Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Florida 2015:2

Viera Wetlands, eller som det också kallas Ritch Grissom Memorial Wetlands, är som så många andra wetlands inte helt naturligt. Istället är det ett system av dammar skapat av människan för att rena vatten. Precis som många andra ställen dras fåglar och andra djur till såna ställen. Ofta är de avskilt belägna eller som i Florida välbesökta. Om man inte äger marken så är det en begränsad tillgång till naturen för den enskilde. Dessa kommunala inrättningar är därför ofta tillgängliga för vanligt folk.

Viera Wetlands är utformat med ett antal mindre dammar och med små vägar som omsluter och korsar området. Vägarna är smala och enkelriktade men det går bra att ställa bilen lite vid sidan av om man vill fota något. Det första intrycket är att det inte verkar vara nåt att ha.


Men ger man det lite tid och är där tidigt resp sent på dagen så börjar man hitta det där som man inte såg först. Som vanligt gäller det att skynda långsamt, hålla utkik och stanna och lyssna ofta. Rätt var det är så kan en liten rörelse bland gräset vara nåt intressant. Det kändes som en liten jackpot när jag fick syn på den här rördromen som otroligt sakta och försiktigt rörde sig genom grässtråna.


Lite av tricket att få fota i fred på en sådan här plats är att inte avslöja att man fotar något. Kan låta egoistiskt men om man är för uppenbar och motivet är nära, som denna som befann sig i diket precis vid vägen, riskerar man att någon klumpigt ska närma sig och skrämma iväg motivet. Så när andra bilar kom krypande så låtsades jag syssla med annat eller kika i en helt annan riktning :-)

Tro det eller ej, men det fungerade. Jag kunde följa den här i ca 45 minuter sittandes i det bekväma bilsätet. Ibland försvann den men den dök lika ofta upp igen.

Nu kanske du undrar varför jag inte försökte komma närmare eller få en lägre position. Tja, de här platserna drar förutom fåglar även till sig både alligatorer och ormar så det är kanske inte så konstigt att jag valde bilen istället.


Men alla reptiler är inte farliga och man måste vara uppmärksam så man inte kör över nån på vägen.


Men det är klart att lägger man sig mitt på vägen så kommer andra att lägga märke till det :-)


Rördromen var bara en bonus. Det egentliga målet var häckande hägrar. Viera Wetlands är lite berömt för sina härliga bilder på häckande häger. I dammarna så står det en mindre mängd palmer och i toppen på dessa så är det lätt att bygga bo. Terrängen är låglänt vilket betyder att solnedgång och uppgång bildar en fin varm bakgrund.

Nu var jag, som jag skrev i förra inlägget, ute väldigt tidigt på säsongen så några ungar var det inte tal om att se. Istället så blev det bobyggande och andra paraktiviteter :-)


Det är en fascinerande syn att se hur fantastiska hannarna är på att leta upp pinnar. Man kan lätt tro att det är väl bara att flyga iväg och plocka upp en kvist och flyga tillbaka. Nä Nä, honan står i boet och tar emot varje pinne och kontrollerar dessa ytterst noggrant. Pinnar som legat på marken passerar inte den kontrollen. Alltså måste hannen bryta färska pinnar. Så det blir en tripp till ett lämpligt träd...


Hitta en lagom gren och med näbben bryta av den...


...och sedan flyga tillbaka och hoppas den går igenom inspektionen.


Om du funderar på om hannen hjälper till i boet så min iakttagelse av det hela är att det är absolut ingen idé för hannen att försöka lägga pinne på plats i boet. Honan tar pinnen med våld om så krävs, för det är hon som är arkitekt och byggansvarig på samma gång. Det är iaf min slutsats efter att tittat på flera par under några timmar. Kanske känner du igen sig från vardagen och kapitlet heminredning :-)

Så kommer solnedgången och det hela blir magiskt vackert, särskilt om man som jag gillar siluettbilder.


Så precis när det börjar mörkna så hör jag ett välbekant tutande - tranor. Tyvärr var det för sent och jag var tvungen att lämna platsen. Nästa morgon när jag kom dit så var de kvar och jag fick mina första bilder på prärietranor.


Mer från Florida i nästa inlägg.


www.mikswephotography.com

Inlagt 2016-04-06 21:56 | Läst 5100 ggr. | Permalink
Riktigt läckra bilder, särskilt på hägrarna! Synd att du inte lagt upp dom i större storlek så man kan klicka upp förstoringar....
Svar från MikSwe 2016-04-07 19:23
Tack så mycket Sirpa. Det kommer att dyka upp bilder på min hemsida och de är större där, har bara inte hunnit än :-)
Det här är ju som julafton att följa. Mycket fina bilder på hägrarna, i synnerhet de i siluett. Den där prärietranan var ju en nyhet och rördromen framifrån helt toppen. Man behöver tid när man kommer till ett nytt ställe, du har helt rätt. Man måste ta det lugnt och bara kolla av läget ett bra tag innan man upptäcker vad som eventuellt kan vara på gång. Ser med förtjusning fram emot fortsättningen.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2016-04-07 19:25
Tackar, tackar Lena. Jag var lite besviken när jag kom dit första gången men det fanns en del att hämta till slut. Hoppas jag inte skruvat upp förväntningarna för mycket nu :-)
Underbara bilder och fint att du berättar till, gillar att få veta.
Läste nyss Jans inlägg från Isbladskärret och hägrarna här verkar ha liknande tillvägagångssätt i sitt bobyggande.
När jag var i Florida, för lääänge sedan och fick en tur ut i Everglades så sa de att krokodilen dödar och äter då den är hungrig, men alligatorn jagar och dödar vare sig den är mätt eller hungrig. Vet inte om det stämmer men jag hade nog inte krupit ner på marken där, fast du verkar ha haft vakt.
Svar från MikSwe 2016-04-07 19:30
Tack så mycket Margareta. Jag tror att många fåglar har samma eller liknande bobyggarprinciper iaf på de större konstruktionerna. Alligatorerna är egentligen inte farliga för människor för de ser oss inte som mat, iaf inte så länge vi står upp och ser stora ut. Krokodiler däremot ser oss som vilken föda som helst. Risken uppstår när man lägger sig ner nära vattnet, då kan man lätt bli misstagen för nåt annat :-) Nu har jag gjort det ett par gånger och det har gått bra (än så länge) men jag brukar vara noga med att hålla ett öga på omgivningen :-)
Jäklar vilket fränt ställe! Kanonfina bilder än en gång! Nu blir man kluven till nästa resesäsong, kanske ska pressa in lite mer USA då också. Ser fram emot mer inlägg. Ha det fint!
Svar från MikSwe 2016-04-13 21:57
Tackar för berömmet, Robin. USA är ju ett stort land och det finns riktigt mycket att se, både natur och djur. Dessutom lättillgängligt för det mesta, så har du möjlighet så ta den :-)