Morgan Larm Fotograf

Mina egna ord, mina egna åsikter, mina egna bilder samt lite annat snack också.

Nästan öken alltså!

Kan jag sätta en sån rubrik till mitt blogginlägg?

Handlar fotografering om bilder, eller handlar fotografering om teknik, prylar och är det antal prylar som sätter ett kvalitétsbegrepp, en kunskap på fotografen. 

Kan man med andra ord vara en duktig fotograf om man bara använder en enkel, billig kompaktkamera som kostar några hundringar, när är man fotograf? 

I dag gör prylen människan känns det som. Dagligen läser vi i fotomedia att det kommer ut den ena grejen efter den andra och att det nu blivit si och så mycket bättre. Det som inte hänger med är just vad som händer med bilden tycker jag. Då menar jag inte arbetet med att förfina, förvränga eller fördärva bilden i exempelvis något bildbehandlingsprogram. 

Är tekniken och prylarna viktigare än bilden, hur länge är bilden intressant för dig som fotograf, hur många "snarlika" bilder har du av just den bilden och vad gör du med ditt "överflöd" av bilder som du inte använder. 

Mitt mål med att fotografera är att skapa minnen, och jag är nog en person som haft det mesta inom det analoga både som samlare men även som brukare. Men det har aldrig varit så många prylar som i den digitala fotoeran. Den har formligen exploderat och värdet på begagnade kameror som är några år gamla är näst intill ringa även om säljaren tror att de kan få ut så ofantligt mycket pengar för dem. 

Förr pratades det om vilka filmer som kommit ut, men ofta var jag i alla fall en trotjänare och köpte det jag alltid använde, T-Max, Tri-X och fuji då jag fick dem billigt. Men i dag pratar man inte om filmen, alltså minneskortet. Även om utvecklingen där är helt enorm. Ofantligt mycket information som får plats på ett litet kort. Vad tog 12, 24 och 36 bilder vägen. Eller när Agfa sålde film med 24+3 bilder extra i en dubbelpack. Här fanns sex bilder att få med ytterligare. Hade man tur kunde man få med 37 eller kanske rent av 38 bilder på en rulle om man laddade den på rätt sätt. 

STOPP!

Vad sysslar jag med här. Jag är en person som skriver ner tankar jag har och som bara låter mina fingrar skriva ner eller trycka ner de tangenterna som minnet säger till dem att trycka ner. Jag skulle skriva en blogg för att lyfta fram att man borde göra mer inblick i den analoga världen som öppnat sig mycket nu i samband med att kameror i den analoga världen blivit billigare. Du kan köpa en fin mellanformat, storformat 4x5 till mycket låga priser idag. Men problemet är att scanning av negativ film är extremt lite utbyggd. Visst  finns det scannrar som kostar en hel del, men för oss vanliga dödliga så finns det tydligen bara Epson V850 som den värsta maskinen. Men inget om hur bra den är någonstans. Vad händer...... Är inte bilden viktig!

Har tekniken slagit bort bilden i fotografering?

Postat 2015-11-05 07:26 | Läst 358 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Tre årstider hade räckt för mig

Det är inte lätt att hålla liv i en blogg, tiden springer liksom iväg. Så ska man ju ha något intelligent att säga också och inte bara massa utfyllnad. Det finns redan för många som bara pratar utan att säga något. Men hösten än så länge har varit bra tycker jag. Jag gillar hösten, men börjar få lite panik i januari och februari då jag tycker att vintern varit för långvarig. För mig hade det gärna räckt med tre årstider. Vår, sommar och höst. 

Maskinen jag använt är en Hasselbladare med en distagon C-optik och Manfrotto 055 modell med ett trevägshuvud av Manfrotto 804 tror jag det är. Filmen är Tri-X 

Postat 2015-11-01 23:43 | Läst 385 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera