kan komposition och vet hur man vill ha färg och form
blir bilderna mycket bra i denna mobil.
Det enda tycker jag är den är svår att hålla känns inte som en kamera när jag fotograferar.
Resultatet däremot är över förväntan ofta i vart fall.

Det var härligt vara med dig bland barnbarnen på denna resa.
Mycket värdefulla bilder du tagit och bra är de allt.
Jag skulle gilla ligga på rygg under en palm.
Jag tycker absolut inte om vara i solen.

Ha nu en härlig tisdag kanske kanske
kommer lite värme.
Gun-Inger
Svar från Khalad 2015-05-19 00:00
Ja nu väntar vi verkligen på värmen GIA, här ligger vi inte varken under några palmer eller i hängmattorna! Den resan vi gjorde var nog den bästa resa vi gjort, inte minst för att det var tillsammans med några av barnbarnen!
Suss gott/ Björn T
Det räcker, men hur roligt är det för en kreativ fotograf? Nä inget för mig mer än i nödfall, har man en hobby ska man njuta av sina noga utvalda grejer. Ha det mys, LO
Svar från Khalad 2015-05-19 10:11
Jag har ju aldrig tänkt att jag ska avstå från mina vanliga kameror bara för att jag ser möjligheter med mobilen, det är ju inte antingen eller utan både och. Mobilen har ju uppenbara svagheter till att börja med och kommer naturligtvis aldrig ersätta "riktiga" kameror för den som är intresserad av foto. Men den har också uppenbara fördelar och jag är intresserad av att lära mig utnyttja dom när det passar. Dels har vi den självklara fördelen att den ofta är med när ingen annan kamera är med, varför skulle jag då låta bli att använda den? En annan fördel är att det är lätt att ta bilder i trånga utrymmen, jag använder den ofta när jag ska visa hur vattenkranen jag vill ersätta ser ut, hur ventilen i pannrummet sitter osv. , eller när jag vill ha närbilder, tex visa hur illustrationen i boken såg ut.
Sen har vi inte helt uppenbara fördelar, tex att den korta brännvidd ger ett skärpedjup som kan användas inte bara för att få blommor i förgrunden på landskapsbilden skarpa. Sista bilden häruppe är ett bra exempel på det, det är en bild jag tycker mkt om och som möjligtvis går att ta med en stor kamera men som aldrig skulle kommit fram i mitt fall.
Generellt är det väl också så att mobilen som nästan alla går och viftar med i handen tillåter mig att ta bilder i situationer och sammanhang jag aldrig skulle dra fram en stor kamera.
Sammanfattningsvis ser jag många fördelar som kan utnyttjas om man vill JUST om man är en kreativ fotograf som inte av princip avstår från mobilen bara för att den inte kan allt.
Ha det gott i kylan och regnet!/ Björn T