Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Anhinga closeup

Anhinga är det amerikanska namnet på amerikansk ormhalsfågel och den svenska översättningen sätter en bra beskrivning på hur denna fågels hals lever sitt eget liv när den jagar. Fast Anhinga låter ju mer exotiskt :-).



Det är en märklig upplevelse att se hur den sakta sticker upp huvudet från vattenytan och sedan spanar runt och böjer, sträcker i och vrider på halsen utan att man ser kroppen eller någon annan rörelse i vattnet.

Tydligen så är den nära släkt med skarven och båda fåglarna dyker och jagar fisk under ytan. Båda sitter också och torkar sina vingar i solen.



En sak skiljer dom båda åt och det är fångstmetoden. Medan skarven använder sin krokiga näbb till att fånga och hålla fast fisken så spetsar Anhingan sitt byte. Antagligen en teknik som utvecklats då fiskarna sprattlat sig loss då näbben på Anhingan är helt rak.



Därmed uppstår ett problem. Hur får man bort en spetsad fisk från näbben in i munnen utan att använda händer? Ja det krävs en del trixande förstås och risken är stor att fisken ploppar i vattnet igen.

Nu är ju Anhingan en vad jag vet livskraftig art så evolutionen har säkert sett till att dom lyckas oftare än misslyckas :-)

Och skulle dom tappa den så är ju fisken skadad eller död så då är det väl bara att hämta upp den igen. Fast ibland uppstår ju komplikationer ändå...

Inlagt 2013-01-13 12:53 | Läst 4127 ggr. | Permalink
Hallåj igne Mikael!

Vilka fantastiska bilder Du levvererar och vilka äventyr Du är ute på!
En fröjd att få ta del av! Så himla kul att läsa och se :-)
Skarven lever farligt när alligatorn/krokoldilen.
Justa bilder när skarven tampas med firren.

Hälsar
Syssy
Svar från MikSwe 2013-01-13 18:27
Tack Syssy. Hoppas kunna dela med mig av flera fotoäventyr framöver :-) /Mikael