Mina egna ord, mina egna åsikter, mina egna bilder samt lite annat snack också.

Fotografering är inte bara att ta bilder

Lördag förmiddag, regnets spår fyller marken och fåglarnas kvitter berättar en historia för oss som vi som bara ser en fågel upplever som kvitter. Kanske lite som politikernas kvitter låter, det är inte så lätt att förstå dem heller. Nog om det. 

Jag har mer och mer börjat se på olika bilder av fåglar och blir mer och mer imponerad av hur vackra de faktiskt är. I vår fotoklubb har vi en man som heter Ove som är mer än fylld av kunskap både om fåglarna, men även om livet runt omkring dem, när han visar bilder och skriver lite om dem blir det väldigt intressant. Inte så jag blir en fågelmänniska, snarare en fågelskrämma då de flesta fåglar flyr då jag går fram. Men jag gillar bilderna och kunskapen om dessa vingprydda varelser. 

Att fotografera innebär så ofantligt mycket saker förutom att kunna sin kamera, sin utrustning. Man måste ofta kunna sin omgivning, sitt motiv också och hela tiden ligga på helspänn för att liksom en jägare inte snava på avtryckaren på fel ställe. Det och just att det är så många olika fotografer är magiskt häftigt. 

Under min tid när jag arbetade nu senast i en fotobutik kom det vid upprepande tillfällen in olika kvinnor som började titta på kamerorna, de tog upp en systemkamera och lade den vant i sin hand. Just hur en människa tar upp sin kamera och hur han eller hon börjar småplocka med den med sina ögon och sina händer gör att man känner igen en som tidigare jobbat med snarliga grejer. Ni förstår nog vad jag menar. 

Vad har du jobbat med tidigare?

Jag fotograferade förr, när jag var yngre innan jag blev mamma. Ett lite trevande svar och ja, detta svar har jag hört så otroligt många gånger förr av kvinnor i ca 40-60 års åldern. När jag bodde själv innan jag gifte mig och fick barn.

Och inte hade tid för dig själv längre

Ja, hur visste du det?

Du är inte den förste, inte den siste heller. Vilken kamera hade du?

En Nikon, eller en Canon, eller en Pentax, här var svaren lite olika men tydligt var att de visste vilket kameramärke de hade haft. Men inte vilken modell i det märket. 

Nu har barnen blivit så stora, flyttat hemifrån och jag har länge, faktiskt under många år längtat till att gå tillbaka till min kamera. 

När de köpt sin kamera har de börjat leva igen, jag menar inte att de inte gjort det tidigare. Men det är så otroligt många kvinnor som lägger allt åt sidan för att de har annat att göra i några år. Min fru är likadan och jag har fått fota i alla år men inte hon. Jag har helt enkelt inte fattat att hon slutat då tid inte har funnits, jag har ju haft tid? 

Det är först nu när jag sålt åtskilliga kameror till kvinnor som fått tid över som jag inser att jag själv varit en man som inte gett tid över till min fru att fotografera, faktiskt först nu när jag skriver ner detta inlägg. Pinsamt...Hon har sagt att det inte är lika kul, men vad menar hon, handlar det om tid? 

Ta tillvara tiden och gör något bra av den,,,,

Lördag morgon klockan 09.03

Vädret i Växjö vid denna tid är: 1:15 sek, bländare 5,6 med ASA 100

Inlagt 2015-11-07 09:08 | Läst 597 ggr. | Permalink
Hoppas att inte alla kvinor lägger undan kameran då barnen kommer och ta upp det mesta av tiden då de inte är på arbetet eller ägnar sig åt städning och tvätt eller annat hushållsnära. För mig var det snudd på att bli likadant, min man fotade och jag bad honom om att ta bilder på än det ena eller andra...men blev ju alltid missnöjd med resultatet då fotona kom hem från labbet. Det var ju inte så jag tänkt mig bilden. Det slutade med stt jag lärde mig hans fina kamera och gav min instamatic till barnen och fick sedan bilder så som jag ville ha dem. Maken gav upp och skaffade sig en filmkamera istället och vi båda blev nöjda. 😀
Svar från fotomojje 2015-11-07 11:23
Bra att du stod på dig.
Tack för ditt inlägg, vi män kan vara lite klantiga ibland.:)