Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Nära möte med en björn...

Under en av dagarna, sittande i min hyrbil i Ding Darling, funderar jag på vilka ytterligare djur jag skulle vilja fotografera. Vithövdad örn givetvis, ugglor vore trevligt och tvättbjörn vore kul. Jag hade några diffusa tips om var dessa kunde finnas och började planera för att ta reda på mer detaljer samtidigt som jag sakta körde framåt.

Bakom nästa krök så står det en bil lite på tvären. Det var högst märkligt för vägen i Ding Darling är inte bred och det finns därför tydliga instruktioner om att stanna väl till höger. Att det sedan står en snubbe mitt på vägen en bit bort med ett stort teleobjektiv väcker min nyfikenhet och jag anar nåt ovanligt.

Parkerar min bil, väl till höger givetvis, och går sakta fram och frågar de som är kvar i bilen om de sett nåt. "En tvättbjörnshona med två ungar korsade vägen alldeles nyss". Hade mitt önsketänkande redan slagit in? Jag smög fram emot mannen med teleobjektivet och han pekade in i skogen. Ett par meter innanför trädgränsen skymtas den lilla familjen medan de sakta rör sig parallellt med vägen. Nu är ju skogen inte direkt högstammig utan i allra högsta grad snårig och väldigt mörk.



Jag skyndar mig längs vägen för att hitta en liten öppning in i grenverket och hittar till slut en liten öppning. Det dröjer inte länge förrän ett litet ansikte kikar fram och strax efteråt korsar familjen vägen på nytt, denna gång bara några meter ifrån mig. Sänder en tacksamhetens tanke att jag tog mitt 100-400 när jag lämnade bilen,  för ett 500 hade varit värdelöst.



Tvättbjörnsfamiljen fortsätter nu in i skogen. Fast egentligen är det bara en liten skogsridå med vägen på ena sida och vattnet på andra sidan. De kan ju vara på väg att dricka, eller så är det på väg längs vägen tänker jag. Chansar på det sista, för jag kan inte ta mig igenom buskagen iaf.
Går snabbt längre uppåt vägen och hittar det jag letar efter. En liten bit öppen strand där det inte växer några träd. Lägger mig ner och väntar...

En bil stannar och frågar vad jag väntar på. "A Raccoon" blir svaret. "Oh, then I'll go on. Got a lot of them at home by my garbage can". Verkar vara väldigt vanliga djur här i Florida.

Börjar fundera på om jag verkligen låste bilen som nu står utom synhåll ett hundratal meter ifrån mig. Det ligger en del grejer iden som kanske får fötter om jag ligger för länge här...

Så skymtar nåt till i buskaget. Jag kan ana de karaktäristiska vita strecken i björnansiktet och strax därefter dyker den första ungen i björnligan upp och spanar försiktigt ut. Ungarna går först och tvekar lite innan de vågar sig fram riktigt. Det ligger nån konstig typ dit dom är på väg och de tittar noga på mamman innan de får klartecken att fortsätta.



Efter en sista snabb blick mot mamman så sätter dom fart - rakt mot mig. Nu märks skillnaden mot 7D. 5DII hinner inte med i de snabba rörelserna.



Dom passerar mig på mindre än en meters avstånd och när mamman kommer funderar jag på om hon kan bli aggressiv. jag ligger ganska utsatt om hon är på det humöret. Tvättbjörnar är rätt tuffa av sig, det har jag sett på tv och mödrar med ungar är inte att leka med :-) Mamman spanar in mig noga och springer på snedden förbi mig...



...men eftersom ungarna redan passerat så finner hon bäst i  att bara passera och jag drar en lättnadens suck. Byter ett par snabba ord med de andra som anslutit och skyndar mig sedan tillbaka till bilen. Den är låst och allt är frid och fröjd och med en välbefinnande känsla av att fått de bilder jag önskade körde jag vidare.

Inlagt 2013-01-06 09:38 | Läst 3439 ggr. | Permalink
Vilket härligt möte, och fina bilder blev det !
Känner igen den där funderingen om bilen :-)
ing-marie
Svar från MikSwe 2013-01-06 12:37
Tack för din kommentar Ing-Marie. Det här var nog det trevligaste mötet. Helt oplanerat och en del rätt lyckade bilder :-) Lurigt när det går undan och man inte hinner riktigt vara medveten om vad man gör så minnet sviker när man försöker komma ihåg. Tur billåsningen satt i ryggmärgen :-) /Mikael
Underbart =) fina bilder och härlig att läsa =)
Du har det fint där borta....
// Anders
Svar från MikSwe 2013-01-06 12:41
Tack Anders. Kommer lägga upp några i mitt tycke bättre bilder i mitt album lite senare. Var ett pressat schema för att hinna med så mycket olika saker som möjligt, men hann inte med allt ändå. Så bloggen skrivs i efterhand för att få ihop nåt vettigt alls :-) /Mikael
Vackra små krabater, fint fångat!
ewa
Svar från MikSwe 2013-01-06 12:42
Tack ska du ha Ewa, kommer att lägga upp några till i mitt album lite senare, så håll utkik :-) /Mikael
Trevlig läsning och fina bilder på tvättbjörnarna i en mer naturlig miljö än många är vana att se dem. De kan verkligen vara en "pest" i bostadsområden, t ex i Texas där min syster bor. Om ett sånt här gång kommer åt innehållet i en soptunna kan det se ut som ett bombnedslag. Jag tycker dock att de är häftiga djur och skulle antagligen lagt mej på marken och väntat precis som du gjorde.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2013-01-06 22:42
Tack ska du ha Lena. Jag förstod det av reaktionen på flera av de som passerade där. Men jag hade aldrig sett några i verkligheten och så tycker jag de ser lite coola ut :-) /Mikael
Vilken underbar berättelse! Helt gripande! :-)
Och ljuvliga bilder måste jag säga. De är så oemotståndligt söta. Jag har hört att de kan bli ganska påträngande i vissa områden när det letar mat osv.
Du skriver så himla trevligt och underhållande Mikael!

Ha det gott!
Hälsar
sys
Svar från MikSwe 2013-01-13 18:35
Stort tack Syssy. Trevligt att läsa att du tycker det är underhållande, det ger mig mer inspiration. /Mikael